kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erken doğan bebekler ancak iki yılda yaşıtlarına yetişiyor
Bebeğinizin aylık gelişimini takip edin

Bebeğinizin aylık gelişimini takip edin

1. AY
* Bebeğiniz bunları yapabilir
Görebilir, duyabilir, tat alabilir, acıyı hisseder, başını tutabilir, karın üstü yattığında başını sağa-sola çevirebilir. Emerek kendini sakinleştirebilir. Sesinizi duyunca sakinleşebilir.
* Siz yardım edin
Kucaklamak onu güvende hissettirir. Yumuşak ve olumlu tonda gülümseyerek konuşun, ninni söyleyin. Özellikle renkli cisimleri gözünün önünde tutarak, sağa-sola oynatın.
* Bu oyuncakları alın
Bu dönemde en ilginç oyuncak insan yüzüdür. Parlak renkli cisimler; yün yumağı, top gibi nesneler de ilgisini çeker. El ve ayak bileklerine yumuşak bir çıngırak takın ya da çıngıraklı çoraplar giydirin, hareket ettikçe çıkan ses bebeği sevindirir.

2.-3. AYLAR
* Bebeğiniz bunları yapabilir
Başını daha uzun süre tutabilir, göğsünden destek alıp kalkmaya çalışabilir. Ellerini bacaklarını sallamaya, basmaya çalışabilir. Parmaklarını açabilir, ellerini birleştirip ağzına götürebilir ama henüz elini bütün olarak kullanır. Gülmeye başlar, tanır. Tek heceli sesler çıkarmaya, cıvıldamaya başlar. Hareketleri 90-180 derece izleyebilir.

* Siz yardım edin
Bebeğinizi karnının üstüne yatırıp, önünde oyuncak sallandırın, başını daha uzun süre yukarıda tutacaktır. Eline değişik cisimler (Kağıt, kadife, ipek, naylon, vb.) değdirin. Bebeğinizle değişik sesler çıkararak konuşun, böyelce onun tek heceli ses çıkarmasını hızlandırın.

* Bu oyuncakları alın
Müzik kutusu, kırılmaz ayna, kitap, çıngırak ilgisini çekecektir.

4. AY
* Bebeğiniz bunları yapabilir
Etrafıyla ilgilenmeye başlar, yatmak değil oturmak ya da dolaştırılmak ister. Biraz destekle bir-iki dakika oturabilir. Karnının üstüne yattığında elleriyle göğsünü itip kaldırır, hatta bir tarafa dönebilir. Uzanıp cisimleri iki eliyle kavrar, biraz inceleyip sonra ağzına götürür. Salyası bollaşır. Kendi kendine oynayabilir. Çığlık atar. Bebeğin kişiliği belirginleşmeye başlar. Artık size tüm yüzü ve vücuduyla yanıt vermeye başlayacaktır.


* Siz yardım edin
Ellerini kullanmaya, tutmaya başlayacaktır. Farklı cisimlerle oynamasını sağlayın, eline bez, çıngırak, kağıt verin. Dönmeye teşvik etmek için bir tarafını yastıkla besleyip, aksi tarafa yuvarlanmasını kolaylaştırın. Onu alkışlayarak yüreklendirin, yoksa yaptığından korkabilir. Bebekler kırmızı-turuncu gibi renklerin ayrımında zorlanırlar; siyah-beyaz kontrastını daha çok severler. Karşılıklı tek heceler söyleyin; ka-da- ba- bu gibi... Bebeğin hareketlerini ve çıkardığı sesleri taklit ederek ilişki kurun. Bebeğiniz sizin onu anladığınızı düşünerek sevinecektir. Bunun yanında normal konuşmanızı da yapın. Beslerken, alt değiştirirken, yıkarken yapacağınız konuşmaların onun ilerideki kelime dağarcığına çok olumlu etkileri olacaktır.

* Bu oyuncakları alın
Üzerine basılan, çevrilen, vurulan düğmeleri olan tahtalar, eliyle yakalayabileceği halkaları olan mini jimnastik aleti, çıngıraklar, puset ya da ana kucağındayken kenara takılabilecek sarkan oyuncaklar, yumuşak hayvanlar (düğmeleri, telleri olmamalı!), üzerine yatacağı renkli aktivite örtüsü alabilirsiniz. Bebeğiniz için satın alacağınız oyuncaklarda, her zaman için sivri ve sert köşeler, yutabileceği kadar küçük parçalar olmamasına büyük özen göstermelisiniz.

5.-6. AYLAR
* Bebeğiniz bunları yapabilir
Bebeğiniz artık her şeyi görüp izleyebilir, destekle oturabilir. Eğer ek gıdalara geçtiyseniz, kaşıkla beslenmeyi bebek otururken yapmalısınız. Her iki yöne de dönebilir. Yüzükoyun yatarken poposunu havaya kaldırmaya bile çalışabilir. Bebeğiniz artık üç boyutu kavrayabilir, büyüklük ve şekillerine göre cisimleri gruplandırabilir. Aynadan arkasında sizi görürse, arkasına bakıp sizi arayabilir. Bir eliyle kavradığı cismi diğer eline geçirebilir, iki saplı bir bardaktan yardımınızla su içebilir. Cisimleri birbirine vurur, ellerini birleştirir, oyuncağını tek eliyle tutabilir. Sesli güler, çığlıklar atar. Bebeğiniz artık eğlenmeye başlar. Yabancıları ayırmaya başlayabilir. Emme, baloncuklar çıkarma, yalama, çığlık atmaya çalışma, konuşma öncesi hareketlerdir.

