kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
  » Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türkler, otomobili zevk için kullanır oldu
Türkler, otomobili zevk için kullanır oldu
Bentley'in jantı sizden gidiyor
Türkiye'ye özel otomobil

Türkiye'ye özel tasarım

Volkswagen'e hayat veren ünlü Türk tasarımcı Murak Günak, 2006'da uluslararası fuar takvimine girecek Autoshow için özel bir araç tasarlayabileceğinin müjdesini verdi: Neden Türkiye'ye özel model olmasın?.

Bugünlerde İstanbul'u Autoshow rüzgarı kasıp kavuruyor. Türk halkı kar-kış demeden hayalini süsleyen otomobilleri görmek için fuarın yolunu tuttu. Zira otomobil deyince artık kimsenin aklına 'ayağını yerden kesen, dört tekerlekli bir araç' gelmiyor. Duygu artık ön plana çıkıyor. İşte tasarımcıların yarattığı farklılık da bu noktada ortaya çıkıyor.

Murat Günak'ın sürprizi
Örneğin Volkswagen'e hayat veren ünlü Türk tasarımcı Murat Günak bizi yansıtan bir otomobil çizmek istediğini söylüyor. Fuarın 2006 yılında uluslararası takvime alınmasından gurur duyduğunu belirten Günak, "Kim bilir bir dahaki sefere Türkiye'ye özel bir otomobil tasarlarım" diyor.



Türkler, otomobili zevk için kullanır oldu

Murat Günak, yaşam standardıyla birlikte Türkiye'de pekçok olgunun değiştiğini belirterek, "Kaportalar bile daha temiz" dedi Günak, Türkler'in otomobili zevk için kullanacak düzeye ulaştığını, bundan da memnuniyet duyduğunu söyledi.

Avrupa'nın en büyük otomotiv üreticisi Volkswagen'in Tasarım Grubu Başkanı Murat Günak, Autoshow için Türkiye'deydi. İstanbul'a en son 3 yıl önce geldiğini belirten Günak "Şehirde sanki devrim olmuş. Her taraf inanılmaz değişmiş. Otomobiller son model ve çamurlu değil, temiz" diyor. Avrupa'da Türkiye ile ilgili yerleşmiş olumsuz yargılar olduğuna dikkat çeken Günak, "Doğru tanıtım ve iletişim ile kendimizi daha iyi anlatmalıyız. Ülkede daha çok başarılı tasarımcı olduğuna inanıyorum. Ancak ne yazık ki, görünmüyorlar. Kimsenin onlardan haberi yok" diye konuşuyor.. İstanbullu bir askeri doktorun oğlu olarak Almanya'ya gelen ve burada eğitimini tamamlayan Murat Günak kariyerine 1970'lerin sonunda Mercedes- Benz ile başladı. Ford, Mercedes ve Peugeot gibi otomotiv devlerinde görev aldıktan sonra 2003 yılında Volkswagen Tasarım Grubu Başkanı oldu. Autoshow 2004 için İstanbul'a gelen Günak'la Türkiye ve tasarımı konuştuk...

* Tasarım süreci nasıl işliyor. Volkswagen'in duygusallık konsepti mesela nasıl belirleniyor? Volkswagen'de bir tasarım grubumuz var. Tasarım öncesinde ürünün felsefesi ve stratejisini belirliyoruz. Sonraki aşama ise tasarımın araştırması. İnsanların otomobillerine olan duygusal bakışını bu araştırmalarımız ile belirlemeye çalıştık. 'Arabamı seviyorum' hepimizin çok kullandığı bir cümle. Onun temiz olması için periyodik olarak yıkamasını yapıyoruz. Ev gibi onu garajlarda korumaya alıyoruz. Son olarak da benzin veriyoruz yani bir anlamda besliyoruz. Bu duygusallığı modellerimize yansıtıyoruz. Artık Volkswagen'ler duygusal ağırlıklı olacak.

Türkler yayılıyor
* Sizinle birlikte Ford'da Murat Güler ve Mazda'da Hasip Girgin gibi Türk tasarımcıların adını sıkça duymaya başladık. Türkler tasarıma daha mı çok ilgi duymaya başladı? Geçmişe göre ne değişti?
Öncelikle şunu söyleyeyim tasarımcının milliyeti yoktur. Önemli olan yapılan iştir. Haklısınız Türkler'in Avrupa'da adı daha çok duyulmaya başladı. Ülke dışarıya açıldı ve eğitim dünya ile daha entegre haline geldi sanırım. Yurtdışında eğitim gören birçok Türk var. Sadece tasarımcı olarak değil doktor olsun mühendis olsun her alanda birçok Türk yetişiyor. Türkiye'de yayınlanan tasarım dergilerini gördüm. Eminim buradan daha çok başarılı tasarımcı çıkacaktır.

* Türkiye'ye en son ne zaman geldiniz. Son geldiğinizden bugüne neler değişmiş?
En son üç yıl önce gelmiştim. Bugün gördüğüm yer çok farklı. Sanki kültür devrimi yaşanmış gibi. Farklı görünümde güzel güzel binalar, son model ve çamurlu olmayan temiz otomobiller gördüm. Çok hoşuma gitti. Havaalanından otele sahil yolundan geldik. Tarihi surların temizlendiğini, yol kenarlarındaki çimlendirme ve ağaçlandırmaları gördüm. Şehre iyi bakılmaya başlanmış. Alman arkadaşım ile konuşuyorduk. İstanbul, Şanghay gibi olmuş sanki. Orası da böyle ışıl ışıl. Otomobiller için de böyle. Anlaşılan bütün atmosfer değişmiş. Otomobiller için de değişmiş.

* Bu kadar belirgin mi değişim? Evet. Ülkede durgunluk yerine ilerleme ve büyümenin olduğu gözüküyor. Çok etkilendim gerçekten. Sizi uzun süre görmeyen büyük annenizin 'ne kadar büyüdüğünüzü' kolayca fark etmesi gibi. Siz farkında değilsiniz ama büyük değişim yaşanmış. Yaşam standardı artınca otomobile bakış da değişiyor. Ulaşım aracı yerine zevk aracı oluyor. Zevk için otomobil kullanılıyor.

* Otomobilin temiz olması sizin için çok önemli anlaşılan... Otomobil tasarımı bir ışık yansıması gibidir. Metali öyle bir büküyoruz ki, ışıklar aracın kaputunda farklı renkler haline geliyor. Bu çok hoşuma gidiyor. Bu yüzden temizlik önemli. Otomobil yolda hızlı giden bir araç. Dolayısıyla ona ruhunu ışık ve gölgeler veriyor.

* Asıl sorun sizce nedir?
Türkiye'de bence bir özgüven sorunu var. İletişim ve tanıtım iyi yapılamıyor. Şahane şirketler ve inanılmaz bir güç var burada. Tanıtım iyi olmayınca bu anlaşılmıyor. Bakın Coca Cola veya Lacoste da çok tanınmış ama reklam yapmasa belki unutulacak. Kaç Türk tasarımcının çıktığı o kadar önemli değil. Önemli olan tanıtımın nasıl yapıldığı. Eminim daha bir sürü başarılı tasarımcı vardır Türkiye'de ama kimsenin onlardan haberi yok ne yazık ki.

Kültürel değeri kullanalım
* Tanıtım ile neyi kastediyorsunuz?
Dışarıya ne anlatıldığı çok ama çok önemli. Türkiye'de Osmanlı İmparatorluğu'nun mirası var. İnanılmaz kültürel değerler var. Ancak biz bunları bırakmışız. Yeterince kullanmamış ve tanıtımını yapamamışız. İtalyanlar mesela tarihlerini çok iyi kullanıyorlar. Modada, tasarımda, hatta yiyecek, içecek'de onların izlerini düşünün. Artık İtalyan adını duyduğunuz zaman bilinç altınıza tasarım kazınmış. İstanbul'da şöyle bir sanat müzesi var deseniz, ilgi görmez. Ancak Floransa'da şöyle bir müze var denince herkes gidip görelim der. Bu bizimle ilgili düşüncelerden kaynaklanıyor. Almanya'da mesela yerleşmiş birçok olumsuz düşüncer var Türkiye ile ilgili. Döner ve ucuz tatil ilk akla gelenler mesela. Algılama çok basit işleyiş gösterir insan aklında. Onlara neyi iletirseniz onu akıllarına yerleştirirler. İyi tanıtım ve iletişimle kalıplaşmış algılamaları değiştirmeliyiz.

Sinan Cem ŞAHİN

DİĞER OTO FİNANS HABERLERİ
 Ailelere özel Golf Plus 2005'te yollara çıkacak
 Macera tutkunlarına özel Partner üretildi
 EVO VIII'e Yılın Spor Otomobili ödülü geldi
 Her 10 araçtan 7'si AB ülkelerine ihraç edildi
 Fiat Motorsports'un yeni yüzü Ozan Güven olacak
 Audi A3 için av başlıyor
 İkinci büyük showroom Bursa'da açıldı
 'Yanlış yazılmış' deyip yasayı uygulamıyorlar
 Saab 9-3'ün dizel ailesi tamamlandı
 Alfa GT'ye Fransızlar'dan Yılın Tasarımı' ödülü geldi
 Toyota'nın 'Kendini Frenle' trafik kampanyası start aldı
 Chrysler'de kış bakım günleri
 Renault'da kış bakımı yaptıranlar F1 heyecanını İspanya'da...
 Dunlop ve Fulda lastiklerinde 8 taksit fırsatı
 Seat Altea güvenlikten 5 yıldız aldı
 Anadol rüzgarı pistlerde de esti
 Nissan'da göreve İlkim Bey geldi
 Yatırım yapan zenginler Türkiye'de cezalandırılıyor
 Akbank 2 trilyonluk taşıt kredisi dağıttı
    Otomobil Yazarları
    Otomobil Dünyası
  » Oto Finans
METE TANSU
Trafik cezası artık 3'e katlanmayacak!
Önümüzdeki yıl...
ALİ SAYDAM
Citroen fırsatı kaçırmamalı
Herkes e-posta ile Citroen...
Eren 'ikinci perde'yi açtı
Eren 'ikinci perde'yi açtı
Tiyatrocu Eren Uluergüven’in organları Çapa Tıp Fakültesi...
Kalecilikten torbacılığa
Kalecilikten torbacılığa
Kaldığı evde 7 kilo esrar yakalanan Galatasaray'ın eski...
İşkence ilk kez bir taslağa girdi
17 Aralık öncesi revize edilen taslakta işkenceye yer verildi. AB,...
Atina: Hedef tam üyelik olmalı
AB dönem başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, dün...
Putin: Sıcak; Erdoğan: Karizmatik
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başbakan Tayyip Erdoğan'ı "Güven verici,...
Dış politikamız teslimiyetçi değil
Başbakan Erdoğan hükümetin teslimiyetçi siyaset izlediği iddialarına yanıt...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.