kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
MGK kapılarını açtı
MGK kapılarını açtı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, kurumunun, MGK'ya think-tank hizmeti sağladığını belirterek, Kurul'a Türkiye'nin maruz kalabileceği iç ve dış tehditler konusunda görüşlerini içeren politik kağıtlar sunduğunu söyledi..

Alpogan, MGK Genel Sekreterliği'nin, hiçbir kişi ve kurum hakkında, hiçbir şekilde fiş tutmadığını belirtti.
MGK Genel Sekreterliği'nin ilk sivil Genel Sekreteri Büyükelçi Yiğit Alpogan, düzenlediği toplantıyla, kurumu, yerli ve yabancı basın mensupları, sivil toplum kuruluşları ve büyükelçiliklerin basın ataşeliklerine tanıttı.

Toplantının başlangıcında, MGK Genel Sekreterliği'nin tarihçesi hakkında bilgi veren Alpogan, 1933 yılında oluşturulan kurulun, 71 yıldır hizmette bulunduğunu ve ilk kez böyle bir toplantı düzenlendiğini belirtti. Eskiden kurulun çalışmalarında bir gizlilik olduğunu ifade eden Alpogan, şimdi ise bir şeffaflığın söz konusu olduğunu vurguladı.

MGK Genel Sekreterliği'nin görevlerini, MGK'ya sekreterya hizmetleri vermek ve yasada kendilerine verilen görevleri yerine getirmek olarak özetleyen Alpogan, Genel Sekreterliğin görev alanıyla ilgili olarak yapılan yasal düzenlemeleri anlattı.
Alpogan, son düzenlemelerden sonra görev alanlarının daraltıldığını ve bu doğrultuda teşkilat şemasında yeniden düzenlemelere gidildiğini anlatarak, teşkilat yapısı hakkında bilgi verdi.

MGK Genel Sekreterliği'nde halen 279 sivil ve 15 asker olmak üzere toplam 294 personelin görev yaptığını ifade eden Alpogan, Genel Sekreterliğin bir think-tank kuruluşu gibi MGK üyelerine politika kağıtları üretip verdiğini kaydetti.
Alpogan, görevin doğası gereği kamuya açık olamadıklarını, hizmetlerinin MGK üyelerine iç ve dış tehditler konusunda politik
kağıtlar sunmak olduğunu ifade etti.

Yiğit Alpogan, çalışmalarını anlatırken 21-23 Aralık tarihlerinde Genel Sekreterlik bünyesinde dış tehdide dayalı bir kriz tatbikatının icra edileceğini söyledi. Alpogan, bu tatbikatın 1 yıl iç, 1 yıl dış tehdide göre düzenlenen ve her yıl Aralık ayında rutin gerçekleştirilen bir faaliyet olduğunu söyledi.

Yiğit Alpogan, MGK'nın sekreterya hizmetlerini yürüten Genel Sekreterliğin aynı zamanda MGK'nın toplantı tutanaklarını tuttuğunu ve arşivlediğini, bu doğrultuda 1972 yılına kadarki tutanakların kamuya açıldığını anımsattı. Alpogan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir soru üzerine Alpogan, Genel Sekreterliği'nde, herhangi bir kişi, kurum hakkında hiçbir şekilde fiş tutulmadığını bildirdi. Alpogan, bir başka soru üzerine de milli güvenlik siyaset belgesi üzerinde çalışmaların devam ettiğini, 2005 yılında yeni belgenin ortaya çıkacağını söyledi.

MGK Genel Sekreteri Yiğit Alpogan, ''Milli Siyaset Belgesi ile ilgili Türkiye'nin her 4 yılda bir yaşadığı bir süreç içerisinde bulunulduğunu belirterek, ''Durumda herhangi bir fevkaladelik, herhangi bir sıradışılık, özel önem atfedilecek bir konu şu sırada bulunmamaktadır'' dedi.

KIBRIS

Alpogan, MGK Genel Sekreterliği Lozan Salonu'nda düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında soruları yanıtladı. Alpogan, Kıbrıs ile ilgili bir soru üzerine, konunun MGK'nın ilgi alanlarından biri olduğunu ve olmaya devam edeceğini belirterek,
''Kısa vadede herhalde Güney Kıbrıs'ın tanınmasından önce yapılması gereken birçok şey olduğunu düşünüyorum. O konuda zaman olduğu veya başka çerçeve gerektiği inancındayım.

Biz, MGK olarak konuyu yakından izlemeye devam edeceğiz ve zamanı geldiğinde görüşlerimizi politika kağıtları şeklinde de karar vericilere arz edeceğiz'' diye konuştu.Avrupa'daki MGK benzeri yapılara göre, Türkiye'deki yapılanmanın eksik veya fazlalarının neler olduğu sorusunu yanıtlarken de Alpogan, 25 AB üyesi ve aday ülke ile ABD'yi incelediğini belirterek, aralarında İngiltere'nin de bulunduğu 6 ülkede MGK benzeri bir yapının bulunmadığını, 10 ülkedeki yapıda ise asker şahsın yer almadığını kaydetti. 8 ülkenin güvenlik kurulunda sadece genelkurmay başkanının yer aldığını ifade eden Alpogan, Macaristan ve Portekiz'de ise genelkurmay başkanı ile kuvvet komutanlarının MGK benzeri yapılar içinde yer aldığını kaydetti. ABD'de ise güvenlik kurulunun küçük, etkin ve fonksiyonel bir yapıya sahip olduğunu belirten Alpogan, ABD'deki güvenlik kurulunda ABD başkanının verdiği öneme göre personel sayısının değiştiğini anlattı. Alpogan, ''Bizim de bu hale gelmemiz için bir takım icraatların zaman içinde yapılmasının gerekliliğine
inanıyoruz'' dedi.
DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Talat: Türkiye'ye zorlama var
 Baykal: Net tavır sergilenmeli
 CMUK'ta DGM tartışması
 Yüksek Askeri Şura toplandı
 Sivil MGK'nın ilk işi gizli siyaset belgesi
 Erdoğan'a Yılın Devlet Adamı ödülü
 'Big Brother'a izin yok
 Diyalog yerine 'söz düellosu'
 'Amerikancı' polemiği
 Aksu: Sarıgül hakkındaki iddialar yargıya intikal etti
 Yılmaz ve Nas görüştü
 Ülkü Ocakları da 'faşizm'i kahretti
 Türkeş'in kızlarının davası zaman aşımına gidiyor
 Özkaya'dan Adalet Bakanlığı'na dava
 Vali Çevik'in kardeş acısı
 YAŞ bugün toplanıyor
 ABD'den Felluce tepkisi
MAHMUT ÖVÜR
AK Parti'de sürpriz isim: Süleyman Soylu
AK Parti...
MUHARREM SARIKAYA
Teşvik değil, hormon...
Fert başına geliri 1500 doların...
YAVUZ DONAT
Yüce yargının sınavı
Yarın öğleden sonra Yargıtay'da...
Azrail'i kandıran çocuk
Bursa'da kömür sobasından zehirlenen aileyi, uykudan son anda uyanan...
Organ bağışlayan cehenneme gidecektir
Türkiye her gün, yeni bir 'organ bağışıyla kurtulan hayat' hikayesine...
Vergisiz ev sahibi olmaya hazırlanın
Vergisiz ev sahibi olmaya hazırlanın
Mortgage sisteminin Türkiye'de uygulanması için yürütülen çalışmalara...
Ayda 520 milyona şehir merkezinde ev
Ayda 520 milyona şehir merkezinde ev
Mortgage sistemi Türkiye'ye geldiğinde, bugünün şartlarında...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu