kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
170 YIL ÖNCEKİ TIBBİ MALZEMELER Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı üyelerinin iki hayali vardı. Biri hastanenin müzeye çevrilmesi, diğeri ise açılışını Başbakan Erdoğan’ın yapması. Vakıf üyeleri geçtiğimiz günlerde bu iki hayallerine birden ulaşmanın sevincini yaşadılar.
172 yaşındaki bir 'Dostluk Abidesi'

Açılışını Başbakan Erdoğan'ın yaptığı Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Müzesi Vakfı Başkanı Setrat Tokat, "Burası ülkemiz ve bu müze hepimizin" dedi.

Kuruluşu 1832 yılına Sultan İkinci Mahmut dönemine uzanan bir hastane Surp Pırgiç... Osmanlı İmparatorluğu dönemine, Cumhuriyet yıllarına, ihtilallere tanıklık yapmış, en zor zamanlarda bile hizmet vermeye devam etmiş bir kurum. Surp Pırgiç Hastanesi'nde 172 yıl boyunca Hıristiyan-Müslüman ayrımı olmaksızın her hasta tedavi edilmiş. Hastanede yatan her hasta, Surp Pırgiç'e bağlı huzurevinde kalan her vatandaş burada anılarını, anılarıyla birlikte şu anda tarihi eser tanımına uygun eşyalarını bırakmışlar. Tarihe tanıklık eden bu hastanenin depolarında yıllarca saklı kalan ve antika değeri olan yüzlerce eser, yönetim kurulu ikinci başkanı BedrosMÜSLÜMAN HASTALAR İÇİN BAHÇEDEKİ MESCİTŞirinoğlu'nun desteğiyle gün ışığına çıktı. 172 yıllık tarihe tanıklık eden eşyalar, tablolar ve tıbbi cihazlar hastane deposunun soğuk ortamından kurtarılarak şu anki mekanı olan Ermeni Müzesi'ne taşındı. Bu Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı üyelerinin uzun süren bir hayalinin gerçek olmasıydı aslında. Vakıf üyelerinin bir başka hayali de Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan'ın hastane açılışını yapmasıydı. Geçtiğimiz günlerde Surp Pırgiç Hastanesi'nde bu iki hayal de gerçekleşti... Açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Surp Pırgiç Hastanesi Ermeni Müzesi'yle ilgili çalışmalar iki yıl öncesine dayanıyor.

İKİ BÖLÜM BULUNUYOR
HastaneHASTANE KİLİSESİNDEKİ AYİNLERDE GİYİLEN 200 YILLIK KIYAFETLER 1700-1800 YILINDAN KALAN KEMER VE EPİSKOPOS TACIdepolarında saklanan ve tarihi değeri olan eserler iki yıl boyunca tek tek restore edilerek, müzede sergilenecek hale getirilmiş. İki bölümden oluşan müze hastanenin idari binasının ikinci katında, 300 metrekarelik bir alanda yer alıyor. Müzenin birinci kısmında, hastanenin 1832 tarihli açılışından başlayarak, kurucular ve zaman içinde hastanenin ihtiyaçlarının karşılayan bağışseverlerin kara kalem portreleri sergileniyor. Bunların dışında 1900'lü yılların başlarına ait saat koleksiyonu, ayna koleksiyonu, piyano koleksiyonunu müzenin birinci kısmında görmek mümkün.

'AYRIM HİÇ OLMADI'
İkinci bölümde, hastane kilisesinde ayin esnasında kullanılan kıyafetler ve dini eserlerden oluşanBAŞBAKAN BİZİ ÇOK MUTLU ETTİ: Vakıf Başkanı Setrat Tokatın, arkadaşımız Sonat Canıdara açılış gününü anlatırken yine gözleri doldu. Tokat o anı Bu duyguyu anlatmam mümkün değil. Yaşamak gerekir diye anlattı.bir koleksiyon bulunuyor. Müzede yer alan ve 172 yıllık tarihi olan tıbbi cihazlar da dikkat çekiyor. Dönemin ameliyat aletlerinin, şırıngalarının ve ilaçlarının yer aldığı bölüm müzeyi gezmeye gelenleri oldukça şaşırtacak cinsten... Ermeni Müzesi'nde emeği geçen isimlerden biri de Surp Pırgiç Hastanesi Vakfı Başkanı Setrat Tokat... Tokat müzenin açılışını yapan Başbakan Erdoğan'ın konuşmasından etkilenmiş. Tokat gözleri dolarak anlatıyor: "Bizler Başbakanımızın açılışı yapmasından dolayı çok mutlu olduk. Hiçbir zaman Ermeni-Müslüman ayrımı olmamış. Biz buranın vatandaşıyız, burası bizim ülkemiz. Bu müze de hepimizin."

Sonat CANIDAR / HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Aileler kapkaçı bilir ama susar
 Erdoğan ve Baykal, AB'ye koşulsuz üyelik mesajı verdi
 Ya 'tam' ya da 'hiç'
 Can sıkıcı gelişmeler var ama direniyoruz
 Oramiral Erdil: Bu bir maydanoz davasıdır
 Kızıltepe soruşturmasında savcılık 'gizlilik kararı' aldı
 'Kiralık kapkaççı'ları kurtarma operasyonu
 Yassıada tartışması büyüyor
 Sapana karşı bibergazı
ERDAL ŞAFAK
Bir haftamız var
Fransa ve Avusturya'nın...
SAVAŞ AY
Diyarbakır Valisi'nden S.O.S. gibi...
UMUR TALU
Evrim ve devrim
Eski bir kuvvet komutanının, bir...
İşkence ilk kez bir taslağa girdi
17 Aralık öncesi revize edilen taslakta işkenceye yer verildi. AB,...
Atina: Hedef tam üyelik olmalı
AB dönem başkanı Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, dün...
İdman-chester
İdman-chester
Manchester United bu gece F.Bahçe karşısında rahat ve iddiasız.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu