kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hincal Uluc @ SABAH
Tel:
0212 3544813
Fax:
0212 3544891
 
Gazete başlıklarında yanlışlar, saçmalar!..
Sevdiğim laflar
Fazıl Say mucizesi..
Bizim duvar
Tebessüm

Gazete başlıklarında yanlışlar, saçmalar!..

Hürriyet'in başlığını görünce tepem attı.. "Oğlunu kapkaça kurban veren baba 'yılın öğretmeni.."
Yani bu kadar da duygusallık olur mu?.. Öğretmenlik dünyanın en kutsal mesleği.. Yılın hocasını seçerken, mesleki kutsallık içinde kalınması gerekmez mi?. Oğlu öldü diye birini seçmek, binlerce öğretmene haksızlık değil mi?.
Delikanlının kapkaç sırasında ölmesine hepimiz üzüldük, ama bu başka iş.. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü'nün "Yılın Öğretmeni" için kıstasları başka olmalı değil mi?.. Sayfayı çevirmeye hazırlanırken, şeytan dürttü sanki.. "Habere bir göz atayım" dedim içimden ve baktım.. İyi ki bakmışım.. Haberi okuyunca görüyorsunuz ki, Milli Eğitim Müdürlüğü gerçekten harika bir seçim yapmış.. Bundan iyisi olamazdı..
Çünkü gerekçe, Hürriyet'in başlığındaki yanlış ve yanıltıcı ifade değil.. Muzaffer Canıdemir öğretmen, bütün Türkiye'ye müthiş bir insanlık dersi verdiği ve de etkili olduğu için "Yılın Öğretmeni" seçilmiş.. O kadar büyük ve canlı bir acı içinde iken "Oğlunun organlarını bağışladığı ve tüm yurtta organ bağışına vesile olduğu için.." diye açıklıyor, Milli Eğitim Müdürlüğü gerekçeyi ve Hürriyet olayı nasıl saptırıyor ve küçültüyor.. Başlığa bakıp okumaktan vazgeçsek ne olacak?..
Haber Sabah'ta ertesi gün yer aldı..
Başlık "Acılı baba 'yılın öğretmeni' seçildi." Alt başlık "Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, kapkaççılar tarafından trenden atılarak öldürülen Ahmet Hakan Canıdemir'in ilköğretim müfettişi olan babasını yılın öğretmeni seçti." Ayni haber, ayni yanlış, ayni sapma içinde, bu defa "Acılı Adana" kıvamında veriliyor. Veriliyor da, başlıkta gerçek gene yok.. Canıdemir Hoca'nın büyük insanlık dersi yok.. Arabesk duygusallık manşete taşınmış.. Başlığa bakan haberi okumasa, gerçeği öğrenemeyecek, hatta benim ilk tepkim gibi, Milli Eğitim Müdürlüğü'ne giydirecek.. Sabah ve Hürriyet bu ülkenin en büyük, en iddialı, en itibarlı iki gazetesi.. Bunu onlar yaparsa, gerisi ne yapmaz?..
Başlık gazetenin en önemli unsurudur. Başlık atmak bir sanattır.. Gazetecilik yeteneği gerektirir. Zekâ gerektirir. Pazarlama bilgisi ve duyusu gerektirir. Başlık gazetenin onuru, namusudur.
Peki günümüzde başlık atanlar bunları biliyor mu?. Bir başlığı bir haberin tepesine yerleştirirken ne kadar büyük sorumluluk aldıklarının farkındalar mı?..
Hayır.. M. Ali Ağabey'in (Kışlalı) tek sütun bir spor haberi başlığı için bizi saatlerce, abartmıyorum saatlerce "Olmamış, bir daha" diye uğraştırdığı günler geride kaldı..
İç sayfaları geçin.. Birinci sayfanın tepesine "Ölüm Stadı" gibi amacını çok aşan bir başlık, o an akla geliverdiği için yerleştirilebiliyor..
Yeni bir moda çıktı şimdi.. Fatih Çekirge'nin Star'ı başarı ile yapardı, çünkü hepsi zekice şeylerdi, mizah ile çarpıcılığı bir arada getiriyordu. Şimdi herkes yapmaya kalkıyor ve ortaya bir saçmalıklar zinciri çıkıyor.. Kelimeleri bozarak ve farklı renkler kullanarak espri (!) yaratmak sözüm ona.. Cılkı çıktı.. Artık güldürmüyor, öfkelendiriyor.. Bir de klişe başlıklar var.. Birisi mi sakat.. "Falanca şoku.." Galatasaray'da adını benim bilmediğim bir yedek bile olmayan oyuncunun haberini, Sabah böyle verdi.. Şokta olan Galatasaray mı, benim spor sayfam mı, anlayın artık..
Biri ötekini mi yenmiş.. "Falanca filancaya şans tanımadı.." Yahu niye tanısın?.. Sporda şans tanımak diye bir şey mi var?.. Şike mi yapıyor bunlar!..
Gazetelerin Adamları, yani okur adına gazeteyi değerlendiren Üstadlar, yani Ombudsmanlar, okurun başvurmasına gerek kalmadan bu "Başlık" konusuna el atmalılar..
Çünkü "Başlık" gazetenin kimliği, kişiliği, gururu, onuru, namusudur. En akıllı, en usta, en yetenekli adamı tarafından atılması gerekir. Çoluk çocuğun eline bırakılmaz, rasgele, baştan savma yazılmaz ve denetlenmeden gazeteye konmaz.. Başlığın yazıyı taşıması, yazıya dikkati çekmesi, yazıyı okutması gerekir.
Yani öyle olması lazım gelir de.. Unuttuk artık.. Çöpe gitmesi gereken yanlış, aceleye gelmiş, şişirme, baştan savma laflarla dolu gazetelerin tepeleri.. Ya da "Hevesli" mastürbasyonlarıyla..
Ayıp!..
......
Ayrıca.. Hem Sabah hem Hürriyet tırnak açıp 'yılın öğretmeni' diye yazmış.. İkisi de hatalı.. Doğrusu 'Yılın Öğretmeni' olmalıydı.. Büyük harflerle..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Abdühamit sansürü.. Belge 2   / 26-11-2004
 Örnek olabilmek.. Örnek yaratabilmek..   / 25-11-2004
 Bu nasıl bir tablodur!..   / 24-11-2004
 Sonunda "Ölüm" geldi!..   / 23-11-2004
 "Elvis yaşıyor & Londra'da!."   / 21-11-2004
 Hediye alma çılgınlığı..   / 20-11-2004
 Başbakan'a da teşekkürlerimle..   / 19-11-2004
 Çanak söyleşi ve muhalefetin sesi!..   / 19-11-2004
 Abdülhamit sansürü ve ifade özgürlüğü!..   / 18-11-2004
 Bir zaferin heyecanlı öyküsü..   / 17-11-2004
REHA MUHTAR
Bükreş.. Seks ve kumar..
Bükreş'e bugüne kadar daha...
MANSUR FORUTAN
Ben olmazsam var ya...
Bir büyüğümün nasihatiydi. Her...
MEHMET BARLAS
Ayağa kalksan bir türlü, otursan başka...
SAVAŞ AY
Ereğli'de mide bulandıran küçük sinekler...
REFİK DURBAŞ
Engellilerin hayat mücadelesi
Engellilerin sorunları...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Çocuklar ve mutluluk!
Yazımızın "ana mesele"sine...
HINCAL ULUÇ
Gazete başlıklarında yanlışlar, saçmalar!..
Hürriyet'in...
EMRE AKÖZ
Yanlış anlama
Medyanın sokaktaki, tribündeki şiddete '...
Şükür kavuşturana: 1-0
Şükür kavuşturana: 1-0
Cimbom, Ankaragücü deplasmanında 2 hafta sonra galip geldi. 6...
Hep böyle isterim
Hep böyle isterim
Hagi, geçen hafta eleştirdiği oyuncularına bu kez övgüler yağdırdı...
Elkatmış'a Gül'den 'dikkatli ol' uyarısı
İtalya'dan dönen Gül, "Soykırım, atom bombası kullanma gibi tanım ve...
İsrail'den Gül'e davet
İsrail Dışişleri Müsteşarı Prossor, Gül'ü İsrail'e, Türkiye'yi ise...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.