kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Etli, sütlü gıdalar sosis ve kahve baş ağrısı yapıyor
Beslenme modelinizi gözden geçirin
Türkiye'deki baş ağrısı merkezleri

Etli, sütlü gıdalar sosis ve kahve baş ağrısı yapıyor

Göz bozukluğundan kulak burun boğaz hastalıklarına, alkolden sigaraya ve yediğimiz gıdalara kadar pek çok etken, dayanılmaz baş ağrılarının sorumlusu olabiliyor. Türkiye'nin pek çok ilinde bulunan ağrı kliniklerinde, hastaların sorunlarına çözüm sunuluyor. Tedavi edilemeyen durumlarda ise, hastanın ağrı ile yaşamayı öğrenebilmesi, sosyal hayata uyumu sağlanıyor

Herkesin ağrı eşiği aynı değil. Kimi insan ağrılarına daha iyi tahammül edebilirken, kimisi de ağrıyı taşımakta son derece zorlanır. Bu noktada, ağrı klinikleri kişilere ağrı ile yaşamayı da öğretiyor. İstanbul Tıp Fakültesi Ağrı Ünitesi Başkanı olan Prof. Dr. Serdar Erdine, baş ağrıları ve bunlardan kurtulma yolları ile ilgili merak ettiğimiz soruları yanıtladı...

* Hasta ağrı ile yaşamaya alışabilir mi?
Tıbbın bugünkü aşamasında ağrıların tümünün kontrol altına alınması hala mümkün olmamıştır. Yaklaşık 140 çeşit ağrı vardır. Bu ağrıların bir kısmının kesilmesi ne yazık ki mümkün olmamıştır. Ağrısı kesilemeyen hastaların, ağrı ile yaşamayı öğrenmesi gerekir. Son zamanlarda ağrı kliniklerinde hastalara ağrı ile yaşamanın öğretilmesi için çeşitli yöntemler gösteriliyor. Hastanın ağrı yönünden hayata uyum sağlayabilmesi ve topluma yeniden kazandırılabilmesi için yetenekleri geliştirilirken, aktivite kazanması için ipuçları veriliyor.

* Her hasta ağrıyı aynı şiddette mi hisseder?
Her hasta ağrıyı aynı şiddette hissetmez. Ağrı kişiden kişiye farklı olarak algılanır. Bunun nedeni; her insanda ağrı algılayıcı bölümlerin farklılık göstermesidir. İnsanların ağrı eşikleri de aynı değildir. Nasıl kol kuvveti kişiden kişiye farklılık gösteriyorsa, aynı şekilde insanların ağrı algılaması da farklıdır.

* En sık görülen baş ağrısı sebepleri nelerdir?
Baş ağrısı başlı başına bir hastalık olduğu kadar, diğer birçok hastalığın belirtisi olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca; alınan çeşitli ilaçlar, içki, sigara gibi birçok etken baş ağrısına yol açabilir.

GÖZ BOZUKLUĞUNA DİKKAT!
* Baş ağrısı hangi hastalıkların habercisi olabilir?
Birçok hastalığa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Göz bozuklukları sonucu olabilir. Kulak, burun boğaz sistemi rahatsızlıklarına, özellikle sinüzite bağlı olarak çıkabilir. Sinüzite bağlı baş ağrıları genellikle migren ile karıştırılır. Bu nedenle, birçok hasta sinüzit ya da migren tedavisine yanlışlıkla alınabilir. Sinüzite bağlı baş ağrısı özellikle sabah yataktan kalkınca başlar, öğlene doğru azalır. Burun deliklerinin tıkanmasına neden olan her etken sinüzite bağlı baş ağrısının artmasına neden olur. Tütün, alkol, başın öne eğilmesi gibi durumlarda artış gösterir. Sümkürme, öksürme ısı değişiklikleri ile de şiddetlenir. Burun temizlendiği zaman azalır. Şakaklara vurulduğunda ağrı şiddetlenir. Kulak burun boğaz uzmanları tarafından değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi gerekir. Bunların yanı sıra, çeşitli böbrek ve solunum sistemi hastalıklarında mide bağırsak sisteminden kaynaklanan hastalıklarda yine baş ağrısı ortaya çıkabilir. Ayrıca, baş ağrısından şikayet eden birçok birçok kadın hastada safra kesesi şikayetleri hatta, taş saptandığı sıklıkla görülen bir durumdur.

* Beyin tümörleri nasıl bir baş ağrısına neden olur?
Baş ağrısından yakınan hastaların büyük bir çoğunluğu beyin tümörlerinden kuşku duyar. Dahası; hekime başvurmalarının temel nedeni beyin tümörü kuşkusudur. Bu kuşkuyu yenmek amacı ile çok gelişmiş tetkik araçlarından yararlanmak isterler. Baş ağrılı hasta sayısının ne denli yüksek olduğu göz önüne alındığında, bu durum toplumsal bir olgu haline gelir. Ancak, beyin tümörlerine bağlı baş ağrıları diğer baş ağrılarına göre çok daha seyrek gelişir. Beyin tümörlerinde genellikle baş ağrısı tek başına seyretmez. Baş ağrısının yanı sıra, beyin tümörünün bulunduğu bölgedeki sinirlere göre başka şikayetler de ortaya çıkar. Vücudun belirli bir bölgesinde karıncalanma, uyuşukluk ya da baş dönmesi gibi bulgular ortaya çıkabilir. Ayrıca, kitle büyüdükçe bulantı ve kusma tabloya eklenir. Beyin tümörlerinde baş ağrısının en önemli özelliklerinden biri; ağrının gittikçe şiddetlenmesidir. Beyin tümörleri yalnızca ağrı ile seyretmeyeceği için hastaların hemen beyin tümöründen kuşkulanması son derece yanlıştır.

* Bazı yiyecekler baş ağrısı yapabilir mi?
Bazı süt ürünleri, terbiyelenmiş et, sosis ve kahve, migren tipi baş ağrılarında etkenler arasında sayılıyor. Hasta, bu etkenlerin kendisinde baş ağrısına neden olduğunu fark ettiği an, önlem olarak bunların tüketimini kesmelidir. Uzun süre soğuk içki içenlerde veya dondurma yiyenlerde, şakaklara ve elmacık kemiklerine yayılan baş ağrıları ortaya çıkabilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Anne Ve Babasında Migren Olan Yüzde 75 Risk Altında
 Az Uyku Şişmanlatıyor
 Dünya Sağlık Örgütü Uyarıyor: Tedaviye Güçlü İlaçtan...
 Etli, Sütlü Gıdalar Sosis Ve Kahve Baş Ağrısı Yapıyor
 Gelişigüzel Aldığınız İlaçlar Baş Ağrısını Miras Bırakıyor
 Sert Sporlar Boynu Zedeliyor
 Çoğul Gebelikler Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
 Süt, Rahim Kanserine Zemin Hazırlıyor
 Kadınlığın Kitabı Yazıldı: '28 Gün Kadın Olmak'
 Üstün Zekalı Çocuk Çok Soru Soruyor, Çabuk Öğreniyor
 Yaramaz Çocuk Daha Mı Zeki
 Uykusuzluğun Nedeni Genetik
 40'ından Sonra Annelik Çoğaldı
 Yaşına Uygun Oyuncak Seçimi Zeka Gelişimini Hızlandırıyor
Dünya turundan Afrodisias'a geldi
Dünya turundan Afrodisias'a geldi
Sevgi Gönül'ün vefatından sonra Ömer Koç'un başkanlığını üstlendiği...
Farklı ve şanslıyız
Farklı ve şanslıyız
İşte size internet ortamında gezinip duran farklılıklar listesi...
Değirmenin suyu nereden geliyor?
Değirmenin suyu nereden geliyor?
Müzik dünyasına geçiş yapan mankenlerden Demet Akalın'ın, iki...
Evlendiler (mi?)
Evlendiler (mi?)
Nurettin Hasman ile sevgilisi Eda Taşpınar'ı geçenlerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.