kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Muharrem Sarikaya @ SABAH
 

Sivilleşemeyen siviller...

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği binasında en son, Org. Tuncer Kılınç'ın görevini, Org. Şükrü Sarıışık'a devrettiği töreni izlemek üzere bulunmuştuk. Dış kapıdaki karşılamadan, içerideki oturma düzenine kadar askeri disiplinin havası her aşamada kendini hissettiriyordu. Genel Sekreteri'nin sivilleşmesi sonrası dün, 71 yıllık tarihinde ilk kez geniş kapsamlı basın bilgilendirme toplantısının yapıldığı MGK binasındaydık.
Eskiye göre, askeri disiplin havasının bir nebze azaldığı gözleniyordu. Yine de koridorda görevlilerin sırtları, duvarla paralel şekilde duruyordu. Salonda herkes yerini aldıktan sonra dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Genel Sekreter Büyükelçi Yiğit Alpogan, kapının önünde kendi halinde yürürken, birden bir sivil görevli süratle salona girdi ve yüksek bir tonla seslendi: "Sayın Genel Sekreter..."
Protokol görevlisi, geçmişte olduğu gibi salondakilerin ayağa kalkmamalarına şaşırmış olsa gerek, dik bir şekilde insanların yüzünü gözü ile taramaya başladı. Bir kez daha seslenmeye hazırlandığı sırada, Alpogan'ın görüntüsünü alarak salona girmekte olan foto muhabiri ve kameramanlara ezilmekten kendini zor kurtardı.
Sonunda bir kenara çekilip, basın toplantısının sonuna kadar hazırol vaziyette bekledi. MGK Genel Sekreterliği sivilleşse de sivilleşemeyen sivillerin varlığından kurtulamamıştı.
Zaten, Genel Sekreterliğin geçmişte de sorunu sivilleşemeyen siviller olmuştu. Asker görevlilerin raporları gerçekçi, yumuşak ve sorunun demokrasi içinde çözümüne aracı olacak nitelikteydi. Sivillerin raporlarında ise tersi bir görüntü vardı.
MGK'da askeri üyelere dönük eleştiriler hakim olsa da aslında perdenin arkası farklıydı. Nitekim, dün Alpogan'ın personeline ilişkin verdiği rakam da bunun kanıtıydı. MGK'da asker personel sayısını 15, sivil personelin sayısını 279 olarak açıklıyordu.

Belgeler yakılmadı

Alpogan, sorulara açık yüreklilikle yanıt verirken, aslında MGK Genel Sekreterliği'nin günlük konularla değil, geleceğe ilişkin iç ve dış tehditlerle uğraştığını açıkladı.
Tehdit derken bunun sadece askeri anlamda olmadığını da Seferberlik ve Savaş Hali ile ilgili birimin yaptığı çalışmayı ortaya koyarak açıkladı: "Bu birimimiz yasal zeminde askeri anlamda organizasyondan sorumludur. Ama odaklandığımız nokta deprem ve depreme dönük faaliyetleri düzenlemektir..."
Alpogan, MGK Genel Sekreterliği'nin geçmişte en önemli birimi olarak kabul gören Psikolojik Harekat'ın kendilerinden alındığını açıkladı. Israrlı sorulara karşın, bu birimin hangi kamu kuruluşu bünyesinde faaliyetini sürdüreceği konusunda açıklama yapmaktan kaçındı. Psikolojik Harekat'ın elindeki belgelerin yakıldığına ilişkin bir süre önce basında yer alan haberleri de kibar bir şekilde tekzip etti: "Türk devletinin geleneğinde belge yakmak yoktur..." MGK'nın tarihinde kişileri fişlemediğini de bu aşamada kayda geçirdi.
Bir de son dönemde tamamlandığı belirtilen ve içeriği hakkında sürekli yazılar yazılan, Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin tamamlanmadığını, kurumlardan henüz görüşlerin gelmekte olduğunu açıkladı.

Dış tehdit

MGK'nın bir yıl iç, bir yıl da dış tehditle ilgili kriz tatbikatı düzenlediğini anımsattı. Bu yıl 21-23 Aralık'ta bu tatbikatın düzenleneceğini açıkladı. Tatbikatın senaryosunu açıklamakta sakınca görmedi: "Türkiye'nin dışında iki ülke arasında doğabilecek savaşa yakın bir durumun Türkiye üzerindeki muhtemel etkileri..." Alpogan, basın mensuplarının istedikleri zaman kendilerini arayıp bilgi alabileceklerini de kayda geçirdi. Eskiden kapısından içeri girmenin dahi zor olduğu, gizlilik kuralı içinde çalışılan MGK Genel Sekreterliği'nde dün önemli bir gün yaşanıyordu.
Yıllardır kapılarını kapalı tutmuş MİT'in basın müşavirliği kurup önemli bir açılım yapmasından sonra, dün de MGK kendini kamuoyuna açıyordu.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Teşvik değil, hormon...   / 30-11-2004
 Demirel: Bütünleşmeyi seçim yapar...   / 28-11-2004
 Unakıtan: ÖTV mi, kriz mi?   / 26-11-2004
 Meclis'teki 'şiddet' paradoksu   / 24-11-2004
 Şoförler için 5 milyon dolarlık fon   / 23-11-2004
 Ulla'yı "nota" da çıkaramaz...   / 21-11-2004
 Meclis'i kullanan "çağdaş Zübük..."   / 19-11-2004
 CHP'de bitmeyen kavga   / 17-11-2004
 Özel sektörün 2005 beklentisi...   / 16-11-2004
 Baykal: Erdoğan ile iyi niyetlerimizi paylaştık...   / 14-11-2004
MUHARREM SARIKAYA
Sivilleşemeyen siviller...
Milli Güvenlik Kurulu Genel...
YAVUZ DONAT
Demirel felsefesi
Dün Ankara'da "gençlerin...
Zorla kaçırdı ama onu seviyorum
19 gün önce Murat Kılınç tarafından kaçırılan Zeynep Sağıroğlu ile...
Parasını verip Maybach aldı
Türkiye'de 1 milyon dolar ödeyerek Maybach otomobil alan tek işadamı...
Kızıltepe'ye el kondu
Kızıltepe'ye el kondu
Mardin Kızıltepe'nin Turgut Özal Mahallesi'nde yapılan operasyonda...
İş dünyası 'bu kapıcı kim' diye soruyor
İş dünyası 'bu kapıcı kim' diye soruyor
Menderes'in sevgilisine gönderdiği parayla holding patronu olduğu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
   
r:: pJOlaWuTrGEumqdtbK6vMTBir3wyYmM0MWRjMXyuZDEwY2s2MGtqOQ== -->