kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kanserin yok ettiği memeyi kusursuzca yeniden yapıyorlar
Sigara içen hastaya protez takmak riskli
Bu teknikler Türkiye'de 10 yıldır uygulanıyor

Kanserin yok ettiği memeyi kusursuzca yeniden yapıyorlar

Meme kanseri veya başka bir nedenle memenin alınması sonrası meydana gelen şekil bozukluğu kadını psikolojik olarak yıpratıyor. Artık günümüzde bu sorunun çözümü için uygulanan başarılı cerrahi yöntemler var. Sonradan yapılan bu memeler, görünüm olarak doğal memeye benziyor

İnsan bir organını kaybettiğinde, bunun yaratacağı travma küçümsenemez. Ancak kadınlar için memeleri ayrıca büyük önem taşıyor. İşte bu nedenlerle plastik cerrahlar bu soruna çözüm bulabilmek için senelerdir cerrahi yöntemler geliştiriyorlar. Artık günümüzde bu sorunun çözümü için başarılı cerrahi yöntemler var. Plastik Cerrah Dr. Naci Çelik, meme rekonstrüksiyonu ile ilgili sorularımızı yanıtladı...

* Meme rekonstrüksiyonu kimlere yapılabilir?
En önemli şart hastanın kanserden tamamen kurtulmuş olmasıdır. Ancak bazı adaylar özel durumlarından dolayı yüksek riskli hasta grubuna girebilir ve bu nedenle rekonstrüksiyon için uygun aday olmayabilirler. Bunlara örnek olarak; kontrol altına alınmamış yüksek tansiyonlu hastalar, aynı şekilde kontrol altında olmayan diyabetli (şekerli) hastalar, obezite (aşırı şişmanlık) problemi olan hastalar ve sigara tiryakileri verilebilir. Bu tür hastalarda öncelikle bu problemlerin düzeltilmesi veya riskin en aza indirilmesi gerekir.

* Bu operasyon ne zaman yapılır?
Meme rekonstrüksiyonu eş zamanlı veya geç dönemde yapılır. Genellikle kabul gören yöntem; eş zamanlı yani memenin alınması ile birlikte yapılan rekonstrüksiyondur. Geç zamanlı rekonstrüksiyon ise, meme alınması ameliyatından sonra hastanın gerekirse ışın ve ilaç tedavisi gördüğü süreden sonra yapılan rekonstrüksiyondur.

* Eş zamanlı olan mı, yoksa geç dönem rekonstrüksiyon mu avantajlı?
Hasta, eş zamanlı rekonstrüksiyona, meme alınması ameliyatını yapacak olan meme cerrahı ve rekonstrüksiyonu yapacak olan meme cerrahı ile birlikte karar vermelidir. Eş zamanlı rekonstrüksiyonun en önemli avantajı, hastanın mastektomi (meme alınması) sonrası memesinin olmamasına bağlı ortaya çıkacak psikolojik rahatsızlıkları önlemesidir. Ayrıca, hasta iki kez büyük ameliyat geçirmemiş olur.

* Ameliyat öncesi hazırlık için yapılması gerekenler nelerdir?
Meme kanseri teşhisi konulduktan sonra rekonstrüksiyon yöntemleri açısından doktorunuzla konuşabilirsiniz. Meme rekonstrüksiyonunda sonuca etki eden faktörlerden birisi de kanserli memenin çıkarılma tekniği olduğu için (meme derisi ve alt kısımdaki kasların korunup korunmaması) plastik cerrah ve meme cerrahı tedavi stratejisini belirlemek için ortak çalışmalıdır. Genel bir değerlendirme sonunda doktorlarınız yaş, sağlık durumu ve dokularınızın yapısına göre size hangi yöntemlerin uygun olacağı konusunda, ayrıca ameliyatın komplikasyon ve riskleri ile ilgili bilgi verirler. Ameliyat sonrası beklentilerinizi doktorunuzla tartışınız. Meme rekonstrüksiyonu görünümünüzü düzeltir ve kendinize olan güveninizi artırır. Fakat unutulmamalıdır ki; beklenen sonuç mükemmeliyet değil, bir düzeltmedir. Onkolog ve plastik cerrah sizi ameliyata hazırlamak için özel telkinlerde bulunur, bazı diyetlere ve ilaçlara başlayabilir. Ameliyat öncesi sigara mutlaka bırakılmalıdır. Birçok cerrahi seçenek olduğundan en uygun olan yöntem doktorla tartışılmalıdır.

* Böyle bir ameliyat kaç saat sürer?
Ameliyat yaklaşık üç-sekiz saat sürer. Operasyondan sonra hastanede üç-yedi gün kalınır. Yaklaşık 15 günde iyileşilir.

* Meme rekonstrüksiyonu ameliyatının riski var mı?
Tüm cerrahi müdahalelerde olduğu gibi meme rekonstrüksiyonunda da bazı komplikasyonlar olabilir. Bunlar genel olarak memede veya dokunun alındığı bölgelerde sıvı toplanması, kanamalar ve nedbe dokuların fazla olmasıdır. Sigara kan dolaşımını bozduğu için, yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyerek, doku çürümelerine ve belirgin yara izlerine neden olmaktadır. Bu komplikasyonların bir kısmı ikinci bir müdahale gerektirebilir. Rekonstrüksiyonda protez kullanıldı ise protez etrafında bir zar (kapsül) oluşabilir. Bu kapsülün aşırı oluşması memede sertlik ve şekil bozukluğuna neden olabilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda, ikinci bir ameliyat gerekebilir. Meme rekonstrüksiyonunun meme kanserinin nüks etmesi ile ilgili herhangi bir olumsuz etkisi yoktur ve hastanın kanser sonrası ek tedavisini (kemoterapi, ışın tedavisi) engellememektedir. Rekonstrükte edilmiş (yeniden inşa edilmiş) meme ve karşı taraftaki sağlam memenin periyodik olarak mammografi il takip edilmesi önerilir. Rekonstrüksiyonda, meme protezi kullanıldı ise, kontrol amacı ile çekilen mammografilerin incelenmesinin sağlıklı olması açısından özel radyolojik merkezlerde yapılması daha uygundur. Ayrıca memenin daha detaylı bir şekilde incelenmesi için Magnetik Rezonans (MR) önerilebilir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Otizm Ve Getirdikleri
 İşini Bilen Anne Babalar Minik Dahiler Yetiştiriyor
 Meme Kanseri Önlenebilir Mi?
 Bakımlı Dudaklar İçin...
 Ömrü Boyunca Diyet Yapacak
 Kanserin Yok Ettiği Memeyi Kusursuzca Yeniden Yapıyorlar
 Yüzü Anomalili Bebek Ameliyatla Bütün Kusurlarından...
 Terörün Kopardığı Parmakları Uzman Eller Yeniden Yapıyor
 Cinsel Sorunlar Danışma Hattı Kilitlendi
 Ücretsiz Doğuma Hazırlık Kursu
 Siz De Bir Çocuğun İstediği Gibi Gülmesini Sağlayabilirsiniz
 'mıknatısla Kulak Yapıştırıp Zımpara İle Cilt Yeniliyoruz
 10 Yıl Genç Görünmenin Yolu Bulundu
 Doğal Kürler Sağlık Kaynağı
Kedilerin gizli dünyası
Kedilerin gizli dünyası
Yalnızlığınızı paylaşacak bir kedi almayı düşünüyor ama cesaret...
Her erkek böyledir !
Her erkek böyledir !
Bugüne dek erkeklerle ilgili sayısız araştırma yapıldı. Ortaya çıkan...
Şok eden nikah!
Şok eden nikah!
İstanbul'un elitleri önceki gün duydukları sürpriz nikâh...
AIDS için podyuma
AIDS için podyuma
AIDS Savaşım Derneği, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.