kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yuksel Aytug @ SABAH
 
"Kalbin Zamanı" Pera'da durunca...
Vahe'nin sevap hanesi kabarıyor
BJK TV'de buluşsunlar
Okur-yazar olmak
GAF oloji
Alt Yazı

"Kalbin Zamanı" Pera'da durunca...

Son dönemdeki "TV dizisinden devşirme" filmleri izlemekten sıkılanlara iyi bir alternatif...

Sinema ile televizyon son dönemde iyice birbirinin içine girdi. Gişe yapan ve adından söz ettiren son filmlerin yönetmen ve oyuncu kadrolarına bir bakın, hep "televizyonla sivrilen" isimleri göreceksiniz... Televizyonun sinemaya bu olumlu katkısının yanı sıra zararlarından söz etmek de olası. Çünkü son dönemdeki sinema filmleri adeta birkaç bölümü birleştirilmiş televizyon dizilerini andırıyor. Yani televizyon, sinemanın kimyasını bozmuş görünüyor. Önceki gece galası yapılan "Kalbin Zamanı" ise yeni dönemdeki "sinemaya en benzer sinema filmi" olarak dikkat çekiciydi. Ali Özgentürk, "sinemacı kimliğini" filmin her karesine yansıtmayı başarmış. Senaryo, final sahnesinde biraz yalpalıyor. Bitişe yakın dans sahnesi sakız gibi uzatılmış, sıkıyor. Çizgi animasyonlardaki Alfred Hitchcock, Agatha Christie, Müslüm Gürses birlikteliği, ironi sınırlarını zorluyor. Ama yine de "diziden bozma sinema filmlerinden bıkanlara" ve sinemada önceliği "sanat"a verenlere önemli bir alternatif olabilir.

HÜLYA'NIN OYUNCULUĞU
Filmi izlenir kılan unsurlardan en önemlisi Hülya Avşar'ın müthiş oyunculuğu. Dizileri için aynı şeyleri söyleyemeyeceğim ama Hülya Avşar, sinema için kamera karşısına geçtiğinde saçının telinden ayağının tırnağına kadar oyuncu kesiliyor. Belkıs karakterinin hem orta yaş hallerini hem de ihtiyarlığını neredeyse "kusursuz" canlandırmış. Tıpkı yeni televizyon dizisinde olduğu gibi bu filmde de Hülya'yı makyajla ihtiyar bir kadın haline getirmişler. Sanırım Hülya, "Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın ve Fatma Girik'ten sonra gelen Türkiye'nin en başarılı kadın oyuncusu" unvanını, "Türkiye'nin en güzel kadını" unvanına tercih etmesi gerektiğini anlamış. Hiçbir komplekse kapılmadan, kendini şimdiden "karakter" oyunculuğuna hazırlıyor. Bravo doğrusu...

GİZLİ BAŞROL OYUNCUSU
Halil Ergün
ise oyunculuk altyapısının ne kadar sağlam temeller üzerine inşa edildiğini bu zor rolün altından kalkarak bir kez daha ispatlıyor. Oktay Kaynarca'yı ise üzerine yapışan "tetikçi" rollerinden soyunmuş görmek, beni mutlu etti. (Ama yine de cezaevine düşmekten kurtulamamıştı) Filmin gizli kahramanı ise Alexandra'yı oynayan Güler Ökten. Son yıllarda bu kadar "baskın" bir yardımcı kadın oyuncu izlememiştim. Ve gelelim filmin baş aktörüne... Eti, kemiği, mimiği yoktu ama filmi sırtına alıp, taşıyordu. Bu oyuncunun ismi Pera Palas'tı... Acaba bu kadar tarihin tozuna bulanmış, bu kadar mistik, bu kadar öykü yüklü bir otel günümüze kalmasaydı, Ali Özgentürk bu filmi çekme cesaretini bulabilir miydi? Sanmam... Zira bu mekanın gerçekliği, hiçbir dekor tasarımıyla bu kadar etkileyici bir şekilde perdeye yansıtılamazdı. Dönem filmi çekmenin zorluklarından hep söz ederim. "Kalbin Zamanı" da bu zorluklardan nasibini almıştı. Mesela 1958 yılının İstanbul'unda Galata Köprüsü acaba Sütlüce'de miydi? Haliç kıyıları o tarihte öyle mi görünüyordu? Yapımcı, yönetmen ve oyuncular, gala gecesinde o kadar heyecanlıydılar ki, yarım saatlik tanıtım konuşması sırasında kimse film sırasında yaşamını yitiren Arda Kanpolat'tan söz etmeyi aklına getirmedi... Neyse ki, filmin jeneriğinde "Arda Kanpolat'ın anısına" deniliyordu... Onun müthiş oyununu izlerken, kaybına bin kat daha üzüldüm. Ruhu şâd olsun.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 İskender olmayı kolay mı sandınız?   / 07-12-2004
 Yazdım, gönderdim, zekamı öğrendim!   / 06-12-2004
 Milletin efendilerine ayıp oluyor   / 05-12-2004
 Yoksa hayatımız şaka mı?   / 04-12-2004
 Asıl şimdi futbol terörü oldu   / 03-12-2004
 Yeter, çocukları sömürmeyin artık!   / 02-12-2004
 İncir çekirdeğini doldurmak isteyenlere   / 01-12-2004
 'Taş yerinde ağırdır' demişler...   / 30-11-2004
 Televizyona kalite böyle gelecek   / 29-11-2004
 Acı soslu bir kadın programı   / 28-11-2004
ATİLLA DORSAY
TV8 20.30 Bir Kadının Portresi
2 dalda Oscar adayıY:...
YÜKSEL AYTUĞ
"Kalbin Zamanı" Pera'da durunca...
Son dönemdeki "TV...
Dünya turundan Afrodisias'a geldi
Dünya turundan Afrodisias'a geldi
Sevgi Gönül'ün vefatından sonra Ömer Koç'un başkanlığını üstlendiği...
Farklı ve şanslıyız
Farklı ve şanslıyız
İşte size internet ortamında gezinip duran farklılıklar listesi...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.