kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
TÜRKİYE KAPAK OLDU: Ünlü İngiliz gazetesi Financial Times(FT), hafta sonları yayınlanan Haftasonu ekine Türkiyeyi kapak yaptı. FT yaklaşık 5 sayfalık yazıda Erdoğanın Başbakanlık koltuğuna giden yolda karşılaştığı güçlüklere yer verdi.
Liderler güçlü olursa Türkiye aleyhindeki görüşler kolay aşılır

Başbakan Erdoğan 'Avrupa Birliği Hıristiyan Kulübü olmayacaksa Türkiye'yi kabul etmesi gerekir' dedi Erdoğan, Türkiye karşıtı görüşler olan ülkelerde bunun politik liderlik sayesinde kolayca aşılabileceğini belirtti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "17 Aralık'ın hem Avrupa Birliği, hem de Türkiye için bir dönüm noktası olacağını'' söyledi. Başbakan Erdoğan, "AB bir Hıristiyan kulübü olmayacaksa o zaman Türkiye'yi kabul etmesi gerek" diyerek Türkiye'nin değişik medeniyetlerin temsilcisi olarak AB'ye gireceğine dikkat çekti. Başbakan Türkiye karşıtı görüşlerin olduğu ülkelerde bunun politik liderlik sayesinde aşılabileceğini belirterek AB liderlerine mesaj gönderdi. İngiltere'de yayımlanan günlük ekonomi ve siyaset gazetesi Financial Times'ın yazarı Vincent Boland'ın Türkiye'nin AB üyeliği ve AK Parti hükümetiyle ilgili sorularını yanıtladı. Türkiye'yi cumartesi günleri yayımlanan "Haftasonu'' ekine kapak yapan Financial Times, yaklaşık 5 sayfalık yazıya, Erdoğan'ın Başbakanlık koltuğuna giden yolda karşılaştığı güçlüklere geniş yer vererek başladı. Erdoğan, AB konusundaki görüşlerinin sorulması üzerine, ''Eğer AB bir Hıristiyan kulübü olmayacaksa o zaman Türkiye'yi kabul etmesi gerek. Türkiye bu birliğe değişik medeniyetlerin temsilcisi olarak girecek. AB liderlerinin de bu gerçeği gördüğüne inanıyorum'' dedi. Türkiye'ye yönelik itirazlar konusundaki bir soruya Erdoğan, Fransa ve benzeri ülkelerin kamuoylarında Türkiye'nin üyeliği konusunda ortaya çıkan kaygıların politik liderlik sayesinde aşılabileceği yanıtını verdi.

ÜYELİĞİN TARİHİ ÖNEMİ
Erdoğan, ''AB üyeliğinin Türkiye açısından taşıdığı tarihi önemle'' ilgili bir soru üzerine şunları kaydetti: ''Bu karar Türkiye'yi artık izole ve kapalı bir toplum olmaktan çıkarıp, dünyanın geri kalanıyla temas halinde, açık ve şeffaf bir toplum haline getirecek. Yalnız bir ülke artık pek fazla bir şey ifade etmiyor. Ülkeler diğer dost ülkelerle dayanışma içinde daha çok şey başarıyor.'' Bir başka soru üzerine Erdoğan, ''Dinle siyaseti karıştırmayı doğru bulmuyoruz'' diyerek, partisinin "Müslüman demokrat değil, muhafazakar demokrat'' olduğunu söyledi. Erdoğan, "Batıda bazı çevreler bizi Müslüman demokrat olarak tanımlıyor. Ancak bizim muhafazakar demokrasi anlayışımızda sadece toplumun temelini oluşturan Türk ailesinin değerleri, toplumun örf, adet ve geleneklerine bağlılık vardır. Bu demokratik bir tutumdur, dini bir tutum değildir'' diye konuştu.

DİNCİ PARTİ DEĞİLİZ
"AK Parti'nin din temelinde kurulmuş bir parti olmadığını'' da belirten Erdoğan, "Ben dinci bir parti olmadığımızı söylediğimde bazı kişiler bana (hayır siz dinci bir partisiniz) diye yanıt veriyor. Ne diyebilirim? Eğer partimizde dininin gereklerini yerine getiren kişiler varsa ve bu da birilerini rahatsız ediyorsa ben buna bir şey yapamam'' dedi. Kendisinin ve siyaset arkadaşlarının ibadet etmesini savunmak ve izah etmeye çalışmaktan bıktığını kaydeden Erdoğan, "Hıristiyan bir politikacının ibadet etmesi ne kadar normalse burada da aynıdır. Bu da zaten laik devletin çizdiği sınır değil mi?'' diye konuştu. AB üyeliğinin Türklerin büyük çoğunluğu için Büyük Önder Atatürk'ün koyduğu modern Türkiye hedefine giden yol olarak görüldüğünü belirten yazar Vincent Boland, Türkiye'nin Avrupalı komşuları içinse ülkenin AB'ye kabulünün "sembolik bir hareket'' olarak kabul edildiğini savundu.

