kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 
Kadınlar sadece çocukları eğitmek için okumalı
Bağdaş kurup oturdum

Kadınlar sadece çocukları eğitmek için okumalı

Dünyanın en zengin kadınlarından biriydi, Susie Buffet. Şimdi onun kurduğu vakıf sayesinde 9 bin Türk kız çocuğu okula gidiyor

İhtiyacı olana veririm, diyorlar. Bahçedeki ağaçlar öyle demiyor. Onlar meyvelerini yaşamlarını sürdürmek için veriyor. Çünkü aslında yaşam veren, vermenin kendisidir... Ne güzel bir yorum değil mi? Daha da güzel yapan bunu söyleyen, yani Susie Buffet. Susie Buffet kim biliyor musunuz? Dünyada Bill Gates'ten sonra en zengin adam olarak kabul edilen Warren Buffett'ın merhum eşi. Geçen Pazartesi Sohbeti'nde Dr. Türkiz Gökgöl vardı. (Okumayanlar için ufak bir hatırlatma, Gökgöl, Buffett Vakfı'nın Uluslararası Bölümü Başkanı oldu. Türk olarak gurur duymamak kadın olarak imrenmemek elde değil tabii...) Türkiz Gökgöl hayatını kadın haklarına ve üreme sağlığına adamış bir isim. Susie-Warren Buffett'ın desteğiyle Türkiye'de Willows Foundation'ı kurmuş. 1999 yılından bu yana Türkiye'de kadın üreme hakları konusunda çalışmalar yapıyor. Özellikle eğitim ve gelir düzeyi düşük kesimlerle ilgilenen Gökgöl ekibiyle birlikte 600 bin kadına (4-5 kez ziyaret edilmek üzere) sürekli olarak hizmet götürüyor. Ne mi yapıyorlar? Öncelikle kadınlarını ve eşlerini tek tek, defalarca ziyaret ederek, üreme sağlığı, üreme hakları ve hasta hakları konusunda bilinçlendiriyorlar. Meme kontrolü nasıl yapılır, gebelikten korunma yöntemleri nedir, bir bir öğretiyorlar. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında bilgi veriyorlar. Üreme hakları ve üreme sağlığı programını uyguladıkları bölgelerde okul dışı kalmış ergenlik çağındaki gençlere sohbet toplantıları düzenliyorlar. Bu toplantıları özel eğitilmiş tıp fakültesi öğrencileri yürütüyor. Ayrıca UNICEF'in ricası üzerine "Haydi Kızlar Okula!" kampanyasına da destek vermişler ve sıkı durun, 2004-2005 öğretim yılı için 9 bin kız çocuğunu okula kaydettirmişler. Dile kolay, 9 bin kız çocuğu ikna edilecek 9 bin baba demek. Türkiz Gökgöl'e "Niye kadın hakları?" diye sorduğumda sonradan çok düşünmeme sebep olacak bir cevap verdi, dedi ki "Kadınlarımız başımızın tacıdır, onları eğitmemiz gerekiyor diyorlar. Neden biliyor musunuz? Çünkü kadınlar çocukları eğitiyor. Düşünebiliyor musunuz? Ayrımcılık buradan başlıyor. Kadınlar çocukları eğitiyor diye eğitilmeli, kendileri için değil."

***

Sahi kadınlar niye eğitilmeli? Sadece çocuklarını eğitmek için mi yoksa birey olmak için mi? Cevabı kendiniz verin. Gökgöl ile yeni görevini konuşurken kuşkusuz söz dünyanın en zengin kişilerine de geldi. Buffet ailesinde yardımseverliği ve vericiliği üstlenen taraf Susie Buffet olmuş. Gökgöl, dünyanın en zengin kadınını bakın nasıl anlatıyor! "Onun için karşısındaki kişinin şirketin sahibi ya da kapıcısı olması fark etmezdi... Herkese aynı davrandı ve herkeste aynı duyguları uyandırdı. Onun kadar insanları olduğu gibi kabul eden başka kimse tanımadım. Bir keresinde bana paraya dayalı bir yaşamın hiçbir zaman onun tercihi olamayacağını yaşamını, başkalarına hizmet üzerine kurduğunu söylemişti. "Mal varlığından veriyorsan, önemli bir şey vermiş sayılmazsın, gerçek verme kendinden verdiğin zaman olur" derdi. Onu tanıdıktan bir süre sonra dünyanın en zengin kadınlarından birisi olduğunu unuturdunuz."

***

Türkiz Gökgöl röportajda Türkiye'deki kadınların durumunu gösteren çokça istatistik de verdi ama Savaş Ay'ın kulakları çınlasın, bu hafta benim de yerim dardı, ancak 3500 vuruştu. Ertesi güne de sarkamadık, Türkiz dedik Gökgöl'de bitirdik. Yazamadığım neler mi kaldı? 1.Türkiye'de her 10 kadından 8'i başka çocuk istemiyor. 2. Buna rağmen modern ve etkili doğum kontrol yönteminden yararlananlar sadece 10 kadından 4'ü. 3. Meme kanserinde erken tanı oranı Türkiye'de 10 vakada ancak 2. Bu oran gelişmiş ülkelerde onda sekiz. 4. Gebelikleri boyunca sağlık kontrolünden geçmeyen kadınların oranı 10'da2.

***

Dün Nevzat Atal'ın Mardin Kızıltepe'nin kadın Belediye Başkanı Cihan Sincar ile yaptığı söyleşide Sincar diyordu ki "Baba-oğla karşı operasyonu yöneten bir kadın polis müdürü olsaydı küçük Uğur ölmezdi. Bölgeye kadın şefkati şart." Geçtiğimiz yaz vefat eden milyarder Susie Buffet'ın resmini görünce ve Türkiye'ye yaptığı yardımları düşününce aynısını hissetmiştim ben de. Kadın şefkati şart. Şart ama sadece Güneydoğu'ya değil tüm dünyaya...

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Çırağan Sarayı'nda bir kedi   / 27-11-2004
 Cezalı öğrenci gibiyim   / 20-11-2004
 Ona kimse çamur atamaz   / 13-11-2004
 Of, of kömür gibi yanıyorum   / 06-11-2004
 Ah şu papatya falları başka bahara kaldı   / 30-10-2004
 Evinizde işler yolunda mı?   / 16-10-2004
 Kötülük genetik mi yoksa sonradan mı?   / 09-10-2004
 "Seri ol" deyip popoma vurulmasın   / 02-10-2004
 Erkekçe kavga etmeyi senden öğrendim   / 25-09-2004
 Dünyada erkek sayısı azalıyor mu?   / 18-09-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Kadınlar sadece çocukları eğitmek için...
FİLİZ AKIN
Yeşilçam filmleri hiç eskimeyecek
Televizyon yokken en...
KENAN ONUK
Mozart ve Fazıl Say
Mozart 19. yüzyılın, en çok ilgi...
ŞAFAK KARAMAN
Nihayet
Müzik marketlere uğradığımda yeni çıkan albümler...
Her giden mutlaka şarapla dönüyor
Bulgarlar'ın şarapları hem çok ucuz hem de çok kaliteli. Özellikle kırmızı...
128 yıllık tarihi kilise eğlence merkezi oldu
Beyoğlu'ndaki Surp Asdvazazin Kilisesi'nin bir bölümü şimdi eğlence sektörüne...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.