kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
İflah olmaz romantik
İflah olmaz romantik


Tord Boontje, tasarımlarıyla binlerce insanı peşinden koşturan bir isim. Boontje, çiçek şeklinde kesilmiş desenlerle ürünlerinde romantizmi yakalamayı başarıyor.

Tord Boontje, tasarladığı ürünlerle "bekleme listesi" yaratıyor. Onu, Miami'nin ünlü Delano Oteli'ndeki şamdanlardan ya da Londra'da Victoria & Albert müzesinde Alexander McQueen ile birlikte hazırladığı yılbaşı ağacından hatırlayabilirsiniz. Hayran olduğu 17-18. yüzyılın romantikliğini tasarladığı ürünlere yansıtan Tord Boontje, kusurlardaki güzelliği ve bitmemişliği seviyor, teknolojiyi ürünlerinde kullanıyor. İmzası ise çiçek şeklinde kesilmiş desenler.. Swarovski Kristal saray projesi için tasarladığı kiraz çiçeği formundaki kristal "Blossom" avize, tasarımcının romantikliğinin en belirgin modern işareti. 2004'te yine Swarovski için ses ve hareketi birleştiren bir avize yaratan tasarımcı birden fazla duyumsal tecrübeyi yaratmada oldukça başarılı. Üzerindeki sensör sayesinde, yanına yaklaşıldığında zilleri çalan ve ışıkları yanıp sönen bir avize düşünün. Harika değil mi?

ÇİÇEKTEN AĞAÇLAR
"Kabaca-hazır" adını verdiği "Rough-and-Ready" projesi, çarşaf ve döşemelik kumaşları kullanarak hazır kesilmiş ağaç şeritlerinden yaptığı iskemlelerden oluşuyor. Bu adından da anlaşılacağı gibi ucuz ve hazır malzemelerin kullanılmasını içeren bir proje. Talimatına bakıp kurulan bu iskemle, aynı zamanda tüketiciyi de seçimleri konusunda bilinçlendiriyor. Projesi, Londra Tate Modern müzesinde sergilenen Boontje'nin, 2003'te Milano Mobilya Fuarı'nda yılın tasarımcısı seçildiği proje Inflorescence, bilgisayarda nasıl çiçek çizileceğini görmenizi sağlayan bir tecrübe. Halka açık sanat çalışmalarına da önem veren tasarımcı, Londra'daki Keane caddesinde bir binanın cephesinin önüne 20 metrelik Garland çiçeklerden ağaçlar yapıyor. Bakırdan kesilen bu çiçekler, Haziran 2004'ten beri bu caddede. İngiltere meclisi, Paul Smith, Agent Provocateur ve Tord Boontje'den, Brezilyalı işleme firması Coopa- Roca için özel moda ve ev aksesuarlarını tasarlamalarını isteyince, ortaya bir kültürün tutku ve ritmini yansıtan tasarımlar çıkmış. Bunlar Coppa-Roca kadınlarının elişi kooperatifi tarafından yapılıp, Selfridges'te Mayıs 2004'te sergilendi. Tord Boontje'nin bu proje için tasarladığı avize "Come Rain Come Shine"ın ilk parçası, siyah ipekten yapılma. Coopa Roca'nın sermayesini artırmak için satışa sunulan avize sonra Alexander McQueen'in yardım amaçlı açık artırma organizasyonuna gitmiş.

MASAL GİBİ SERGİ

Avizede olduğu kadar kumaşta da aynı çiçek desenlerini başarıyla kullanan tasarımcı, Moroso firması için kumaşın yeniden keşfedildiği "Happy Ever After" isimli bir sergi düzenledi. Organza, Alkantara, dijital baskılar, deri, pilili, işlemeli ve lazer kesim kumaşların kullanıldığı sergide eski ve yeninin, doğallık ve teknolojinin sıralamasını yapan tasarımcı doğal motiflerle ileri teknolojiyi ve endüstriyel malzemeleri birleştirerek, hayranı olduğu 17-18. yüzyılın romantikliğini yakalamış. Masal gibi bu sergide, 7 farklı kumaş giydirilmiş iskemleler var. Ayrıca masalar, avizeler, cam ve diğer objelerden oluşan bu gruba Wednesday yani Çarşamba adını vermiş. Bu, hafta ortası bir gün olduğundan günlük eşyalara gönderme yapıyor. Bazılarından 1 adet var, bazıları ise üretimde. Bu sergide el yapımı ve makine yapımı ile tarihi ve dijital olan harmanlanmış. Eylülde Londra Tasarım haftasında hazırladıkları "Forever" sergisi ise Happy Ever After'ın devamı niteliğinde. Tord Boontje, Dartington Crystal için vazo koleksiyonu, moda tasarımcısı Alexander McQueen için gözlük, Habitat için avize, Authentics firması için yine avize tasarlıyor. Geçen gün telefonda görüştüğümde bir dahaki yaz Fransa'ya ofisini ve evini taşıdığını söyledi. Ancak öyle Paris'e filan değil, "Tabiata yakın, kızımla birlikte oyunlar oynayarak yaşamak istiyorum" diyerek Lyon güneyinde bir köye...
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Cem ile yemeğe çıkın tatlılar bedavaya gelsin
 Asya'nın yükselen yıldızı
 Kısa...kısa...kısa...
 İşte tribünün efendileri
 Sanırım şimdi 4 tane keçi alıp Etiler'de gezeceğim
 Doğu'nun tanrısız dini Batı'da yükselişe geçti
 Aile boyu opera keyfi
 İç hat yolcusuna özel salon
 Avrupa'daki ilk resmi elçilerimiz
 Birbirinden güzel iki kardeş otel
 Ülke küçük ama etkisi çok büyük
 Uçağa Mercedes'li servis
 Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi
 İmkansız bir sefer
 Hem herkesten şişman hem dersine çalışmamış
 Otomobil dünyasının doğuşu
 İstanbul'u marka yapma fantezileri
 Chirac Ve Blair
 Hava yolcu ve kargo trafiği arttı
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Uçağın motoruyla yatan kadın
Havacılık sektöründe...
STELYO BERBERAKİS
Büyük İskender Kim?
Büyük İskender, tüm dünya...
YASEMİN TAŞKIN
Suç Çocukların Mı?
Almanya'da Türk çocukların gittiği...
FİKRET AYDEMİR
Aslan Kral
Belçika Prensi Philippe, adını değiştiren...
Hayatıma girecek kadın güzel ve temiz olmalı
Cihan Ünal zor da olsa Ankara'daki o çok sevdiği sessiz ve huzurlu...
'Barış' ders kitabı oldu
WINPEACE'in barış eğitimi projesi hayata geçti. Türkçe hazırlanan kitap...
Harcını gençler kardı, yaşlı okul dirildi
Gençler Samsun'daki ücra bir köyün kaderini değiştirdi. Toplum Gönüllüleri...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.