kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Ukrayna'da halk parlamentoya yürüyor

Ukrayna'da muhalif lider Viktor Yuşçenko, başkent Kiev'deki göstericileri parlamentoya yürümeye çağırdı.

Batı yanlısı muhalif Yuşçenko, Kiev'in Bağımsızlık Meydanı'nda toplanan ve sayıları yüz bini bulduğu belirtilen göstericileri parlamento önünde toplanmaya davet etti.

Yuşçenko, muhaliflerden parlamento önünde şiddete karışmaksızın gösteri yapmalarını istedi.

YUŞÇENKO: 'İÇ ÇATIŞMANIN EŞİĞİNDEYİZ'

Ukrayna'nın Batı yanlısı muhalif lideri Viktor Yuşçenko, ülkenin bir iç çatışmanın eşiğinde olduğunu söyledi. Yuşçenko, Pazar günkü tartışmalı devlet başkanlığı seçimi konusunda olağanüstü bir toplantı yapan parlamentodaki konuşmasında, ''Ukrayna bugün bir iç çatışmanın eşiğinde'' dedi.

DEVLET BAŞKANLIĞI YEMİNİ ETTİ

Ukrayna parlamentosunun oturumu seçimlere ilişkin bir karar almadan sona erdi. Bu arada Yuşçenko, kendisini destekleyen milletvekillerinin önünde devlet başkanlığı yemini etti. Devlet Başkanı Leonid Kuçma da, devlet başkanlığı seçimininadayları arasında görüşmeler yapılması çağrısında bulundu. Kuçma, seçimlere ilişkin Batı'dan gelen açıklamaların gerilimi yükseltebileceğini söyledi.

MUHALEFET, YUŞÇENKO'YU DEVLET BAŞKANI İLAN ETTİ

Ukraynalı muhalif milletvekillerinden Yulya Timoşenko, ''Bugün Viktor Yuşçenko'yu Ukrayna'nın devlet başkanı ilan ediyoruz ve Yuşçenko bugünden itibaren görevine başlayacak'' dedi.

LVİV KENTİNDE 100 BİN MUHALİF GÖSTERİ YAPIYOR

Ukrayna'da başkent Kiev'in ardından milliyetçilerin kalesi Lviv kentinde de muhalefet yanlısı gösteriler genişliyor.

AFP muhabirinin bildirdiğine göre, ülkenin batısındaki Lviv kentinde yaklaşık 100 bin kişi muhalif Viktor Yuşçenko'nun 'devlet başkanlığı'nın kabul edilmesi için gösteri yapıyor.

Lviv kentinde opera yakınındaki Özgürlük Bulvarı'nı tamamen işgal eden göstericiler, ''Yuşçenko Devlet Başkanı'' sloganları atarak,Yuşçenko'nun seçim kampanyasında kullandığı turuncu renkli bayraklar sallıyor. Lviv kentindeki gösteriye katılanların sayısını polis 80 bin olarak açıklarken, organizatörler bu sayının 250 bin olduğunu savunuyor.

Muhalif kanadın güçlü olduğu Lviv kentinin belediye meclisi, dün Rusya yanlısı Başbakan Viktor Yanukoviç'in devlet başkanı seçilmesini kabul etmemiş ve seçimlere hile karıştırıldığını savunarak Yuşçenko'yu galip ilan etmişti.

MUHALİFLER GECEYİ SOKAKTA GEÇİRDİ

Ukrayna'da pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimine hile karıştırıldığı iddiasıyla binlerce kişi geceyi başkent Kiev'deki Bağımsızlık Meydanı'nda geçirdi.

İtar-Tass ajansı, devlet başkanlığı seçiminde Başbakan Viktor Yanukoviç'in rakibi Viktor Yuşçenko'yu destekleyen binlerce kişinin seçim sonuçlarını protesto etmek için meydanda toplandığını, turuncukıyafetler giyen göstericilerin burada yaklaşık 200 çadır kurduğunu duyurdu.

Çadırlarının güvenlik güçleri tarafından söküleceğinden endişe eden göstericiler, sabaha kadar gitar çalıp, şarkı söyledi. Güvenlik güçleri, devlet başkanlığı binası ve hükümet binaları etrafında güvenlik önlemleri aldı, kent merkezi araç trafiğine kapatıldı.

Bu arada, Yuşçenko'nun müttefiklerinden Yuliya Timoşenko dün gece yaptığı açıklamada, halktan baskıyı artırmasını isteyerek, ''Bu baskıyı yetkililer Yuşçenko'nun zaferini tanıyıncaya kadar sürdürmeliyiz'' dedi.

Timoşenko, ülkedeki tüm muhaliflere başkent Kiev'e gelerek, Yuşçenko'nun seçim zaferinin tanınmasına destek olmaları çağrısında bulundu.

Öte yandan, bölgedeki muhabirler, civar illerden birkaç otobüsle Yuşçenko destekçilerinin bu sabah başkente geldiğini belirtti. Yuşçenko'nun seçim merkezi ise ''milyonlarcakişiyi başkent Kiev'de toplamayı amaçladıklarını'' açıkladı.

Siyasi gözlemciler, seçim merkezinin milyonlarca kişiyi Kiev'de toplayarak, bugün yerel saatle 15.00'da seçim sonuçlarını değerlendirmek için olağanüstü toplanacak Ukrayna parlamentosu üzerinde baskıyı artırmayı amaçladığını kaydettiler.

Seçim zaferini açıklayan Başbakan Yanukoviç, dün gece protestolar üzerine, resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının beklenmesi gerektiğini belirterek, Yuşçenko'yu ülkenin geleceğini değerlendirmek için görüşmeye davet etti.

Seçmenlerin büyük çoğunluğunun kendi programını desteklediğini ifade eden Yanukoviç, Yuşçenko'nun yandaşlarına da ''Tercihinizi, kendi siyasi geleceğinizle ilgi hakkınızı anlıyor ve saygı duyuyorum. Yeni Ukrayna hükümeti Ukraynalıların vizyonlarını mutlaka göz önünde bulunduracak. Kendinizi kaybedenler olarak görmenizi istemiyorum. Hepimiz kazandık'' dedi

'SEÇİM SIRASINDA 40 KEZ OYVEREN OLDU'

Ukrayna'da pazar günü yapılan ve ülkeyi siyasi bir krize sürükleyen devlet başkanlığı seçimleri sırasında ''40 defa'' oy veren seçmenler olduğu bildirildi.

Seçimlerde uluslararası gözlemci olarak görev yapan Avrupa Parlamentosu'nun Hollandalı milletvekili Thijs Berman, Fransız Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, ''40 kez oy veren seçmen vardı. Sınırsız sayıda seçmen kağıdı alabilmek mümkün, güvenilir seçmen kayıtları olmadığından bunu kontrol etmek olanaksız'' dedi.

Berman, tüm gözlemcilerin yolsuzlukları tespit ettiklerini, bu konuda Avrupa, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), NATO'nun tüm gözlemcilerinin görüş birliğinde olduklarını belirtti. Bu arada, gerekli yeter sayıya ulaşamadığı için toplanamayan Ukrayna parlamentosunda muhalefet Viktor Yuşçenko'yu devlet başkanı ilan etti.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Powell, Harrazi'yle yanyana
 Giderayak barış çabası
 Türkiye'ye iyi haber!
 İtalya'da 'sırtlan' siyasileri vurdu
 Ukrayna da hileli seçimle karıştı
 Filistin'e 'barışı' çekirgeler getirdi
 Bush, Lagos'un yemeğini yaktı!
 Irak'ta 20 'ölüm evi'
 Kennedy'yi vurmak 10 dolar
 Hurdacıdan 'stres kliniği'
 Turistik amaçlı ilk özel uzay aracı
 Ayakkabı topukları bile sökülebilecek
 Paparazzi 'dayak'tan şikâyetçi
Beslersen kargayı
Beslersen kargayı
Beşiktaş-Rize maçındaki cinayet sonrası siyah-beyazlı yönetim ağır...
Hangisi doğru Sayın Valim!
Hangisi doğru Sayın Valim!
İstanbul Valisi Güler, Federasyon Başkanı Bıçakcı ile yaptığı...
Amerika bizi kaybediyor
Amerika bizi kaybediyor
PKK'ya karşı harekete geçmeyen ABD'nin sonunda Türk halkını kaybetme...
Son yolculuğuna çıktı
Beşiktaş-Rizespor maçında öldürülen 16 yaşındaki Cihat Aktaş'ın...
Anadolu kar altında
Doğu ve Güneydoğu'da yolları kapatan, tüm yurdu etkisi altına alan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu