kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Putin Pazar günü geliyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in daveti üzerine iki günlük resmi ziyaret için pazar günü Ankara'ya geliyor. Putin, 32 yıl aradan sonra Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan ilk Rus lider olacak..

Putin'e ziyareti sırasında eşi Lyudmila Alexandrovna Putina da eşlik edecek. Putin'in daha önce 2-3 Eylül günleri için öngörülen ziyareti, Beslan'daki rehine krizi nedeniyle ertelenmişti. Edinilen bilgiye göre, konuk Devlet Başkanı Putin'in heyetinde Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev ve İnguşetya Cumhurbaşkanı Murat Zyazikov de yer alacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Savunma Bakanı Sergey İvanov ve Sanayi ve Enerji Bakanı Victor Khristenko'nun da Putin ile birlikte Türkiye'ye gelerek çeşitli temaslarda bulunması planlanıyor. Putin'in ziyareti sırasında iki cumhurbaşkanı, Türk-Rus ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına inanılan ve işbirliğini geliştirme isteğinin karşılıklı olarak vurgulandığı, ''Türkiye Cumhuriyeti ile Rusya Federasyonu Arasında Dostluğun ve çok Boyutlu Ortaklığın Derinleştirilmesine İlişkin Ortak Deklarasyon''u imzalayacaklar.

Ziyarette, iki ülke arasında 6 ayrı belgeye daha imza atılması öngörülüyor. Bu belgeler şöyle sıralanıyor:

* Karasularının Ötesinde Tehlikeli Olayların Önlenmesi Anlaşması,
* Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında Savunma Sanayii Alanında İşbirliği Kapsamında Mübadele Edilen
Gizlilik Dereceli Bilgi ve Malzemenin Karşılıklı Korunması Anlaşması,
* Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti Arasında İkili Askeri-Teknik İşbirliği Kapsamında Mübadele Edilen Fikri ve Sınai Mülkiyet Haklarının Karşılıklı Korunması Anlaşması,
* Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Stratejik Araştırmalar Merkezi ile Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı Diplomatik Akademisi Arasında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı,
* Botaş ile Gazprom Arasında Enerji Alanında İşbirliğine İlişkin Çerçeve Anlaşması,
* Türk Eximbank ile Rus Eximbank Arasında İşbirliği Protokolü.

ZİYARETİN ÖNEMİ VE TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Diplomatik kaynaklar, Putin'in ziyaretinin son yıllarda Türkiye ile Rusya arasında giderek gelişen karşılıklı güven ve diyalog ortamının somut bir göstergesinin olacağını, bu güven ve diyalogun daha da pekiştirilmesine ivme kazandıracağını belirttiler.

İki ülke arasında geçmiş dönemde konuşulamayan birçok konunun artık samimiyet ve açıklıkla görüşülebildiğine dikkati çeken kaynaklar, ilişkilerdeki bu olumlu seyrin somut kazanımlara dönüşmekte olduğunun gözlendiğini kaydettiler.

Kaynaklar, Rusya ile ilişkilerin Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonraki dönemde giderek geliştiğine ve çok boyutlu ortaklık düzeyine ulaştığına işaret ederek, çok boyutlu ortaklık kavramının 2001'de iki ülke dışişleri bakanları arasında imzalanan Avrasya'da İşbirliği İçin Ortak Eylem Planı temelinde hayata geçirildiğini hatırlattılar.

Rusya ile ikili ticaret hacminin de 10 yıl öncesinde hayal bile edilemeyecek boyutlara ulaştığını anlatan kaynaklar, geçen yıl 6,8 Milyar Dolar olan ikili ticaret hacminin bu yıl sonunda 10 Milyar Dolara ulaşmasının beklendiğini söylediler. Kaynaklar, turizm alanında da büyük bir gelişme gözlendiğini, bu yılın ilk 10 ayında Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 1,5 milyona ulaştığını belirttiler.

Enerji alanında çağın en önemli projelerinden biri olan, Rusya'dan Türkiye'ye doğal gaz nakli sağlayan Mavi Akım boru hattı projesinin de sonuçlandırıldığına ve işlemeye başladığına dikkati çeken kaynaklar, enerji alanında diğer işbirliği imkanlarının da araştırılmakta olduğunu aktardılar.

Bu çerçevede görüşmelerde Rus petrollerini Akdeniz'e ulaştırmayı amaçlayan Trans-Trakya petrol boru hattının da gündeme gelmesi bekleniyor. Enerji ve ekonomik-ticari alanlarındaki işbirliğinin yanı sıra Boğazlar üzerinden petrol taşımacılığı ve alternatif güzergahlar, güvenlik ve savunma alanlarında işbirliği, terörizmle mücadele, Karadeniz'de işbirliği, Irak, Ortadoğu, Kafkaslar ve Kıbrıs gibi konuların da Putin'in ziyareti sırasında ele alınması öngörülüyor.

Görüşmelerde, Rusya'nın, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin saldırı helikopteri ihalesine katılan Rus-İsrail yapımı ''Erdoğan'' helikopteri için ısrarını sürdürmesi de bekleniyor. Putin'in temasları sırasında ayrıca, Rus tarafı, Rus gemilerinin ve denizcilerinin yaşadığı sıkıntıları, Ankara da Rus sınır kapılarında ve havaalanlarında yaşanan vize sıkıntısını, Türk vatandaşlarına yönelik uygulamalardaki aksaklıkları dikkate getirecek.

Kaynaklar, sonuç itibariyle Rusya-Türkiye ilişkilerinin son dönemde rekabetten, işbirliğine ve çok boyutlu ortaklığa dönüştüğünü, Putin'in ziyaretiyle ilişkilerin ''geliştirilmiş'' çok boyutlu ortaklık düzeyine ulaştırılmasının öngörüldüğünü kaydettiler.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Kırılgan zeminde dans
 Bartholomeos: Biz kim olduğumuzu biliyoruz
 AKP'liler 'Mistiklik' topunu Alevilere attı
 'Başkalarına ait tarihin tartışmalı dönemleri meclislerin...
 Yargıtay'a Beşiktaşlı başkan
 'İnsanlar değil mekânlar engelli'
 Baykal'ın destek sözü
 Ders kitapları yanlış bilgilerle dolu Ders kitapları yanlış...
 Savcı CHP'den belge istedi
MAHMUT ÖVÜR
ANAP'ta 36 katlı plaza kavgası
ANAP Genel Başkanı...
MUHARREM SARIKAYA
Kentler kararırken...
Kent girişleri ve sokakların,...
YAVUZ DONAT
Bir zamanlar kartaldı
Gündem malum: 17 Aralık...
Zeynep gerçek aşkına kavuştu
Kaçırıldıktan 19 gün sonra kurtarılan Zeynep, 'gerçek aşkım' dediği...
Fakirlik öldürdü ilgisizlik süründürdü
AB yolundaki Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'da açlıktan ölen...
Kadın şefkati lazım
Kadın şefkati lazım
Mardin'in Kızıltepe ilçesinin kadın belediye başkanı Cihan Sincar,...
Madam'a 22 saatlik sorgu
Madam'a 22 saatlik sorgu
Fezlekede adı komisyoncu olarak geçen Madam lakaplı Nalan Güney...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu