kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
'Başbakanlık'a izin yok

Ukrayna'da sokaktaki muhalefet gece gündüz ayırmıyor. Göstericiler sabah Yanukoviç'in, Başbakanlık binasına girişi göstericiler tarafından engellendi.

Ukrayna'da seçimler sonrası ayaklanmaya dönüşen gösteriler şimdi de yönetimi zorlamaya başladı. Batı'nın şüpheyle baktığı AGİT'in 'hile yapıldı' dediği seçimlerin galibi Yanukoviç'in Başbakanlık binasına girişi göstericiler tarafından engellendi.

YANUKOVİÇ'İN BAŞBAKANLIK BİNASINA GİRİŞİNE İZİN VERMEDİ

Ukrayna'da başbakanlık girişini kapayan muhalifler Başbakan Viktor Yanukoviç'in binaya girişine izin vermediler. Binaya giremeyen Başbakanın, programında öngörülen AB büyükelçileriyle görüşmesini yapamadığı belirtildi.

Seçim sonucunu protesto eden muhalifler başbakanlık binasının girişine yerleştirdikleri otobüs ve minibüslerle giriş-çıkışı engelliyorlar.

TÜM LİDERLER BİR ARAYA GELİYOR

Ukrayna'da devlet başkanlığı seçiminin ardından başgösteren siyasi krize çözüm bulmak amacıyla Devlet Başkanı Leonid Kuçma, AB temsilcileri ile muhalefet ve iktidar adaylarının da yer alacağı bir toplantı yapılacak.
Kuçma'nın sözcüsü Olena Hromnytska, muhalefet lideri Viktor Yuşçenko ile Başbakan Viktor Yanukoviç'in AB temsilcileri ve diğer arabulucularla bir araya geleceğini açıkladı.

Hromnytska, Kuçma'nın hazır bulunacağı toplantı için ''Şüphesiz ki ihtilaflı tarafları memnun edebilecek bir çözüm bulacağız'' dedi. AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın sözcüsü Christina Gallach, bugün saat 18.00'de yapılacak toplantıya, Solana'nın yanı sıra Polonya Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski ve Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus'un katılacağını açıkladı.

Interfax da toplantıda ayrıca Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın başkanı Boris Grizlov'un bulanacağını duyurdu.

RUS ELİT ASKERLERİ KİEV'DE İDDİASI

Bu arada, muhaliflerin yöneticilerinden Boris Tarassuk, Bulgar bTV televizyonuna yaptığı açıklamada, Rus özel birliklerinin Kiev'de bulunduklarını öne sürdü. Tarassuk, 'Rus özel harekat askerlerinin Kiev'de oldukları doğru, adreslerini bile verebilirim. Ukrayna'ya uçakla gelen Rus askerleri Ukrayna üniforması giyiyor. Silahları, otomatik tüfekleri, çok ciddi planları çağrıştırıyor' dedi.

ULUSLARARASI TOPLUM DEVREDE JAVİER SOLANA KİEV'DE

AB Ortak Güvenlik ve Dış Politika YüksekTemsilcisi Javier Solana, Ukrayna'daki siyasi krizin çözümüne katkıda
bulunmak amacıyla bu ülkeye geldi. İnterfax ajansının bildirdiğine göre, Ukrayna'daki devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarına muhaliflerin itirazıyla ortaya çıkan siyasi krizin çözümüne yardımcı olmak için Kiev'e gelen Solana tartışmalı seçimlerin resmi galibi Başbakan Viktor Yanukoviç ve muhalif lider Viktor Yuşçenko'nun yanı sıra Devlet Başkanı Leonid
Kuçma ile görüşecek.

Solana'nın akşam saatlerinde Brüksel'e hareketinden önce bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Solana'dan önce Polonya Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski de aynı amaçla Kiev'e gelmişti.

GÜNÜN İLK IŞIKLARIYLA SOKAKLARA DÖKÜLÜYORLAR

Ukrayna'da geçen pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ardından ülkede yaşanan gerginlik sürerken, muhalefet lideri Viktor Yuşçenko'nun binlerce destekçisi bugün yine sokaklara döküldü. Görgü tanıkları, göstericilerin devlet başkanlığı binası yanında toplanarak, ''Yuşçenko'' sloganları attığı, Başbakan Viktor Yanukoviç ve Devlet Başkanı Leonid Kuçma'yı kınayan pankartlar taşıdığını bildirdi.

LVİV'DE 300 POLİSTEN YUŞÇENKO'YA BAĞLILIK BİLDİRİSİ

Ukrayna'da geçen pazar yapılan devlet başkanlığı seçiminden sonraki belirsizlik ve bunalım sürerken, Lviv kentindegörev yapan 300 kadar polis memuru, kendini başkan ilan eden Viktor Yuşçenko'ya bağlılıklarını bildirdi.

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, bölge emniyet amirinin yardımcılarından Mihailo Çapla, Yuşçenko'yu başkan olarak
tanıdıklarını belirterek, ''Başkan Yuşçenko'nun emirlerine uyacağız' dedi. Çapla, Kiev'deki göstericilere katılmak için yola çıkanların meslektaşlarınca engellenmesine mani olacaklarını da belirtti.

Bölgenin yönetiminden sorumlu Mihailo Sendak da, bütün polislerdenancak Yuşçenko'nun emirlerine uymalarını, İçişleri Bakanı Kikola Bilokon'un talimatlarına uymamalarını istedi.

KERİMOV YANUKOVİÇ'İ KUTLADI

Bu arada Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov, Ukrayna'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığı bildirilen Viktor Yanukoviç'i kutladı. Kerimov masajında, Viktor Yanukoviç'in seçimleri kazanmasının Ukrayna bağımsızlığının pekiştirilmesine, Ukrayna halkının kalkınması ve refaha ulaşmasına hizmet edeceğine inandığını söyledi.

MOLDOVA TANIMIYOR

Öte yandan, Moldova hükümeti ve iktidardaki Moldova Komünist Partisi de, Ukrayna'da açıklanan seçim sonuçlarını tanımadığını bildirdi. Moldova Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Moldova hükümetinin seçim sürecinin şeffaf olmamasından kaygı duyduğu ve Ukrayna'da demokrasinin temel ilkelerinin çiğnendiği belirtildi.

Moldova'da iktidardaki Komünist Parti de Merkez Komite tarafından yayınlanan bildirisinde, Ukrayna seçim sonuçlarını tanımadığını bildirdi. Bildiride, Moldova Komünist Partisi'nin Ukrayna Komünist Partisi'nin benimsediği tutumu onayladığı da kaydedildi. Ukrayna Komünist Partisi, seçimlerin geçersiz ilan edilmesini istemişti. Moldova'nın Rusya ile ilişkileri Komünist Moldova Devlet Başkanı Vladimir Voronin'in Rusya'dan bağımsız bir tutum takınması ve ülkesinin Avrupa Birliği'ne katılması gerektiğini söylemesinden sonra bozulmaya başlamıştı.

BAŞBAKANLIK ÇALIŞANLARINA DA İZİN VERMEDİLER

Ukrayna'da seçim sonuçlarına itiraz eden muhalif göstericiler, sabah erken saatlerde yeni eylemlere de giriştiler. Başbakanlık binasını kuşatan binlerce gösterici, binaya giriş çıkışı otobüs ve minibüslerle kapatarak, memurların işlerine gitmelerine engel oluyorlar.

GÜRCİSTAN, UKRAYNA HALKINA DESTEK VERDİ

Gürcistan Parlamentosu, Ukrayna'da pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçiminden sonra çıkan krizde, Ukrayna halkına destek verdi. Parlamento tarafından kabul edilen ortak bildiride, Ukrayna halkının tercih ettiği yolun desteklendiği kaydedildi.

Bildiride, göstericilere karşı güç ve şiddet kullanılmasından kaçınılması gerektiği ifade edilerek, Gürcistan Parlamentosu'nun Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) başta olmak üzere diğer uluslararası kuruluşların tutumunu da desteklediği belirtildi.

ÇEVRE ÜLKELER DE ARACI

Siyasi krizin çözümüne katkı sağlamak amacıyla Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus'un da bugün Kiev'e gelmesi öngörülüyor."

Binanın içinde on kadar polis memurunun bulunduğu bildiriliyor. Bu arada eski Sovyet ülkeleri Özbekistan ve Kırgızistan,Ukrayna'da devlet başkanlığı seçimlerini kazandığını söyledikleri Başbakan Viktor Yanukoviç'e kutlama mesajı gönderdi.

Özbekistan Devlet Başkanı İslam Kerimov, Yanukoviç'e gönderdiği mektupta, ''Bu görevdeki faaliyetinizin, Ukrayna'nın bağımsızlığını pekiştireceğine, uluslararası alanda yetkisini ve Ukrayna halkının refahını artıracağına derinden inanıyorum'' ifadesini kullandı.

Öte yandan Litvanya Devlet Başkanı Valdas Adamkus'un Ukrayna Devlet Başkanı Kuçma'nın ricası üzerine ülkedeki siyasi krizin çözümüne yardımcı olmak üzere Ukrayna'ya gideceği bildirildi.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Endonezya'da deprem: 13 ölü
 'ABD'nin balonu patlayacak'
 Tartışmalı seçim mahkemelik oldu
 Türk kadınını Avrupa'ya AB'li Türk vekil anlatacak
 Mesut Yılmaz Avusturya Cumhurbaşkanı ile görüştü
 Zorla keman çaldırdılar
 "Türkiye için belirsizlik var"
 Konsolosluk istiyorlar
 Köpeği de terk etti
 Kızı 'Baba'lığını onayladı
 Ünlü yazar Arthur Hailey öldü
 Kurtarıcısıyla 62 yıl sonra buluştu
 Buzdolabı mezarlığı
 Brezilya'nın yerli 'Nurcan Taylan'ları
 Cepteki bomba!
 Molla fetvasıyla kadın oldu, parayı İran yönetimi verdi
 Kısa... Kısa... Kısa... Kısa... Kısa... Kısa...
 Sen de mi Schindler?
 Fidyeyi ödedi ama kızını bırakmadılar
 Alman meclisinde bütçe görüşmesi!
Biz kazandık: 1-2
Biz kazandık: 1-2
Beşiktaş, Bükreş'e 2-1 yenildi... Bunu herkes izledi... Ancak gözden...
Carew devreyi bitirdi
Carew devreyi bitirdi
Sahayı ilk yarıda sedyeyle terkeden Norveçli oyuncunun sağ ayak...
Elkatmış: Irak işgali soykırıma dönüştü
Elkatmış: Irak işgali soykırıma dönüştü
TBMM İnsan Hakları Komisyonu toplantısının basına açık ve...
İtalya'dan dost eli
Türk-İtalyan Forumu'nda İtalya Dışişleri Bakanı Fini, Gül'e...
Işığı odaya hapsetti bilimde devir değişti
Genç Türk bilimadamı Fatih Yanık, ışığı oda ısısında durdurmayı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu