kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Enflasyon beklentilerin altında

Kasım ayı enflasyonu TEFE'de yüzde 0.75, TÜFE yüzde 1.54 oldu. Yıllık enflasyon ise TEFE'de yüzde 14.4, TÜFE yüzde 9.79 oldu..

Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), kasım ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Kasım ayı enflasyonu TEFE'de yüzde 0.75, TÜFE yüzde 1.54 oldu. Yıllık enflasyon TEFE'de yüzde 14.4, TÜFE yüzde 9.79 oldu. Çekirdek enflasyon olarak adlandırılan özel sektör imalat sanayinde fiyat artışı, Kasım ayında yüzde 0.2 düzeyinde gerçekleşti. Enflasyonun beklentilerin altında çıkmasının Kasım'da çekirdek enflasyon ve tarım fiyatlarının hız kesmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Piyasada Kasım ayın enflasyonunun TEFE'de yüzde 1.55, TÜFE'de ise yüzde 1.45 artması bekleniyordu.

Tarım ve giyim sektöründeki artışlar yanında, petrol fiyatlarındaki yükseliş Ekim ayında enflasyonun yükselmesine neden olmuştu. Ekim'de TÜFE yüzde 2.22, TEFE yüzde 3.23 artış göstermişti. Ekim ayı itibarıyla yıllık enflasyon TEFE'de yüzde 15.48, TÜFE'de ise yüzde 9.86 düzeyinde olmuştu.

Kasım ayındaki yüzde 0.75 oranındaki artışın yüzde 0.29'u devlet sektöründeki fiyat artışlarından, yüzde 0.46'sı da özel sektördeki fiyat artışlarından kaynaklandı.

DİE'den yapılan açıklamaya göre, Kasım ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 4.6 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe gerçekleşti. Geçen ay fiyatlar, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 1.2, imalat sanayiinde yüzde 0.4, elektrik gaz ve su da yüzde 0.7 arttı.

Kasım'da fiyatı en fazla artan alt sektörler yüzde 12.8 ile hampetrol ve dogalğaz çıkarımı, yüzde 2.3 ile suyun toplanması, arıtımı ve dağıtımı, yüzde 2 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri oldu.

Gıda ürünleri ve içecek imalatı fiyatlarda yüzde 0.1, tarım ve avcılıkda yüzde 1.6, deri mamul imalatı ve hizmetleri ile tekstil ürünleri imalatı yüzde 1.5, mobilya imalatı yüzde 1.4 artarken, giyim eşlası imalatında fiyatlar yüzde 9.2, balıkçılık, balık üretme çiftliklerinde yüzde 6.7, iletişim techizatı imalatında da yüzde 1.4 geriledi. Tütün ürünleri imalatı, büro makinaları imalatı ve diğer ulaşım araçları imalatında ise değişiklik yaşanmadı.

DOMATES ZAM ŞAMPİYONU

Devlet İstatistik Enstitüsü verilerine göre, Kasım ayının zam şampiyonu fiyatı yüzde 72 artan domates oldu. Söz konusu ay domatesi yüzde 26.9'luk fiyat artışı ile dolmabiber,yüzde 21.7'lik fiyat artışı ile sivribiber izlerken, fiyatı yüksek oranda artan diğer ürünler, yüzde 9.8 ile palto, yüzde 8.1 ile manto, yüzde 7.2 ile otomobil, yüzde 5.7 ile patates, yüzde 5.2 ile de doğalgaz olarak belirlendi.

Şehirlerarası otobüs ücreti, kuru soğan, yoğurt ve beyaz peynirin de aralarında bulunduğu diğer bazı ürünlerde de aylık fiyat artışı, aylık enflasyon rakamının üzerinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ay fiyatı yüzde 20.7 oranında gerileyen yumurta, Kasım'ın fiyatı en fazla ucuzlayan ürünü olurken, mandalina fiyatlarında yüzde 19.8, karnıbaharda yüzde 10.7, limonda yüzde 7.3, pırasada yüzde 5.9, ıspanakta ise yüzde 5.8, tavuk etinde yüzde 4.4, lahanada yüzde 3.2, balıkta da yüzde 2.6 oranında fiyat düşüşü yaşandı.

MADENCİLİK VE TAŞOCAKÇILIĞI YÜZDE 21.1

Kasım ayı itibariyle son bir yıllık dönemde yüzde 14.4 olan genel fiyat artışı, özel sektörde yüzde 11.8, kamu sektöründe yüzde 21.3 düzeyinde gerçekleşti. Sektörel bazda en yüksek fiyat artışı, yüzde 21.1 ile madencilik ve taşocakçılığı sektöründe oldu. Yıllık enflasyon, imalat sanayinde yüzde 15.7, tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılık sektöründe yüzde 12.6 olurken, elektrik, gaz ve su yüzde 0.7 geriledi.

Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 52.1 ile ham petrol ve doğalgaz çıkarımı, yüzde 46 ile balıkçılık, balık üretme çiftlikleri, yüzde 41.4 ile ana metal sanayi, yüzde 31.4 ile mobilya imalatı, yüzde 29.8 ile kok kömürü, rafine edilmiş petrol ürünleri imalatında görüldü. Aynı dönemde, diğer ulaşım araçları imalatı yüzde 1.1, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında yüzde 2.3 gerileme kaydedildi.

TÜKETİCİDE ULAŞTIRMA HARCAMALARI BAŞTA

Tüketici fiyatları endeksine göre, Kasım'da en yüksek fiyat artışı yüzde 3.1 ile ulaştırma sektöründe görüldü. Söz konusu ay giyim ve ayakkabı harcamalarında yüzde 2.2, Konut ile ilgili harcamalarda aylık yüzde 1.2, gıda, içki ve tütünde yüzde 1.9, ev eşyası yüzde 0.8, sağlık yüzde 0.2, eğlence ve kültür yüzde 0.2, lokanta, pastane ve otelde yüzde 1.2, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.4 arttı.

Aynı dönemde eğitim harcamalarında bir artış olmadı. Yıllık bazda ana harcama grupları itibariyle fiyatlar en fazla yüzde 16.5 ile yine ulaştırma sektöründe arttı. Lokanta, pastane ve otel fiyatlarında artış yüzde 15.4, konut fiyatları yüzde 15, gıda, içki ve tütünde yüzde 6.9, giyim ve ayakkabı yüzde 1.4, sağlık yüzde 8.6, çeşitli mal ve hizmetler de yüzde 7.6, eğitimde yüzde 13 artarken, ev eşyası fiyatları değişmedi, eğlence ve kültürde ise yüzde 0.6 gerileme meydana geldi.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Nema ödemeleri 8 Aralık'ta başlıyor
 Petrolde gerileme sürüyor
 AB'ye maliyetimiz 2014'te 6 milyar Euro
 Çok kazanana az, az kazanana çok vergi iadesi
 Dolardan kaçan altına hücum etti
 Karaca: TMSF Star'ı bir an önce satmalı
 NASA'nın klimacısı doların kurbanı oldu
 Müjde! Petrol fiyatı 1 gecede 4 $ düştü
 Dar gelirliye ucuz tarife projesi yolda
 Sabancı, BNP-Ak'ta yabancı payını alıyor
 Ahmet Zorlu'nun babası beyin kanaması geçirdi
 Beko Elektronik yabancıya hisse satışından vazgeçti
 Cari açık ilk 10 ayda 10.7 milyar dolara ulaştı
 'Kurumlar Vergisi, 2006-2007'de inecek'
 CHP, Ziraat'in bilgi işlem ağındaki çöküşü araştıracak
YAVUZ SEMERCİ
Sarıgül'e yönelik iddialar gerçeklerle örtüşmedi...
İki...
İLKER SARIER
Adaletin bu mu dünya?
Hukuk Fakültesi'ni okurken,...
ŞELALE KADAK
Oya Hanım, müze için holdingin resimlerine el...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Enflasyon artacaksa faizi artırırım mesajı
Bugün kasım...
Zeynep gerçek aşkına kavuştu
Kaçırıldıktan 19 gün sonra kurtarılan Zeynep, 'gerçek aşkım' dediği...
Fakirlik öldürdü ilgisizlik süründürdü
AB yolundaki Türkiye'nin en büyük metropolü İstanbul'da açlıktan ölen...
Kadın şefkati lazım
Kadın şefkati lazım
Mardin'in Kızıltepe ilçesinin kadın belediye başkanı Cihan Sincar,...
Madam'a 22 saatlik sorgu
Madam'a 22 saatlik sorgu
Fezlekede adı komisyoncu olarak geçen Madam lakaplı Nalan Güney...
IMKB
E: 23,008 D:% -0.61
DOLAR
S: 1,409,000 D:% -0.91
EURO
S: 1,882,000 D:% -0.27
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu