kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Topuz: Başkanlık sistemi çağdışı

CHP Grup Başkanvekili Ali Topuz, AK Parti yöneticilerinin Başkanlık sistemi ile ilgili olarak son günlerde kamuoyunda yaptıkları değerlendirmelerin gerçek amaçlarını yansıtmadığını ileri sürerek, ''Onların Başkanlık Sistemi ile istediği, toplumsal ve Anayasal denetim mekanizmalarını etkisizleştirerek tüm gücü başkanda toplamaktır..

Bu çağdışı bir yaklaşımdır'' dedi. Topuz, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, AK Parti'li bazı Bakan ve yöneticilerinin son günlerde başkanlık sistemini tartışmaya açtıklarını hatırlatarak, bu girişimin 17 Aralık öncesinde AB ülkelerine mesaj verme kaygısı da taşıdığını öne sürdü.

Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirmelerini hayretle karşıladığını ve bir Anayasa profesörünün bu konudaki yorumlarının ''Saflık'' anlamına geldiğini savunan Topuz, şunları söyledi:

''Sayın Kuzu, ellerindeki sayısal çoğunlukla Anayasa'yı değiştirerek başkanlık sistemine 3-5 gün içinde geçilebileceğini
söylüyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün 1,5 yıl önce bu konuda yaptığı değerlendirmeleri sayın Kuzu'nun okumasını öneririm. AKP yöneticileri, bir an önce bu konuyu tartışmak üzere Abdullah Gül'le biraraya gelmelidirler.
Sayın Başbakan'ın hayali ise önceden bilindiği gibi ABD'deki başkanlık sistemidir. Ancak bu sistemi Türkiye'ye uydurmak mümkün değildir.

Almanya'da Hitler'i de böyle bir anlayış yaratmıştır ve sonuçları ortadadır. Türkiye'de iktidar partisinin tüm kurumlarla savaşı var. Siyasi partilere tahammülleri yok. Çünkü uzlaşı değil, hükmetmek istiyorlar. Yargıyla, bürokrasiyle, askerle, Cumhurbaşkanı, işçi ve memurla karşı karşıyalar ve kavga ediyorlar. Tüm bunlardan sonra bu iktidar; hukuku
çiğneyerek, toplumsal ve Anayasal denetim mekanizmalarını etkisizleştirerek tüm gücü başkanda toplamak istiyor. Bu çağdışı bir yaklaşımdır. Atatürk isterse padişah ve diktatör olurdu.

Bizim rejimimizin temeli egemenliğe dayanır. Bu egemenliği sembolik hale getirmek, devletin kurumlarını yok etmek ve tüm yetkileri başkanda toplayarak demokratik düzeni ortadan kaldırmak istiyorlar.'' Topuz, CHP'nin buna rağmen bu sistemin tartışılmasına karşı olmadığını ve her platformda geniş bir zaman dilimi içinde bu tartışmayı yapabileceklerini söyledi. Topuz, ''Elbette bizim ollmazsa olmazlarımız vardır. Ama tartışmaya hazırız'' dedi.

'EZA DUYUYORUZ'

Demokrasinin fazilet ve ahlak kültürü olduğunu, insanların yaratılan temel değerleri yok ederek ülke yönetemeyeceklerini ifade eden Topuz, dün akşam TBMM'de yaşanan olayın bir insanlık dramı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Belediyeler Kanunu'nun oylamaları sırasında AK Parti'li bazı milletvekillerinin mükerrer oy kullandıklarının tespit edildiğini ve bunun TBMM'ye yapılacak en büyük haksızlık olduğunu kaydeden Topuz, şunları söyledi:

''7 AKP milletvekili oylamada hem otomatik cihaz hem de pusula ile oy kullanmaya teşebbüs etmişlerdir. Bu yaşanan rezalet daha sonraki maddenin oylamasında ise 2 AKP'li milletvekili tarafından yeniden denenmiştir.

Bu rezalet karşısında TBMM Başkanlık Divanı ve AKP yönetiminin ne yapacağını merakla bekliyoruz. Bunları affedenler kendilerini de bu sorumluluğa ortak etmiş olurlar. İsimleri biz söylemiyoruz ve Meclis başkanlığından bunların açıklanmasını istiyoruz. CHP olarak bu tip kural ve ahlak dışı davranışta bulunan insanlarla birlikte oturmaktan eza duyuyoruz. Bunun
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Putin: Sıcak; Erdoğan: Karizmatik
 Dış politikamız teslimiyetçi değil
 Meclis'i şok eden öneri
 'Belediye yasası' Meclis'ten geçti
 Hoca'yı doktor kurtaracak
 İHD'nin belge istemine red
 ABD'den KKTC'ye pasaport' jesti
 Hollanda PKK'yı terörist listesine aldı
MUHARREM SARIKAYA
Can sıkıcı durum..
AB zirvesine 10 gün kala dün...
YAVUZ DONAT
Derse nasıl çalışılır?
Geldi, mesajını verdi ve gitti..
Eren 'ikinci perde'yi açtı
Tiyatrocu Eren Uluergüven’in organları Çapa Tıp Fakültesi...
Kalecilikten torbacılığa
Kaldığı evde 7 kilo esrar yakalanan Galatasaray'ın eski...
Aileler kapkaçı bilir ama susar
Aileler kapkaçı bilir ama susar
Göçle nüfusu patlayan Diyarbakır kap kaç merkezi oldu. İşsiz güçsüz...
Erdoğan ve Baykal, AB'ye koşulsuz üyelik mesajı verdi
Erdoğan ve Baykal, AB'ye koşulsuz üyelik mesajı verdi
Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Baykal birlikte düzenledikleri basın...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu