kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yalıda eğlence yeniden başlıyor
Yalıda eğlence yeniden başlıyor
İki kral dairesi olacak

Yalıda eğlence yeniden başlıyor

Birinci Dünya Savaşı'na girme kararının verildiği Sait Halim Paşa Yalısı, kumarhane, bar ve gece kulübünden sonra şimdi de butik otel oluyor
Osmanlı İmparatorluğu'nun son sadrazamlarından Sait Halim Paşa'nın (1861-1921) yalısı, bir kez daha eğlence ve turizm sektörüne hizmet vermeye hazırlanıyor. Dönemin en şaşalı yalılarından biri olan, adeta bir Arap Sarayı'- nı andıran Yeniköy'deki yalı, 1. Dünya Savaşı yıllarında Sait Halim Paşa'nın Sadrazam olmasından dolayı önemli görüşme ve kararlara ev sahipliği yapmış. Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'na Almanya saflarında girmesine dayanan anlaşma, Sadrazam Sait Halim Paşa'nın muhalefetine rağmen Talat ve Enver Paşalar tarafından onun yalısında yapılmış. 1921 yılında Sait Halim Paşa'- nın ölümüyle varislerine geçen yalı, cumhuriyet dönemiyle birlikte gözden düşmüş. Sonraki yıllarda ise turizm ve eğlence sektörünün bir parçası olmuş. İlk olarak Arap turistlere yazlık ev olarak hizmet eden yalı daha sonra kumarhane, gece kulübü, restoran ve bar olarak varlığını sürdürmüş. 1968 yılında Turizm Bankası'na daha sonra da Hazine'ye devredilmiş... Yalı haziran ayında Turizm Bakanlığı tarafından 49 yıllığına Göçtur'a kiraya verildi. Göçtur yalıyı butik otel ve toplantı, davet ve düğün mekanı olarak bu yılın sonuna doğru hizmete açacak.

ARAP SARAYLARINA BENZİYOR
Sait Halim Paşa Yalısı, 19. yüzyılın son çeyreğinde inşa edilmiş. Yalının yarı inşasına Sait Halim Paşa'nın kardeşi Hidiv Abbas Halim Paşa da katkıda bulunmuş. 5 bin 152 metrekarelik arsa ve 1535 metrekarelik oturma alanına sahip olan yalının 3 salon, 7 oda, ve 1 mutfağı var. Rıhtımındaki iki aslan heykelinden dolayı "Aslanlı Yalı" ismiyle de anılan Sait Halim Paşa Yalısı, neo-klasik tarza sahip. Üslubuna uygun dış görünüşüne karşın, dekorasyonunda ağır arabesk unsurlar kullanıldığından, küçük bir Arap sarayını andırıyor. Yalının planında harem ve selamlık aynı çatı altında düşünülmüş. Sait Halim Paşa 6 Aralık 1921'de Roma'da öldürülünce yalı varislerine kalmış; önce Araplara, bir dönem de Kral Faysal'a kiraya verilmiş. Yalı, 1968 yılında Turizm Bankası'na geçince, bir müddet Amerikalıların işlettiği ve sadece yabancıların girebildiği bir kumarhane yapılmış. Kumarhane 1972 yılında Hilton'a nakledilmiş. Birkaç yıl sonra Hilton da yalıdan ayrılmış. Sonra bina uzun süre kapalı kalmış ancak güney bahçesi yazlık lokanta, kuzey bahçesi plaj olarak kullanılmış. Bu dönemde bazen düğün ve davetlere kiraya verildiği olmuş. Yalı daha sonra TURBAN yönetimine geçmiş. 1992'de Mehmet Ali Ilıcak TURBAN'dan yalının bahçesi ve rıhtımı kiralayarak restoran ve gece kulübü yapmış. Ilıcak'ın Alem adıyla işlettiği restoran bahçede hizmet veriyordu. Gece yarısından sonra restoran kapanıyor ve yalının rıhtımındaki gece kulübü hizmete giriyordu. Burada sabaha kadar canlı müzik eşliğinde eğlence devam ediyordu. Yalı 1994'ün sonlarında başbakanlığa devredildi. Bir yıl sonra 12 Kasım 1995'de yangın çıktı. Yangın sonucu, içinde tarihi eserler ve tablolar bulunan, kapıları sedef kakmalı, duvarları altın yaldızlı kalem işlemeleriyle süslü yalıda, büyük ölçüde maddi zarar meydana gelmişti. 1998'de restorasyon çalışmaları başladı. Restorasyon için toplam 1.7 trilyon lira harcandı. Çalışmalar, Prof. Dr. Doğan Kuban başkanlığında, 7 danışmanın denetiminde yapıldı. Restorasyonda, yalının yangından önceki değil, 1890'lardaki görünümü temel alındı. Restorasyonun ardından yalı 1999'da Turizm Bakanlığı'na devredildi.

Şerif Ercan

DİĞER GEZİ HABERLERİ
 Köy Hizmetleri kapatılmasın
 Bugünkü Hava Durumu
 Göcek'te kirlilik alarmı
 KISA...KISA...KISA
 Kışın soğuğunda bahar sefası sürün
 Bolu'nun keyfi sonbaharda çıkar
 Oyun çiftliğinde büyüklere oyunlar
 Safran pamuğun alternatifi oluyor
 Soluyorlar diye üzülmeyin
 Burada gezmek için çimlere basmak şart
 Çevreyi koruyan kartpostallar
 Genç çiftlerin ilk fidanları Çankaya Belediyesi'nden
 Astım hastaları sonbaharda dikkatli olmalı
 Bugünkü Hava Durumu
 İstanbul kendine aşık etmeyi bilir
 Akdenizli öğrenciler "su"da buluşuyor
 Küçükçekmece'de her eve bir fidan
 Bu hafta yağmur yok
 İstanbul'u hiçbir şeye değişmem
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
    Güncel
  » Gezi
EMRAH SOYUER
Birleştiren zevkler
Bazı zevkler ve tutkular farklı...
Yen kurtul
Yen kurtul
Beşiktaş, UEFA Kupası'nda bugün Standard Liege'i yenerse hem yönetim...
Ve başkan ailece kapalıda
Ve başkan ailece kapalıda
Beşiktaş Başkanı Demirören Rize maçındaki cinayet sonrası verdiği...
Kızıltepe'ye el kondu
Mardin Kızıltepe'nin Turgut Özal Mahallesi'nde yapılan operasyonda...
İş dünyası 'bu kapıcı kim' diye soruyor
Menderes'in sevgilisine gönderdiği parayla holding patronu olduğu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.