kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yasemin Taskin @ SABAH
 

Enerjik Forum

Roma'da ilk kez düzenlenen Türk-İtalyan forumu diğer Avrupa ülkelerine de örnek oldu. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün de katıldığı buluşmanın önümüzdeki yıl Türkiye'de yapılması konuşuluyor

Türkiye'nin 17 Aralık'a doğru geri sayıma başladığı şu günlerde, Roma'da iki ülke elitinden bir kesimi bir araya getiren Türk-İtalyan forumu düzenlendi. Her şeyden önemlisi bu forum kendi türünde bir ilkti ve katılanların pekçoğu böyle bir formülün diğer Avrupa ülkelerinde de uygulanması gerektiğini vurguladılar. Türkiye açısından son yıllarda önemi artan bir ülke olan İtalya'da bu düşüncenin doğması da ilginç. Jeopolitik Limes Dergisi'nin Genel Yayın Yönetmeni Lucio Caracciolo ve forumun koordinatörü Marco Ansaldo'nun kendi aralarında uzun bir süre tartıştıktan sonra ortaya attıkları forum fikri Türkiye'de de büyük bir ilgi ile karşılandı. Temasa geçilen Dışişleri Bakanlığının Stratejik Araştırma Merkezi SAM elindeki bütün olanakları böyle bir toplantı için kullandı. Amaç AB yolundaki Türkiye ile Avrupa, Ortadoğu, ekonomi başlıkları altında pekçok konuyu tartışmaya açmak, karşılıklı kuşkuları ve soruları yanıtlamaktı. Bu toplantıya resmi üst düzey yetkililerle sivil toplum temsilcilerinin, akademisyenlerin, entelektüellerin katılarak samimi, açık bir tartışmanın yapılması önemliydi. Roma'nın Aurelia Antica semtinde bulunan ve tamamen kültürler ve dinlerarası diyalog ile meşgul olan "Centro Dionysia" (Dionysia Merkezi) bu buluşmanın yapılabileceği en güzel mekanlardan biriydi. Yemyeşil büyük özel bir parkın içinde bulunan Villa'nın sakin, rahatlatıcı atmosferi bu tip toplantıların neredeyse üniformalı havasına panzehir etkisi yapıyor.

GERİLİM DOZU YÜKSEKTİ
Serbest tartışma kavramının İtalyanlar ve Türkler için anlamı farklı olabilir. İtalyanların bağıra çağıra, ateşli bir tartışma ortamından iki karşıt tezi tartışıp sonra da beraber yemeğe gittiklerini görmek mümkün. Türk-İtalyan forumunda da bu hava biraz esti. İtalyan siyasilerin, entelektüel kesiminin eteğindeki taşları dökmesi ya da İtalyancası ile midesine oturan konuları yüze vurması önemliydi. Türk tartışmacılar da kendilerine absürd gelen, zaman zaman belki de biraz sinirlendiren konularda olgunlukla yanıt verdiler. Alınganlık göstermeden, tabusuz ve çekincesiz tartışma aynı zamanda bir olgunluk gösterisi. "Ortadoğu" bölümünde workshop'a katılan Murat Mercan'ın tartışma biçimi, rahatlığı İtalyanlarca daha sonra da övüldü. İtalyan solunun işi başından aşkın lideri Piero Fassino'nun da bir buçuk gününü bu foruma ayırması İtalyanları bile şaşırttı. Fassino bu tip toplantılara 2 saatten fazla zaman ayırmaz. İtalya'nın çiçeği burnunda Dışişleri Bakanı Gianfranco Fini, İtalya içindeki ilk resmi çıkışını bu toplantıda yaptı. Egemen Bağış, Yaşar Yakış, Kemal Derviş'in konuşmaları kesinlikle akıllarda iz bıraktı. Bu arada altı çizilmesi gereken bir konu da Stratejik Araştırma Merkezi SAM'ın sağladığı üst düzey birinci sınıf katılımın toplantıya kattığı enerji ve kaliteydi. Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün, Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan'ın Roma'ya bu forum için gelmeleri, Mehmet Dülger, Yaşar Yakış, Murat Mercan ve daha onlarca ismin bu toplantıya yaptığı katkılar önemliydi. Bu arada Türkiye'de önemli yatırımları olan Unicredit'in bu projeye inanarak finansmanını yapması da Türk-İtalyan forumunun bir düşünceden somut gerçeğe dönüşmesinde önemli bir etken oldu. Herkes ama herkes forum daha sona ermeden gelecek sene aynı enerji ile bu toplantının Türkiye'de nasıl yapılacağı üzerinde konuşuyordu. Daha da genişletilmesi, bir medya ve kültür bölümü oluşturulması, eksikliklerin iyileştirilmesi herkesçe tartışılırken, ortak nokta ise Roma'da düzenlenen ilk Türk-İtalyan forumunun yarattığı enerji, bir yapıcı diyalog kanalı olması ve hatta diğer ülkelere de model oluşturmasıydı.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Duvar Nostaljisi   / 21-11-2004
 Gözler Türkiye Üzerinde   / 07-11-2004
 Gündemde Türkiye Var   / 31-10-2004
 Ödül Skandalı   / 24-10-2004
 İletişim Stratejimiz Hazır Mı?   / 10-10-2004
 İtalya'da Sımona Bayramı   / 03-10-2004
 Euro Farkı   / 26-09-2004
 Şimdi Ne Olacak?   / 19-09-2004
 Zina Boşanmak İçin Yeterli Sebep Değil!   / 12-09-2004
 Medeniyetler Çatışması   / 05-09-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Bir dizi bir evde nasıl kavga çıkarır?
Çıkarır çıkarır.
MEHMET ALTAN
Cennet bahçeleri
Eskilerin deyimiyle üniversiteye...
KAZIM KANAT
Cebimde çok elma var
Yıllar önceydi!... Budapeşte'de...
YASEMİN TAŞKIN
Enerjik Forum
Roma'da ilk kez düzenlenen Türk-İtalyan...
FİKRET AYDEMİR
Cem, Şoray, IMF
Türkan Şoray'ın Sinema Müzesi için...
STELYO BERBERAKİS
Aralık Zor Geçecek
AB'nin Türkiye'ye müzakere tarihi...
İşte tribünün  efendileri
İşte tribünün efendileri
Tribün teröründe "hedefe" taraftar grupları ve tribün liderleri...
Sanırım şimdi 4 tane keçi alıp Etiler'de gezeceğim
Sanırım şimdi 4 tane keçi alıp Etiler'de gezeceğim
Bu hafta Skoda Fabia ile Ünlüler Çiftliği'nde birinci gelen Toprak...
Vücudun sinsi düşmanı
Karınlık ve sıcak ortamı seven mantar, vücudumuza gizlice yerleşir.
Çapkın erkeklerin kansere yakalanma riski daha fazla
Son zamanlarda yapılan bir araştırmaya göre, gençken çok fazla cinsel...
Portakal bayramını kutluyoruz
Sera icad oldu, mertlik bozuldu. Oysa eskiden her meyve ve sebzenin kendi...
İyi bir yemek şölene benzer
Geçenlerde bir arkadaşım iyi bir restoran tavsiye etmemi istedi benden.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.