kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Celik @ SABAH
 

İyi bakın kendinize ve Türkiye'ye..

Sizlere yaklaşık bir yıldır bu köşede çeşitli konulardaki görüşlerimi aktarıyorum. Bu benim için görüşlerimi aktarmaktan çok sizlerle karşılıklı olarak konuşmak bakımından anlamlıydı. Düşünce ve siyasetle uğraşan biri için, Türkiye'nin çeşitli kesimlerinin gündemleriyle doğrudan temas etmek kadar büyük bir imkan, şans ve zevk olamaz diye düşünüyorum.
Bu büyük imkanın katkılarından ve zevkinden mahrum olmamak için, benim açımdan aktif siyasetin en yoğun olduğu zaman dilimlerinden birinde bu köşeden sizlere seslenmeyi çok önemsedim. Dünyanın neresinde ve hangi şartlar altında olursa olayım, diyaloğumuzun devam etmesine özen gösterdim.
Şimdi ise bu yazıyla bu diyaloğa bu köşede son veriyorum. Yoğunluk, artan sorumluluklar, kişisel tercihler ve benzeri sebepler bu köşede gerçekleştirmeye çalıştığımız konuşma tarzına belli bir zaman için ara vermemizi gerektiriyor.

***

Türkiye'nin, çeşitli zaman dilimlerine bakıldığı zaman, başka siyasi varlıkları derinden yaralayacak çok derin sıkıntıların ve krizlerin içinden geçtiği görülmüştür. Gerçekten başka siyasi varlıkları ve statüleri derin fay kırıkları ile sar(s)acak büyük kriz tünellerinin içinden geçerek "büyüklüğünü" ve "dayanıklılığını" ispat etmiş bir siyasi varlıktır Türkiye.
Bunun yanı sıra büyük imkânlara ve potansiyele sahiptir.
Bu köşede bunu " Doğu derinliği " ve " Batı perspektifi " olarak tanımladık. Türkiye etrafındaki kriz çemberine rağmen bir " demokratik güvenlik adası " olarak ayaktaysa, bunun en büyük sebebi " kuruluş dinamikleri "nin laik, demokratik cumhuriyet hamuru ile yoğrulmuş olmasıdır. Bu hamur böyle zor bir tarihsel coğrafyada devlet yönetiminin sağlam koordinatlara sahip olmasını sağlamakla beraber, aynı zamanda Türkiye'toplumsal barışını da teminat altına almıştır. Bu "Batı perpspektifi"nin yanında var olan "Doğu derinliği" ise Türkiye'yi medeniyetlerin sinerji alanı haline getirmiş ve bir başka açıdan büyüklüğünü artırmıştır.
Öte yandan Batı'nın Doğu'daki ilk noktası ve Doğu'nun Batı'daki ilk temas noktası olması, Türkiye'nin "siyasal genetiği"ni her zaman "evrensellik" ve "yerlilik" diyalektiği içinde oluşturmuştur. O nedenle bugün dünyayı kuşatan "siyasi oryantalizm " ve " siyasi oksidentalizm " çatışmasında Türkiye bu çatışmanın bütün taraflarına bambaşka bir yolun ve barış imkanının olduğunu gösteren en canlı kanıt olarak dimdik ayaktadır.
Büyük Ortadoğu Coğrafyası, " kendisi" kalmakla "dünyalı" olmak arasındaki derin gerilimin ortasında çıkış yolu ararken, Türkiye "kendi kurucu dinamiklerini koruyarak dünyalı olmanın" somut örneği ve stratejik odağı olarak tarihin oluşmasına katkıda bulunmaktadır.

***

Hazinemiz Türkiye'dir. Bizim hazinemiz olduğu gibi, "medeniyetlerin eşit diyaloğu"na dayanan ve "değerlerin doğrudan siyasal katılımı"yla şekillenmesi gereken bir dünya düzeni stratejisinin de omurgasıdır..
Sizlerle bu köşede, bu bakış açısını merkez alarak konuştuk. Düşünce ve siyasetin bu bakış açısı üzerinden yürümesinin dünyanın şimdiki zor günlerine katkıda bulunacağını düşündük. Aynı çabayı daha yoğun bir şekilde sürdüreceğiz..
Bu köşedeki yazılarıma artık son veriyorum. Katkılarınız için teşekkürlerimi sunuyorum. Bir başka zamanda ve zeminde görüşmek üzere. İyi bakın kendinize ve Türkiyemize..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Ya çıkmaz sokak, ya Türkiye   / 21-11-2004
 Demokrasiye düşmanlık dersleri   / 19-11-2004
 Askeri tedbirden önce insani eylem planı   / 17-11-2004
 NATO'nun politik genetiği   / 15-11-2004
 Politik güvenlik   / 14-11-2004
 Arafat ve Araf   / 12-11-2004
 Felluce, ABD ve Avrupa   / 10-11-2004
 Bütünsellik, farklılık ve azınlık   / 08-11-2004
 Siyasal nâzımlık, güç ve rıza   / 05-11-2004
 Medeniyetçilik ve bağnazlık   / 03-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Bir ihtimal daha var
AB dönem başkanı...
ÖMER ÇELİK
İyi bakın kendinize ve Türkiye'ye..
Sizlere yaklaşık bir...
ÖMER LÜTFİ METE
İsmet ile izzet meselesi
Kuduz yeni haçlılar tarafından...
UMUR TALU
Orası da Türkiye!
Sonradan kendime kızdım. Dünkü yazıda...
İki kent... İki sivil 'katliam'ı
Bir İsrail askeri. Gazze'de operasyonda. Ateş hattında kalan...
72 yaşındaki nine Irak'a gönderiliyor
ABD Savunma Bakanlığı 72 yaşındaki bir Amerikalı nineyi savaş...
Kriz-toph Daum
Kriz-toph Daum
F.Bahçe Teknik Direktörü, üst üste üç galibiyet sonrası "Sezon sonu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.