kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
‘KAFALAR DAHA ÇOK KARIŞACAK’: Alevilik, Türkiye tarihinde ilk kez ders konusu olarak okutulacak. Milli Eğitim Bakanlığı Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına koyacağı Aleviliği, “Mistik Oluşum” olarak tanımladı. Aleviler ise bu tanıma şiddetle karşı çıkıyor. Alevi kesimin önemli isimleri, “Alevilik sadece bundan ibaret değil. İçinde din kültürü ve inanç kültürü vardır. Böyle öğretilirse kafalar daha çok karışır” diyor.
'Mistik oluşum' tanımı dünyevi kriz yarattı!
'Zorunlu din dersini kaldırsınlar'
'Vergi veriyoruz, ama pay alamıyoruz'
'Alevilikten korkan insanlar var'
'Böyle tanımlamak doğru değil'
'Alevilik çok zengin bir kavramdır'
'Bari seçmeli ders olarak okutulsun'
'Diyanet'in ciddi bir uzmanı yok'

Alevi tanımı kriz yarattı

Alevilik ilk kez ders kitabına giriyor ama mezhep değil Mevlevilik gibi "mistik bir oluşum" olarak tanımlanarak.

Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl din kültürü ve ahlak dersinde ilk kez Aleviliğin de okutulmasını kararlaştırdı. Bu dersin dört yıllık müfredatını hazırlayanlar arasında Alevi öğretim üyeleri de yer aldı.

TASAVVUFİ DÜŞÜNCE
Alevilik sekizinci sınıftan başlanarak, derslerde Kuran ve İslam'dan yola çıkan tasavvufi bir anlayış olarak ele alınacak. Temelinde yatan dinde sevgi ve aşk gibi temalar işlenecek.

MİSTİK BİR OLUŞUM
Son sınıfın ders kitabında ise Alevilik bir mezhep olarak değil, tıpkı Mevlevilik, Bektaşilik, Yesevilik gibi "mistik bir oluşum" olarak tanımlanacak.

İZZETTİN DOĞAN
Diyanet bütçesinde pay ayırmamak için bu tanımı yapıyorlar

CEMAL ŞENER
Sünnilik, Hanefilik, Şafilik dinde neyse Alevilik de odur

ATİLLA ERDEN
Mistik oluşum tanımlaması kültürel asimilasyon olur


'Mistik oluşum' tanımı dünyevi kriz yarattı!

Milli Eğitim Bakanlığı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına ilk kez eklenecek olan Aleviliği "mistik oluşum" olarak tanımladı Aleviler ise bu tanımlamaya tepkili. Cem Vakfı Başkanı Doğan, "Aleviler Diyanet'ten para almasın diye böyle yapıyorlar" dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarına ilk kez eklenecek olan Aleviliği "Mistik Oluşum" olarak tanımladı. 22 yıldır hiç değişmeyen 'Din Kültürü' müfredatı Aleviliğin de içinde bulunduğu bir dizi yeni konu başlığı ile Avrupa Birliği'ne daha uygun hale getirilecek. Yeni müfredatı hazırlayan uzmanlar arasında Alevi öğretim görevlileri de bulunuyor. İlk çalışmaları 2000 yılında yapılan ancak 'hükümet değişikliği' nedeniyle ertelenen yeni din kültürü müfredatı, AKP hükümeti tarafından yeniden gündeme alındı. Yaklaşık 10 akademisyenin üzerinde çalıştığı yeni müfredatta siyasi bir değişiklik yapılmazken, yeni pedagojik yaklaşımların uygulandığı belirtildi. Çalışma önümüzdeki hafta tamamlanıp Talim Terbiye Kurulu'nun görüşüne sunulacak.

LİSELERDE OKUTULACAK
Bakanlık bürokratlarının yürüttüğü çalışmaya göre ilköğretim de öğrencilere sadece temel din öğretimi verilecek. Sekizinci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarının son ünitesi "Dinde Farklı Yaklaşımlar" başlığını taşıyacak. Alevilik ise sadece liselerde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatında yer alacak. Lise müfredatı Alevilik, Mesnevilik, Yesevilik, Bektaşilik gibi yaklaşımları daha detaylı olarak inceleyecek. Ayrıca müfredata göre "Türklerin Din Anlayışında Etkili Olan Önderler" başlığı altında Hacı Bayram Veli, Hacı Bektaş Veli, Hazreti Ali gibi isimler işlenecek. Talim Terbiye Kurulu'na gönderilecek program eğer onay alırsa, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitaplarının basım hazırlıklarına başlanacak. 2005-2006 öğretim yılına yetiştirilmesi düşünülen yeni kitaplar, Bakanlığın siparişi üzerine din öğretimindeuzman akademisyenler tarafından yazılacak. Milli Eğitim Bakanlığı'nda "Sünni eğitim ayrımı yapılmadığını" savunan bürokratlar, dinle ilgili temel bilgilerin her yönüyle din derslerinin müfredatında bulunacağını belirttiler.

AŞAMA AŞAMA GİRİLECEK
Bakanlığın gelecek eğitim öğretim yılına hazır hale getireceği liseler için Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Programı'nda, Alevilik konusuna aşama aşama girilecek. Alevilik lise boyunca şu şekilde ele alınacak:

* Lise 1: "Türk tasavvuf düşüncesinde Kuran'ın yeri ve önemi' konusunun yanı sıra, "Türklerin din anlayışında etkili olan önderler" başlığı adı altında Ahmet Yesevi, Hacı Bbektaş-ı Veli, Mevlana, Hacı Bayram-ı Veli, Ahi Evran ve Yunus Emre gibi isimler işlenecek ve Alevilik konusunda öğrencilere ilk bilgiler verilecek.

* Lise 2: Hz. Ali'nin ibadete verdiği önem işlenecek. Aynı sınıfta, "Makalat"tan alınacak "Hacı Bektaş-ı Veli'nin tanrı anlayışı" adı altında bir de okuma parçası yer alacak.

* Lise 3: "Türk tasavvuf anlayışında Hz. Muhammed sevgisi ve Türk kültüründe Ehl-i Beyt sevgisi" konuları öğrencilerle buluşturulacak. Aynı yıl, "Tarihten günümüze İslam yorumları" başlığı ile Şiilik ve Caferilik hakkında bilgi verilecek. Bu çerçevede "Kitab-ı Cabbar Kulu"nun 'Barış ve Kardeşlik' konuları işlenecek.

* Lise 4: Son sınıfta öğrenciler, "Mistik yorumlar ve birlikte yaşam kültürü" başlığı altında Alevilik, Bektaşilik, Yesevilik ve Mevlevilik konularıyla tanışacaklar. Aynı yıl Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalaktı'ndan 'dört kapı kırk makam' bölümü okutulacak.

Betül KOTAN-ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 Kızıltepe tespiti: Çatışma olmamış
 'Korkunç fetva'ya savcılık el koydu
 3'üncü köprü geliyor
 Türk doktorlar artık yabancı meslektaşlarını eğitiyor
 Yunan generalden Yalova itfaiyesine ders
 Nuriş'in racon davası
 Vali, İstanbul plakalı araçlara ek vergi istedi
 İki Türk kamyon şoförü öldürüldü
 Minibüsçülerden taşlı sopalı eylem
ERDAL ŞAFAK
Bartholomeos ve Alexis
Zaman zaman alevlenen "ekümenlik"...
ALİ KIRCA
17 Aralık'ta 17 yaşında olanlara
Hep birlikte, cümbür...
ÖMER LÜTFİ METE
Milli Devleti Fesih Kurulu
MGK'nın ilk sivil Genel...
UMUR TALU
Aynadaki suret
Fransa'da merkez sağın parlayan lideri...
Yunanistan'a AB'den 7 yıllık yalan cezası
Yunanistan'ın bütçe verilerinde usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı. AB...
'Sözünüzde durmayarak bizi zor durumda bıraktınız'
Başbakan Tayyip Erdoğan, Hıristiyan demokrat partilerin oluşturduğu...
UEFA kupası'nı isteyen parma-k kaldırsın: 1-1
UEFA kupası'nı isteyen parma-k kaldırsın: 1-1
Beşiktaş ayağına kadar gelen fırsatı tepti... 30’da Okan Buruk ile...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu