kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Genç devrimci ülkeyi ve hayatı tanıyor
Genç devrimci ülkeyi ve hayatı tanıyor


Film, klasik sinemayla anlatılmış bir yol günlüğü biçiminde gelişiyor. Che Guevara ve arkadaşının motosikletleriyle başladıkları yolculuk, hem ideolojik hem tarihsel.

Geçen Cannes'da görece olarak düşkırıklığı yaşadık. Che Guevara geçtiğimiz yüzyılın, giderek tarihin yaşamını devrime adamış bir büyük efsane adıydı. O yüzden film de ona layık bir efsane, sinema dilini devrimci biçimde yenileyen bir film olmalıydı. Galiba öyle olmayınca şaşırdık. Jüri de öyle düşünmüş olmalı ki, filme hiç ödül çıkmadı. Ama filmi burada izlerken haksızlık edildiğini düşündüm. "Motosiklet Günlüğü", birçok açıdan çok başarılı bir filmdi."Yol filmi" denen şeyi Amerikan tanımından çok farklı biçimde kullanan, tarihsel bir kişiliğe düğmelerini iliklemeden, aşırı ön saygıyla değil, gerçekleri gösterme kaygısıyla yaklaşan ve en azından ikinci yarısında son derece etkileyici ve insancıl olmayı başaran bir hümanist sinema doruğu. Ki artık günümüzde böyle filmlere çok az rastlanıyor... Che Guevara'nın 1952 yılında, henüz 23 yaşındayken yakın dostu, 29 yaşındaki Alberto Granado ile birlikte çıktığı ve tüm Latin Amerika'yı baştan başa kateden ünlü motosiklet yolculuğunun hikayesi bu. Yeni doktor çıkmış, bir iyi aile kızına aşık, hayatını yerleşik bir düzene sokmak üzere olan Che, önce bir kez yaşadığı kıtayı görmeye karar veriyor. Yaptıkları 10 bin kilometreden çok yolculuk boyunca, genç adamın hayata bakışı değişiyor. Latin Amerika'nın, giderek tüm geri kalmış toplumların gerçek sorunlarını kavrıyor: İnsanların nasıl sömürüldüğünü, topraklarının nasıl ellerinden alındığını, yok olup giden hayatları içinde filizlenen düşünceler somutlaşıyor. Kıtayı ancak sosyalizm kurtaracaktır. Elveda düzenli ev hayatı ve merhaba o büyük devrim serüveni

ÖZLEDİĞİMİZ FİLMLER
Film, yumuşak biçimde, klasik bir sinemayla anlatılmış bir yol günlüğü biçiminde gelişiyor. Che ve arkadaşının 1939 yapımı Norton 500 marka yaşlı motosikletleriyle başladıkları yolculuk, hem coğrafi hem ideolojik bir yolculuk. İsterseniz buna tarihsel de diyebilirsiniz. İki genç insan için koca bir kıtayı bir yılda keşfetmekten daha ilginç ne olabilir? Che bu yolculukta, doktorluğunun ilk pratiğini de yapma fırsatı buluyor: Özellikle Amazon yöresinin tam göbeğindeki San Pablo cüzzam hastanesinde geçirdikleri dönemde insan sefaletinin uçurumlarını tanıyor ve bu zavallılara gerçek bir yardım eli uzatıyor. Devrimcilik gerçek bir insan sevgisinden ve en düşkün haliyle de olsa, insanı kucaklamak içgüdüsünden geçmez mi? Elbette bizdeki ve dışardaki sadece teori üreten, halkla temas etmekten cüzzamlı imiş gibi (!) kaçınan viskici sosyalistlerin asla anlayamadıkları bir şey bu İspanyol sinemasının yeni ve büyük umudu Gael Garcia Bernal ve Rodrigo De La Serna'nın çok iyi oynadıkları, tüm Latin Amerika'nın enfes bir dekor olarak belirdiği, halktan kişilerin de çok iyi katıldıkları bir serüven, insana yönelik soylu ve işlevsel bir sinemanın da iyi bir örneği. Aslında onca parlak Hollywood yapımından sonra böyle bir filmi nasıl özlemişiz! Ama bu filmin arkasında büyük Hollywood starı Robert Redford'un olduğunu bilmek de ilginç.

MOTOSİKLET GÜNLÜĞÜ (4 Yıldız)
(The Motorcycle Diaries/ Diarios de Motocicleta) Yönetmen: Walter Salles Senaryo: Jose Rivera Görüntü: Eric Gautier Müzik: Gustavo Santaolalla/ Oyuncular: Gael Garcia Bernal, Rodrigo de la Serna, Mia Maestro Film Four yapımı.
DİĞER SİNEMA HABERLERİ
 Vaktiyle bu topraklardan geçen genç imparator
 Modern tiyatronun doğum gecesi
 Uzak bir köyde sinema yapmak
 Türk sineması AB için atakta
 Sarhoştum, karım beni evlenmek için kandırdı
 Polisiye, macera, fantazi ve belgesel
 Fantastik filmler her zaman gözde
 Yaşayan en seksi erkek Jude Law
 Orman yaratıklarıyla yan yana yaşayanlar
 Bir klişeler yumağı
 Kısa filmde uzun adımlar var
 Haftanın yıldız tablosu
 Oda müziği tadında bir polisiye
 Uzaktan gelen çok sıcak bir hikaye
 Müzikallerin kralı, Dallas'ın babası öldü
 Bu hafta başlayanlar
 Fransız filmlerini kaçırmayın
 En değerli anılarımız zorla silinebilir mi?
 Sihirbazın karısı
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
    Yaşama Dair
  » Sinema
    Gurme
Panzehir etkili barlar
Panzehir etkili barlar
Gerçek bir barı yaratan ne özel içkileri ne dekoru ne de ünlü...
Ustalarla aynı sahneyi paylaşıyor
"Kamelyalı Kadın" adlı oyunla sezona giren Tiyatro Kedi bir ilke daha...
Sushi ile gelen güzellik
Yediğimiz, içtiğimiz gıdaların kozmetik amaçlı kullanımı antik...
Kıyılara kaçan yirmi beş kadının cesaretle örülü gerçek öyküsü
Onlar arkalarında koca bir şehri ve pek çok kırgınlığı bırakarak kıyılara kaçan...
Golfe başladı hayatı değişti
Zengin sporu olarak bilinen golf, köyde yaşayan Necla Gerçek'in hayatını...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.