kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Nebil Ozgenturk @ SABAH
 

Çocuklar ve mutluluk!

Yazımızın "ana mesele"sine geçmeden önce, kısa bir bilgi sunalım. Halk müziğimizin başarılı yorumcularından Sümer Ezgü, "İşgalistan" da olup bitenlere, kıyımlara, gelip geçen görüntülere bakıp bakıp "Irak Olsun" diye bir türkü yazıp besteledi. Hüzün veren duygulu bir beste ve oldukça naif sözler..
"Yetti canlar gayrı, bu son durak olsun oy..
Savaşlara neden gerek olsun oy..
Anam gibi anaları vurmak için mi
Yavrum gibi yavruları yakmak için mi?"
Dinledim; eline sağlık diyecek oldum, "Şimdi, asıl senin eline sağlık olacak" dedi gülerek! Anladım tabii, "işgalden bu yana" Irak'tan, bir de son dönemde Filistin' den önümüze akıp gelen ve düşen görüntülerden bir kolaj-klip yapmamızı istiyordu.
Bizim işimiz değil klip, zaten, "profesyonel bir iş" olarak da istenmiyor ama hem insani bir tavır hem de çorbada bir tuz niyetine ve seve seve arkadaşlarla oturup bir çalışma yaptık ve Sümer'e teslim ettik.
Ortaya çıkan türkü-film, yığınla çocuk cesedi arasında, torununun cansız bedenini arayan bir kadının çığlığıyla başlıyor, kapıları tekmeleyerek açan Amerikan askerlerinin görüntüleriyle son buluyor vs. Felluce'den, Filistin'den de (özellikle de çocuk) görüntüler girip çıkıyor zaman zaman. Sümer, "İşte şimdi, elinize ve bana da sağlık diyebiliriz!" diye şakasını yaptı ve gösterim turuna çıktı klip..

***

Önceki akşam Cine 5'te, "Başka Yerde Yok" a, Mesut Yar ve Çağla Kubat' ın karşısına çıktık Sümer Ezgü ile.. Sağolsunlar, Çağla ve Mesut, çalışmayla ilgili iyi dileklerini ve sorularını ardı ardına tamamladıktan sonra, final bir soru yönelttiler: "Geleceğin türküsü ne olacak?"
Mesleğinin inceliklerini gayet iyi bilen Sümer, halk müziğimize dair teknik bilgiler ve gelişmelerden de söz ederek şöyle olabilir, böyle olabilir diye kendince yanıtladı soruyu..
Tamam, uzmanlığım ve yeterli bilgim yoktu ama bu topraklarda yaşayan biri olarak, pekala bir çift söz etmeliydim ve zaten bana da sorulmuştu aynı soru! Fakat nedense kilitlenmiştim! Birkaç saniye es oldu! Ama o kısa es e o kadar çok şey sığdı ki..
Mesela.. Umur'un (Talu) birkaç gündür üzerine pek sıkı ve yüreklice gittiği Mardin'deki ölü çocuklar! İnönü Stadı'ndaki "keskin bıçak"la "yok"a giden Cihat.
Ve "terörist" diye sırtından(!) delik deşik edilen 12 yaşındaki Uğur. Uğur ki, annesinin "yavrumun ayağında terlikleri vardı ve daha ilkokula gidiyordu, neresi terörist bu çocuğun" diye haykırıp, gözyaşı döktüğü ve hem medyamızın hem de "ilgililer"in vurdumduymazlığının arasında ölümü "güm"e giden çocuk! Umur'un "Turgut Özal Mahallesi'ndeki Vatan Caddesi'nde vurulup, Atatürk Mahallesi'nde babasıyla birlikte defnedildi" diye pek anlamlı hatırlattığı çocuk..
Mesela.. Cine5 stüdyolarına varmadan kısa bir süre önce, evimde üst baş giyinirken bültenlerde izlediğim 17 yaşındaki Filistinli çocuk.. O malum "utanç duvarı"nın arasında kurulan "kontrol kapısı"nda üç dört İsrailli askerin durdurduğu çocuk. Elinde kemanı vardır, belli ki hem müzik eğitimi almak hem de çalışmak üzere "öteki taraf"a geçecektir. Ama hayır, İsrailli askerler, "çıldırtıcı bir işkence"yle uzun uzun keman çalmasını isterler ondan. Dinlemek için değil canım(!) hem "kafa bulmak" hem de güya kemanın içinde patlayıcı olup olmadığını kontrol etmek için! Askerler, en alaycı ve aşağılayıcı biçimde küçümserler Filistinli öğrenciyi, "devam et, durma" der, dururlar sıkça! Ve ne ilginçtir ki bu görüntü ve "işkence"den sonra ekrana gelen İsrailli (ve duyarlı) bir insan hakları görevlisi, kameralara şöyle diyecektir tepki olarak: "Ne hazin.. 55 yıl önce, Naziler, Çekoslovakya ve Polonya'larda bizim kemancılarımıza aynı işkenceyi, bu tür hakaretleri yapıyordu!"
(Doğru ya, ne çok film seyrettik, ölüm kamplarına uğurlanan müzisyen Yahudilerin trene binerken kuyruklarda SS subaylarından işittikleri hakareti, aşağılamaları anlatırdı. Polanski'nin Piyanist'i de onlardan biriydi işte!)
Mesela.. Yine iki gün önce görüntülere yansıyan Filistinli kız çocuğu.. Hani, kasete alındığı öğrenilince İsrail'li subayın "Evet, 10 yaşındaki kız çocuğunu ateş açıp öldürdük" demek zorunda kaldık dediği küçük Rana! Mesela.. Felluce'de bir eve yapılan baskın sırasında "direnişçi" diye imha edilen yedi kişilik bir aile ve tabii ki ailenin en küçük ferdi üç aylık bebek! İşte, bunlar gelip geçmişti belleğimden o üç beş saniyede ve Mesut'la Çağla'ya "Galiba neşeli ve coşkulu türküler artık zor yazılır. Ama bol bol türkü yakılır, yangın yerlerini anlatan, bol bol ağıt dizilir, ölümler üstüne" diyebildim..
Ne derseniz deyin, hamaset de diyebilirsiniz, umutsuzluk da.. Ama öyle dedim, diyebildim! Çünkü, hafızama takılanlar "bir gün"de olup bitmişti! Felluce'de, Filistin'de Mardin'de..
Yerim ve zamanım daraldı... Şimdi son noktayı koyar koymaz, Etiler'e Terakki Lisesi'ne, Terakki'li çocuklarla söyleşiye gideceğim..
"Hayat" üzerine!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Carre Otis'in Felluce'si!!!   / 21-11-2004
 Kitabın adı, Ercan Arıklı..   / 20-11-2004
 Orda bir "oğlum" var uzakta!   / 14-11-2004
 George W.Bush'un vişneli keki!   / 13-11-2004
 Şiddetin dayanılmaz ağırlığı!   / 07-11-2004
 G.O.R.A.'nın maharetli elleri   / 06-11-2004
 Alyoşa... Bir aşk kelebeği!   / 31-10-2004
 Arabeskimde şiir sesleri!   / 30-10-2004
 Bir pişirimlik kahvenin hatrı!   / 24-10-2004
 Vur kocacığım, bir daha vur!   / 23-10-2004
REHA MUHTAR
Bükreş.. Seks ve kumar..
Bükreş'e bugüne kadar daha...
MANSUR FORUTAN
Ben olmazsam var ya...
Bir büyüğümün nasihatiydi. Her...
MEHMET BARLAS
Ayağa kalksan bir türlü, otursan başka...
SAVAŞ AY
Ereğli'de mide bulandıran küçük sinekler...
REFİK DURBAŞ
Engellilerin hayat mücadelesi
Engellilerin sorunları...
NEBİL ÖZGENTÜRK
Çocuklar ve mutluluk!
Yazımızın "ana mesele"sine...
HINCAL ULUÇ
Gazete başlıklarında yanlışlar, saçmalar!..
Hürriyet'in...
EMRE AKÖZ
Yanlış anlama
Medyanın sokaktaki, tribündeki şiddete '...
Şükür kavuşturana: 1-0
Şükür kavuşturana: 1-0
Cimbom, Ankaragücü deplasmanında 2 hafta sonra galip geldi. 6...
Hep böyle isterim
Hep böyle isterim
Hagi, geçen hafta eleştirdiği oyuncularına bu kez övgüler yağdırdı...
Elkatmış'a Gül'den 'dikkatli ol' uyarısı
İtalya'dan dönen Gül, "Soykırım, atom bombası kullanma gibi tanım ve...
İsrail'den Gül'e davet
İsrail Dışişleri Müsteşarı Prossor, Gül'ü İsrail'e, Türkiye'yi ise...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.