* Siz yardım edin
Bebeğinizin ilgisini çekecek oyunlar yaratın; bir bardak su içinde kamışla hava kabarcıkları yapmak gibi. Sırtını ve yanlarını destekleyerek kısa süreli oturmasını sağlayın ve bunu gün boyu tekrarlayın. Sesli uyaranlar vererek onun değişik yönlere dönmesini sağlayın. Sürünerek gitmesini, ayak tabanlarını iterek kolaylaştırın. Etrafına bir bez sererek, yiyeceği besinleri, parmağıyla kendi kendine yemesine izin verin.

* Bu oyuncakları alın
Oyuncağını saklayın, yeniden ortaya çıkarmadan önce tepkisini bekleyin. Etrafta dokunacağı, ağzına götürebileceği ve kurcalayabileceği güvenlikli cisimler ve oyuncakları olmasını sağlayın; yumuşak kauçuk bir top, diş kaşıma oyuncağı, zilli bir oyuncak, vb. Artık, bu dönemde ona düzenli olarak kitap okumaya da başlayabilirsiniz.

7.-8.-9. AYLAR
* Bebeğiniz bunları yapabilir
Bebekler ayağa kalkmak için kendilerini çekmeye başlarlar. Ses çıkarmak için bir şeyleri birbirine vurmaya bayılırlar. "Baba", "mama" gibi sesler çıkarmaya başlarlar. Bebeğiniz bu dönemde eşyaları, kaplara koyup çıkarabilir. Bazı dokuz aylıklar destekle birkaç adım bile atabilirler. Bebeğiniz ayrıca, dizlerini kırarak eğilmeyi ve ayakta durduktan sonra tekrar oturabilmeyi öğrenir. Bu yaştaki bir bebek, hareket etmenin verdiği özgürlük duygusu ile emekleyerek veya iki ayak üzerinde, hareket etmek, ulaşmaması gereken şeyleri almak ister. Bu yaşta belki de merdivenleri emekleyerek çıkabilir ve eşyalara tutunarak hareket edebilir. 9-10 aylık olunca bebekler bir şekilde oda içinde sürünerek, emekleyerek, eşyalara tutunup sıralayarak dolaşmaya başlarlar. Bir oyuncağını uzaklaştırırsanız, gittikçe daha çok kendine güvenen bebeğiniz buna karşı çıkacaktır. Aslında artık kendi istek ve ihtiyaçlarını belirtmeyi öğrenmeye başlar. Problem çözme yeteneği gelişir ve şimdi şeffaf bir kabın içinde gördüğü oyuncağı almak için direkt uğraşmak yerine kapağını açmayı dener. Dili gelişir, kelimeleri kullanmasa da, onları anlar. "Ba", "ma" gibi heceleri tekrarlayarak gerçek kelimeleri taklit etmeye uğraşır (sakın heyecanlanmayın, henüz konuşamıyor, ancak heceleri tekrarlıyor). Kelimelerinizden çok, tonlamanızdan anlam çıkarır.


* Siz yardım edin
Onunla ne kadar çok konuşursanız, -yemek hazırlarken, araba kullanırken, üzerini giydirirken-, o kadar çabuk iletişim yeteneklerini geliştirir. Bir çalışmada çocukların bir gün içinde ne kadar çok kelime duyarsa, o kadar zeki oldukları gösterilmiş (tabii ki televizyondan veya arka plandaki sohbetlerden duyulan kelimeler değil; bebeğinizin anlamasına yardım etmek için konuşmalar interaktif, yani karşılıklı olmalı).
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Çoğul Gebelikler Kalp Hastalıkları Riskini Artırıyor
 Süt, Rahim Kanserine Zemin Hazırlıyor
 Kadınlığın Kitabı Yazıldı: '28 Gün Kadın Olmak'
 Üstün Zekalı Çocuk Çok Soru Soruyor, Çabuk Öğreniyor
 Yaramaz Çocuk Daha Mı Zeki
 Uykusuzluğun Nedeni Genetik
 40'ından Sonra Annelik Çoğaldı
 Yaşına Uygun Oyuncak Seçimi Zeka Gelişimini Hızlandırıyor
 Çocuğunuzla Yazarak İletişim Kurun
 Erken Doğan Bebekler Ancak İki Yılda Yaşıtlarına Yetişiyor
 Otizm Ve Getirdikleri
 İşini Bilen Anne Babalar Minik Dahiler Yetiştiriyor
 Meme Kanseri Önlenebilir Mi?
 Bakımlı Dudaklar İçin...
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Kızlık zarı, bekaret ve sorunlar
Kızlık zarı ve...
Suda ayrı güzel, karada ayrı
Suda ayrı güzel, karada ayrı
Kırdığı dünya rekorlarıyla 70 milyonun kalbinde taht kuran Serbest...
İşte birinciliğin formülü: Gözyaşı, şiddet, hakaret
İşte birinciliğin formülü: Gözyaşı, şiddet, hakaret
Semra Hanım, Leyla Adalı, BBG Gaye ya da Güllü... Reality şovların...
Babasının öldürülüşünü film yapmak için oyuncu oldu
Babasının öldürülüşünü film yapmak için oyuncu oldu
Öldürülen Kuşadası Belediye Başkanı Lütfi Suyolcu'nun kızı Çiğdem...
'Bana göre aşk ömür boyu sürer'
'Bana göre aşk ömür boyu sürer'
'Bana sorarsanız aşk; bir ömür boyu, son nefesime, gözlerimi kapatana...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.