HIRİSTİYAN KULÜBÜ DEĞİL
"Bu, Avrupalılar için AB'nin Hıristiyan kulübü olmadığını gösterecek bir adım'' ifadesini kullanan Boland, Türkiye topraklarının yüzde 97'sinin Asya'da bulunduğunu ve halkının da yüzde 90'ından fazlasının Müslüman olduğunu hatırlatarak, ''bu üyeliğin, NATO üyesi ve müttefik Türkiye'nin Avrupa ailesine demir atmasını sağlayacağını ve Türkiye'nin bütün Müslüman dünyaya demokratik model oluşturacağını'' kaydetti. Türkiye'nin zaman zaman bazı uygulamalarıyla evrensel siyasi ve kültürel trendlerden ayrıldığını savunan yazar, buna örnek olarak Erdogan'ın 1999 yılında hapse atılmasını ve sonra Başbakan yapılmasını gösterdi. Bu çerçevede Türkiye'nin ''ikinci bir İran'' olup-olmayacağı, bir Avrupa ülkesi olup-olmadığı, değilse bunun AB'ye asla katılmamasını mı gerektirdiği sorularına yer veren yazar, ''Bu soruların çok sarih yanıtları yok. Çünkü Türkiye karmaşık, anlaşılmaz bir ülke. Görünüşte son derece modern, ancak bunun altında geleneksel bir yapı saklı'' iddiasında bulundu. Bu yapının kolay kolay değişmeyeceğini savunan Boland, ''Başbakan Erdoğan'ın siyasi çıkışının bütün bu tartışma ve çelişkileri somutlaştırdığını'' öne sürdü. ''Başbakan Erdoğan'ın Anadolu'nun bağrından, dikkat çekici ve yaygın bir görüşün temsilcisi Müslüman muhafazakar bir politikacı olarak çıktığını'' belirten Boland, ''Erdoğan'ın, 1980'den bu yana Türkiye'yi yöneten hükümetlerin yolsuzlukları ve Türkiye'nin ilerlemesine dair kaçırdıkları fırsatları protesto eden seçmenin oyuyla iktidara geldiğini'' yazdı.

'ETKİLEYİCİ BULDUM'
Erdoğan'ın Başbakan seçilmesinin Türk halkının İslami değerlerin yanı sıra Cumhuriyet geleneğini kucaklama arzusunun göstergesi olduğunu vurgulayan yazar, Başbakan Erdoğan'ın çocukluk yılları ve yetişme koşullarına da geniş yer verdi. Vincent Boland, Erdoğan ile Başbakanlık'taki makamında kısıtlı bir sürede ve kalabalık bir ortamda söyleşi yaptığını hatırlattı. Yazısında, Türkiye'deki çok sayıda yazar, siyaset ve toplum bilimcinin Erdoğan'ı siyasetin en tepesine taşıyan koşullarla ilgili görüşlerine yer veren Boland, Ankara'da görüştüğü Erdoğan ile ilgili izlenimlerine de geniş yer verdi. "Onu beklediğim gibi, son derece etkileyici buldum'' diyen Boland, Başbakanı uzaktan tanımanın zor olduğunu, zeki yüzünü ve seri hareketlerle çevresini izleyen gözlerini görüp onu tanımlayabilmek için, onunla tokalaşmak gerektiğini belirtti. Tarz ve davranışlarının Başbakan'ın ne kadar ciddi bir kişilik olduğunu gösterdiğini de kaydeden Boland, yazısına şöyle devam etti: ''Bu da onu seçmenin gözünde popüler yapan özelliklerinden biri. Zira Türkler artık yüzeysel politikacılardan bıkmış durumda. Oy veren de vermeyen de ülkenin dümeninde ciddi bir kişinin bulunmasından memnun.''
DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Sultanlar sergisi sinemanın sultanı Şoray'ı ağırladı
 AB'den ayrılık ciddi sorun çıkarır
 Türk ekonomisi her sonucu kaldırır
 Hollanda Merkel'e 'Hayır' cevabı verdi
 Şehirler yenilenecek
 Verem aşısı yetmedi
 Demirel: Biz ne yapmamışız!
 Reiki: Bir dokun bin enerji al
 Sahte Furkan kızdırdı
ERDAL ŞAFAK
Putin'in gezisi
8 Aralık 1991'de, Rusya, Ukrayna ve...
MEHMET BARLAS
Çetin Altan istedi diye 1951'e geri döndüm...
Çetin...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Perde hiç kapanmasın!
Aşağıda okuyacağınız yazıyı, dün...
HINCAL ULUÇ
Armağan bu kadar mı güzel olur?..
Bana yollanan kolinin...
UMUR TALU
Hasta okulu
Dünkü Sabah'ta Esra Tüzün'ün...
Irak'ta ikinci işkence vakası
ABD askerlerinin gözaltına aldığı Iraklılar'a darp uyguladığını...
Komşu dava açıyor
Oliver Stone'un filminde Büyük İskender'in eşcinsel yansıtılmasına...
Ankara'nın ağır abisi: 3-1
Ankara'nın ağır abisi: 3-1
G.Birliği'ni Orhan, Hakan ve Necati'nin golleriyle deviren G.Saray,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu