kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
  » Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Paribas TEB ile evlendi AB zirvesini beklemedi
3 Fransız, banka yönetimine girecek
Osmanlı'da merkez bankası ortağıydı
Hasan Bey'in yükü hafifledi

Sinyali bile yetti

17 Aralık zirvesinden sonra AB ile ilişkilerin sıçrayacağını gören dev yabancı şirketler Türkiye'ye yatırıma koşuyor.

Türkiye'nin AB hedefi yönünde bir işaret daha: 17 Aralık'taki zirvenin gündemini belirlemek için toplanan AB dışişleri bakanları Türkiye ile müzakerelerin 2005 yılında başlatılmasında görüş birliğine vardı.

FRANSIZ ŞİRKETLERİ ERKEN DAVRANDI
AB liderlerinin 17 Aralık zirvesinden olumlu karar çıkacağı sinyalleri çoğaldıkça dev yabancı şirketlerin Türkiye pazarına ilgisi de artıyor. Özellikle Fransız şirketleri erken davranıp atağa geçti.

AB'NİN DEV BANKASI TEB'LE EVLENDİ
Fransa'nın en büyük bankası olan PNB Paribas 216 milyon dolarla TEB'e ortak oldu. Dünya otel devi Fransız Accor grubu Türkiye'deki ilk temelini attı. Renault ve Peugeot da yeni yatırımlarını açıkladılar.


Paribas TEB ile evlendi AB zirvesini beklemedi

Türkiye'nin AB üyeliği konusunda en fazla çekince gösteren Fransa'nın finans devi BNP Paribas, 17 Aralık zirvesini beklemeden, TEB Mali Yatırımlar Holding'in yarısını satın aldı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği ile müzakere tarihinin görüşüleceği 17 Aralık zirvesini sayılı günler kala, İngiltere hariç AB'nin en büyük bankası Fransız BNP Paribas ile Türk Ekonomi Bankası resmen evlendi. Türkiye'nin AB üyelik sürecinde en fazla çekinceye sahip olan Fransa'nın dünyada en fazla bilinen üçüncü markası olan BNP Paribas ile TEB'in evliliğinin zirvenin hemen öncesine denk gelmesi, yabancıların AB sürecine olan inancını teyid etti. BNP Paribas Türk Ekonomi Bankası'nın da içinde bulunduğu TEB Mali Yatırımlar Holding'in yüzde 50'si için 216.8 milyon dolar ödeyeceğini açıkladı.

FRANSIZLAR HIZLANDI
Siyasi olarak Türkiye'nin AB üyeliği konusunda çekinceli tavırları ile dikkat çeken Fransızlar, Türk pazarında büyüme konusunda hiç de yavaş davranmıyor. Verilen yabancı sermaye izni bakımından en fazla yatırımı olan Fransızlar BNP Paribas ile son dönemde Türkiye'de hızlanan yatırım kararlarına bir yenisini daha ekledi. En son Oyak Renault, Megane Sedan ve Clio Symbol'den sonra 200 milyon Euro'luk yatırımla Bursa fabrikasında yeni bir model daha üreteceğini açıklamıştı. 2006'da devreye girecek projeyle fabrikanın kapasitesinin 230 bine ulaşması hedefleniyor. Ayrıca yine otomotiv sektöründe Fransız Peugeot-Citroen, Fiat ile işbirliğine giderek Türkiye'de yeni bir yatırım için düğmeye bastı. Tofaş fabrikasında üretilecek hafif ticari araç için toplam 1.7 milyar Euro'luk yatırım yapılacak. Yeni model 2006'da yollara çıkacak. Yine son dönemde tüm dünya çelik üreticilerinin gözdesi haline gelen Erdemir ile Fransız Çelik devi Arcelor'un da ilgilendiği açıklanmıştı. Yılda 63 milyon ton çelik üreten Arcelor, 25 milyar Euro'luk ciroya sahip dünyanın sayılı çelik üreticilerinden biri.

216.8 MİLYON $ ÖDEYECEK
Türk şirketlerine Fransız ilgisinin en son örneği olan BNP Paribas-TEB evliliği dün resmen açıklandı. BNP Paribas, Türk Ekonomi Bankası'nın da içinde bulunduğu TEB Mali Yatırımlar Holding'in yarısını 216.8 milyon dolara satın aldı. İki grup arasında görüşmeler 5 ay sürdü. Dün TEB Mali Yatırımlar'ın ana hissedarlarından Hasan Tevfik Çolakoğlu, Ali Nuri Çolakoğlu ve Çolakoğlu Metalurji ile BNP Paribas (Banque Nationale de Paris) arasında bir hisse alım sözleşmesi imzalandı. Fransız bankacılık devi tarafından TEB Mali Yatırımlar'ın piyasa değeri 433 milyon dolar olarak belirlenirken, şirketin gelecek üç yıllık performansına bağlı olarak ek ödemelerin de söz konusu olabileceği açıklandı. Sözleşme gereği TEB Mali Yatırımları'nın ana hissedarları Hasan Tevfik Çolakoğlu ve kardeşi Ali Nuri Çolakoğlu devrettikleri hisseler karşılığında 108'er milyon dolar alacak. Bu evlilik Türk bankacılık sisteminde yaşanan en büyük ikinci satın alma oldu. Daha önce HSBC, TMSF'den Demirbank'ı 350 milyon dolara almıştı. İtalyan UniCredito da 2002'de Koç Finansal Hizmetler'in yarısına 240 milyon dolara ortak olmuştu. Bu arada BNP Paripas, TEB Mali Yatırımlar'ın halka açık iştirakleri Türk Ekonomi Bankası ve Varlık Yatırım Ortaklığı için halka çağrı yapma yükümlülüğünden muafiyet alınması için Sermaye Piyasası Kurulu'na başvurulacak. TEB Mali Yatırımlar'ın iştirakleri arasında yüzde 84'lük payla Türk Ekonomi Bankası, TEB Finansal Kiralama, TEB Faktoring, TEB Sigorta, TEB Yatırım ve TEB Kıymetli Madenler ve Varlık Yatırım Ortaklığı şirketi yer alıyor. Ayrıca Türk Ekonomi Bankası da TEB Portföy'e yüzde 47 oranında, TEB Hollanda ve Petek International Holding'in tamamına iştirak ediyor. Uzmanlar, BNP Paribas'ın TEB Mali Yatırımlar'ın yarısına biçtiği değer olan 216 milyon doların büyük bölümünü banka hisseleri için ödediği yorumunu yapıyor. Borsada işlem gören bankanın piyasa değeri 285 milyon doları aşıyor. BNP Paribas ortaklıkla dolaylı yoldan banka hisselerinin de yüzde 42'sine sahip oldu. Anlaşmanın açıklanmasının ardından dün TEB hisseleri borsada yüzde 22.6 arttı.
DİĞER EKONOMİ HABERLERİ
 Pelisson: Artık Türkiye'de yatırım yapma zamanıdır
 Zeytinli'ye alıcı çıkmadı, Fon '8 trilyon veririm' dedi
 Tavukta denetim yetersiz
 646 trilyonu hemen verin otoyolu bitirin
 Bankalar kartta ayağını yorganına göre uzatacak
 IMF: Hükümetle hiç bir anlaşmazlığımız yok
 IMF ve TEB'ten güç alan borsa zirve yaptı
 Telefon affı, beklenen geliri getirmedi, süre yılbaşına uzadı
 13. Kalite Kongresi İstanbul'da başlıyor
 Mesleklere özel sigorta güvencesi
 Sağlık sigortası sağlığı korumalı
 Anadolu, Güney Avrupa ikincisi
 Başak Sigorta acenteler toplantısı
 Anadolu Hayat Emeklilik aktifleri 1.5 katrilyonu aştı
 Tüpraş vergi öncesi 570 trilyon kâr etti
 Yeşilşehir'in Fon'a devrinde sona doğru
 W'den ilk uzun ömürlü takım elbise
 Çin'de cep abonesi 320 milyona ulaştı
 Genel Sigorta'nın notu A+(tur) olarak yinelendi
 McDonald's son iki yılda iki CEO eskitti
 İstanbul Ritz Carlton'a uluslararası ödül
 Dünya tekstil ihracatının yarısını Çin yapacak
YAVUZ SEMERCİ
Sarıgül Dosyası'ndan...
Cumhuriyet Halk Partisi'nin...
İLKER SARIER
Murakıplar
Murakıplar meselesinde BDDK ile...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Özele vergili, devlete vergisiz para
Yaklaşmakta olan...
GÜNTAY ŞİMŞEK
Müjde! Maliye ses verdi
"Ankara ses vermiyormuş" yazıma...
Kardeşlerin dramı yürek sızlatıyor
Ramazan Bayramı'nda ziyarete gittikleri İzmir'den Sivas'a dönerken...
Rahmi Koç'un dünürü ağır yaralı
Ünlü işadamı Rahmi Koç'un dünürü Henri Giraud (67) dün İzmir'de...
Öğretmene yaşam dersi
Öğretmene yaşam dersi
Siverek'te öğretmenlerin köy hayatına adaptasyonlarını sağlamak...
Öğretmenlerin acı günü
Öğretmenlerin acı günü
Yozgat'ta kamyonla çarpışan otomobilde bulunan üç bayan öğretmen...
IMKB
E: 23,472 D:% 2.36
DOLAR
S: 1,439,000 D:% 0.00
EURO
S: 1,880,000 D:% 0.16
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.