kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ukrayna Devlet Başkanı Kuçma, ülkede 4 gündür süren gerginliğe el koyarak rakip iki adayı dün bir araya getirdi. Toplantıya AB temsilcisi Solana da katıldı.
Krizi aşmak için komisyon kuruluyor

Ülkeyi sarsan seçim sonuçlarından sonra bir araya gelen Yuşçenko ve Yanukoviç prensipte anlaştı. Ama Yuşcenko ikinci tur seçimde ısrarlı.

Ukrayna'da pazar günü yapılan seçimlerden sonra çıkan krizi aşmak amacıyla bir çalışma grubu kurulacağı belirtilirken, seçime hile karıştırıldığını öne süren muhalefet lideri Yuşçenko "Seçimlerin yenilenmesi dışında hiçbir öneriyi kabul etmiyorum" dedi. Devlet Başkanı Leonid Kuçma Ukrayna'yı karıştıran seçim sonuçlarından sonra dün iki rakip aday Viktor Yuşçenko ve Viktor Yanukoviç ile bir araya geldi. Yabancı arabulucuların da katıldığı görüşme 3 saat sürdü. Toplantının ardından yapılan açıklamada kurulmasına karar verilen çalışma grubunun istişarelere bir an önce başlayacağı belirtildi. Devlet Başkanı Kuçma, Yuşçenko ile Yanukoviç'in şiddeti reddetme konusunda hemfikir olduklarını belirtti. Ancak muhalif lider Viktor Yuşçenko görüşmeden sonra yaptığı açıklamada krizin birkaç gün içinde çözümünün şart olduğunu belirtti ve eyleme geçmeden muhalefetin birkaç gün süre tanıdığını ifade etti. Rakibi Başbakan Yanukoviç'in, seçimdeki usulsüzlükleri mahkemeye götürme önerisini de reddettiğini söyleyen Yuşçenko, Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda onbinlerce yandaşına yaptığı konuşmada "Başbakan sizin sesinizi duymuyor. Teklifleri, çözüme değil siyasi krize yönelik şeyler. Onunla sadece yeni bir seçimi müzakere ederiz'' dedi. Toplantıya katılan AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier SolanaPOLİS OKULU ÖĞRENCİLERİNDEN DESTEK: 200 polis okulu öğrencisi seçim açıklanan sonuçlarını tanımadıklarını açıklayarak muhalefet lideri Viktor Yuşçenkoya bağlılıklarını bildirdi.da ''Her iki taraf, gösterilerin barışçı bir biçimde sürmesi, ancak bunların hükümetin icraatlarını engellememesi konusunda anlaştılar'' dedi.

ABD'NİN PARMAĞI VAR
Bu arada seçim sonucuna itiraz eden muhalefetin protestoları 6'ıncı gününe girdi. Muhalifetteki Viktor Yuşçenko'nun, Başbakan Viktor Yanukoviç'in kazandığı seçimlere "hile karıştığı" iddiasıyla başlattığı protesto olayları giderek büyüyor. İngiliz Guardian gazetesi yaşanlar için "sessiz Amerikan darbesi" ifadesini kullandı. ABD'nin kampanyalar, toplum örgütleri ve kendi büyükelçilikleri aracılığıyla tam 4 yılda 4 ülkede yönetimi değiştirmeye çalıştığını, son hedefin ise Ukrayna olduğunu öne sürdü. Gazeteye göre bu çalışmalar 2000 yılında Sirbistan-Karadağ ile başladı... Seçimler öncesi yaklaşık bir yıl boyunca sivil toplum örgütleri aracılığıyla ülkedeki yönetimin değişmesi yolunda çalışma yapıldı. Ülkede bulunan Büyükelçi Richard Miles da bu kampanyalarda etkin rol oynadı. Sonuç: Slobodan Miloseviç yönetimden ayrıldı. Bu olaydan sadece 10 ay sonra aynı olaylar bu sefer Beyaz Rusya'da yaşandı... Büyükelçi Michael Kozak Aleksandır Lukashenko karşıtı bir kampanya başlattı. Kampanya başarısız oldu. Lukaşenko, Miloseviç'in ardından yönetime gelen Vojislav Kostunica'ya göndermede bulunarak "Beyaz Rusya'da bir Kostunica olmayacak" dedi. Benzer bir senaryo Gürcistan'daYanukoviçe destek veren maden işçileri Yuşçenko taraftarlarıyla tartıştıda yaşandı. Ve ABD'de eğitim gören Amerika'nın desteklediği Mikhail Saakaşvili Eduard Şevardnadze'nin yerine devlet başkanlığı koltuğuna oturdu. Guardian, genel olarak politik anlamda pasif bir çizgi izleyen Ukrayna'nın Pora gençlik hareketi aracılığıyla Başbakan Viktor Yanukoviç'e karşı muhalefeti güçlendirdiğini ve son günlerde yaşanan protesto olaylarında da yine bu genç kesimin etkin olduğunu yazdı. Önceki gün seçim sonucuna itiraz eden muhalefetin isteği üzerine Yüksek Mahkeme, seçim sonuçlarının resmi gazetede yayınını durdurmuştu. Pazartesi günü mahkemede itirazın inceleneceğini belirten kaynakların açıklamasına rağmen Yanukoviç yanlıları mahkemenin sonucu iptal edemeyeceğini belirtti.

200 BİN KİŞİ TOPLANDI
Dün 200 bin Yuşçenko taraftarı sabah erken saatlerde Başbakanlık binası yanında toplandı. Ve Yuşçenko taraftarı sloganlar attı. Binaya giriş ve çıkışları otobüs ve minibüslerle kapatarak memurları içeriye girmesini engelledi. Muhalifler Yanukoviç'in binaya girişini de engelledi. Önceki gün askerlerin bir kısmının muhalefete destek verdiğinin açıklamasının ardından yaklaşık 100 Polis Okulu öğrencisi de Kiev'deki protestolara katıldı. Chernihiv kentinde polis kuvvetleriyse Yuşenko taraftarlarına ateş açtı. Ülkenin en büyük 2'inci televizyon kanalı önceki gün ilk defa ülkedeki protestoları yayınlamaya başladı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Türkiye tüm dünyayı olumlu etkileyecek
 Arafat sonrası ilk İsrail-Filistin görüşmesi İngiltere'de
 Hapiste bulunan Barguti adaylıktan çekildi
 ABD orayı da 'özgürleştirir!'
 Zehir gemisi Ulla için İspanya'ya nota
 'Ben güzelim hâkim bey'
 İşte doğmamış çocuğun fotoğrafı
 Kısa... Kısa... Kısa...
Şükür kavuşturana: 1-0
Şükür kavuşturana: 1-0
Cimbom, Ankaragücü deplasmanında 2 hafta sonra galip geldi. 6...
Hep böyle isterim
Hep böyle isterim
Hagi, geçen hafta eleştirdiği oyuncularına bu kez övgüler yağdırdı...
Elkatmış'a Gül'den 'dikkatli ol' uyarısı
Elkatmış'a Gül'den 'dikkatli ol' uyarısı
İtalya'dan dönen Gül, "Soykırım, atom bombası kullanma gibi tanım ve...
İlk yerli füze sistemi Erdoğan'dan tam not aldı
Aselsan tarafından geliştirilen Türkiye'nin ilk milli hava savunma...
Babacan'dan kişi başına gelir müjdesi
Türk-İtalyan Forumu'nda konuşan Devlet Bakanı Babacan, Türkiye'nin bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu