kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yavuz Semerci @ SABAH
 

Sarıgül'e yönelik iddialar gerçeklerle örtüşmedi...

İki gündür Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün, kendisi hakkında ortaya atılan yolsuzluk iddialarına karşı neler söylediğini size aktardım. CHP'nin bir komisyon kurarak hazırladığı raporu ve Sarıgül'ün savunmalarını biliyorsunuz. Şişli Belediyesi'nde konuya ilişkin belgeleri inceledim. CHP'nin raporunda yer alan müfettişin Savcılığa sunduğu tevdi raporunun tamamını (raporda sadece 1 sayfası vardı) okudum.
Rüşvete konu olduğu ileri sürülen Maslak'taki binanın hangi süreçlerden geçerek iskan aldığını bizzat Şişli Belediyesi'nin ilgili dosyalarında yer alan belgelerle takip ettim. Pek çok mimar ve inşaat mühendisi ile konuşarak, imar mevzuatındaki değişiklikleri dinledim.
Bir gazeteci olarak görevim, Sarıgül'ün dürüstlüğünü sorgulamak ve bir neticeye varmak değil. Bu haddimi aşmak olur. Ortada CHP eliyle kamuoyuna malolan bazı iddialar vardı. Bu raporu, ciddiye alınması gereken ve anlamlı olmaktan uzak şeklinde iki bölüme ayırdım. Ve konunun üzerine gittim.

İddiaların maddi temeli yok
En son söylemem gereken şeyi baştan söyleyeyim. Maalesef Sarıgül, ciddi olmayan, pek çoğu dedikodudan ibaret bulgularla suçlanmış. Maalesef vurgusunu 'iddiaların doğru çıkmasını temenni ettiğim' için kullandığımı sanmayın. CHP gibi köklü bir partiyi yönetenlerin, bir kişiyi rüşvet almakla, Eczacıbaşı, Doğuş ve İş Bankası gibi köklü kurumları da rüşvet vermekle suçlamadan önce daha dikkatli bir çalışma yürütmesi gerekiyordu. İşte buna üzülüyorum.
İsterseniz neden bu noktaya vardığımı sorularla yanıtlayayım:
"Maslak'ta Garanti Bankası Genel Müdürlük merkezi yapılmak üzere inşa edilen binaya, kaçak katları olmasına rağmen (rüşvet marifetiyle) iskan verildi. Olay ortaya çıkınca da müfettişlerden iskan belgesi saklandı."
Elimdeki belgelere göre, (CHP isterse onlarla paylaşabilirim) Garanti Bankası, 07.06.1999 tarihinde Belediye Planlama Müdürlüğü'ne talepte bulunarak, komşu parseller üzerinde yapılan inşaatlarda uygulanan emsalin kendileri için uygulanmasını istiyor. Sarıgül de bu isteği uygun bularak, emsal inşaat alanının artırılması için 05.07.1999'da 99/411 sayılı yazıyı Belediye Meclisi'ne teklif götürüyor. (Bu talebin bürokratik işlemleri sürerken, 15.11.1999 tarihinde Şişli Belediye yetkilileri görevlerini yaparak, söz konusu binanın kaçak katları için zabıt tutuyor.) Çok değil iki gün sonra da Şişli Belediye Meclisi (17.11.1999 tarihinde) Sarıgül'ün teklifini kabul ediyor. Böylece, söz konusu binanın inşaat metrekaresi yüzde 70 oranında artıyor ve o tarihten sonra bina hakkında kaçak kat muamelesi yapılmıyor. 2001 yılında da binanın kullanıma hazır olması için gereken son belge, yani iskan isteniyor. Şişli Belediyesi'nin artık 'iskan vermem' demesi mümkün değil. Bu noktada bina sahiplerinin, yasal hakları olan iskanı rüşvet ile almasının artık hiç anlamı kalmıyor.

Duydum, görmedim...
Peki, bu binaya iskan verilmesi için 2001'de Belediye Başkan Yardımcısı'na 300 bin dolar götürdüğünü söyleyen Tarkan Baykara'nın ifadesi yok mu?
Doğru. Ancak dün İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bir duruşma vardı. Kimsenin dikkatini çekmedi. Konuyla alakası şu: Tarkan Baykara tanık sıfatıyla ifade veriyor. (2004/175 esas nolu) Ve diyor ki; "Evet bunları söyledim. Şişli'de gazetecilik yapan Mithat Yılmaz da (Sarıgül, Yılmaz hakkında, kendisini tehdit ettiği ve yönettiği yerel gazete aracılığıyla şantaj yaptığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuş) kasete aldı. İddialarım tamamen duyumlara dayanmaktadır. Doğru olup olmadıklarını bilmiyorum" diyor. Bunun üzerine, sanık sıfatlı Mithat Yılmaz'a söz veriliyor. O da, "Baykara araya hatırlı kişileri koyarak geldi ve bana bunları anlattı. Ben de kasete aldım. Kasedi hiçbir zaman yayınlamadım ve bir şantaj aracı olarak kullanmadım" diyerek kendini savunuyor.
Bir başka ayrıntı daha var. Şişli Belediyesi'nde olup biteni araştırmakla görevli müfettiş, rüşveti aldığı söylenen kişilerin mal varlıklarında bir artış tespit edilemediğini yazmış. CHP nedense bu tespiti raporuna eklemeyi unutmuş!

***

YARIN:
Baykal, Eczacıbaşı ve İş Bankası'nın 170 bin m2 kaçak inşaat yaptığını nasıl anladı?

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 1999'da çözülen bir sorunun rüşveti, 2001'de mi verilir?   / 02-12-2004
 İskan belgesi gerçektir...   / 01-12-2004
 Yayın gelirlerini kesin tribün terörü bitsin!   / 30-11-2004
 Temizlik nereden gelir?   / 28-11-2004
 Sarıgül bu yükle zor yürür!   / 26-11-2004
 Dünyanın en pahalı sütünü biz içiyoruz!   / 25-11-2004
 Sarıgül Dosyası'ndan...   / 24-11-2004
 Ersun Yanal ve sözleşme kültürü   / 21-11-2004
 İstanbul yolsuz kaldı!   / 19-11-2004
 Bayram otomobilde geçti   / 18-11-2004
YAVUZ SEMERCİ
Sarıgül'e yönelik iddialar gerçeklerle örtüşmedi...
İki...
İLKER SARIER
Adaletin bu mu dünya?
Hukuk Fakültesi'ni okurken,...
ŞELALE KADAK
Oya Hanım, müze için holdingin resimlerine el...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Enflasyon artacaksa faizi artırırım mesajı
Bugün kasım...
Zeynep gerçek aşkına kavuştu
Kaçırıldıktan 19 gün sonra kurtarılan Zeynep, 'gerçek aşkım' dediği...
Fakirlik öldürdü ilgisizlik süründürdü
AB yolundaki Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'da açlıktan ölen...
Kadın şefkati lazım
Kadın şefkati lazım
Mardin'in Kızıltepe ilçesinin kadın belediye başkanı Cihan Sincar,...
Madam'a 22 saatlik sorgu
Madam'a 22 saatlik sorgu
Fezlekede adı komisyoncu olarak geçen Madam lakaplı Nalan Güney...
IMKB
E: 23,150 D:% 2.61
DOLAR
S: 1,419,000 D:% -0.42
EURO
S: 1,894,000 D:% -0.11
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu