kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi
Pasaportlu dünyaya tarihsel gezi


2. Dünya Savaşı yıllarında TC pasaportu taşımak için her şeyini vermeye hazır insanlar vardı. Nazi cehenneminden kaçanların hayatları bir ay yıldıza bağlıydı.

Öylesine değerli, öylesine bir hayata bedeldi ki... Kimi zaman bir kaçışın, kimi zaman bir göçün ve bazen ölümden kurtuluşun tapusu oluyordu. 2. Dünya Savaşı'nda bir Türkiye Cumhuriyeti pasaportu taşımak için her şeyini vermeye hazır insanlar vardı. Türkiye'nin çeşitli ülkelerdeki elçilik ve konsolosluklarını dolduran, bahçe ve kapı önlerinde haftalarca yatan insanlar ya pasaportunu yenilemek ya da sayfada vize yeri bulmak için çabalıyorlardı. Sofya'dan Bükreş'e, Rodos'tan Viyana'ya kadar Nazi cehenneminden kaçmak isteyenlerin hayatı ay yıldıza bağlıydı. Türkiye binlerce Yahudi'ye tarafsız politikasını insanlık uğruna çiğnemiş ve pasaport ile vizede elinden geleni yapmıştı.

Çağımız pasaportun önemini belirten örneklerle dolu. Gözünüzün önüne Vietnam'ı getirin ve ABD'nin bu toprakları terk edişi sırasında kaçış mücadelesi veren Vietnamlıları düşünün. Ya da çeşitli vesilelerle ABD ve Avrupa'ya kapağı atmayı düşünen Afrikalı, Asyalı milyonlarca insanın ölümüne verdiği kavgayı gün geçmesin ki medya organlarında görmeyelim. TIR'larda, motorlarda ve bodrumlarda aç susuz bir kaçışın bedelini hayatı ile ödeyenleri hatırlayın. Vatan hasreti ile yanan ama "vatansız" kabul edilen Haymatlos'ları aklınıza getirin. Vize kuyruklarında sabahlayanları ahret sualleri ile dolu formları ve buna rağmen bazılarının değil normaline, "Yeşil", "Kırmızı" gibi müstesna pasaportlara sahip oluşunu...

Kuyruklarda beklemeden, elini kolunu sallaya sallaya bu müstesna pasaportlarla çıkıp İnterpol'ü peşinden koşturan "Yeşil"leri unutmayın. Saygın Türkiye Cumhuriyeti'nin saygın pasaportuna sahip olmanın onurunu taşımak istiyor vatandaş. Şimdi pasaportun hikayesini anlatarak maziye pasaport çıkarıp diğer ülkelere "Vize" alalım.

OSMANLI'DAN GÜNÜMÜZE
Pasaportu kişilerin bağlı bulundukları devletin ülkesinden başka ülkelere seyahat etmek amacı ile kullandıkları resmi belge olarak tanımlamak mümkündür. Ancak bu genel tanımın tarihin akışı içinde birçok değişikliğe uğradığı da bir gerçektir. 1548 tarihli İngiliz kanununda pasaport sözcüğünün askerlikte izin belgesi anlamında kullanılması bunlardan biridir. Osmanlı Devleti'nde pasaport ile ilgili en eski düzenleme 9 Şevval1283 (1867) tarihini taşır. "Pasaport Odası Nizamnamesi" yapıldığında seyahatler için "Mürur Talimatı" yürürlükte idi. Daha sonra yapılan 1887 tarihli düzenleme ile ülke içi seyahatlere kısıtlayıcı tedbirler getirilmişti. II. Mahmud döneminde en büyük sorunlardan biri bu konuda yaşanmıştı. Suç işleyenler, sürgünde bulunanlar için verilen mürur pusulasında suistimaller yaşanmış, yetkili kişiler çoğu zaman rüşvet karşılığı bu pusulaları vermişlerdi. Pasaport Odası Nizamnamesi 17 yıl yürürlükte kalmış, 1884 yılında kaldırılmıştı. Daha yeni teknikle kaleme alınan 1301 Pasaport Nizamnamesi Osmanlı uyruklu kişilerin ülke dışına çıkışlarına kesin olarak pasaport alma zorunluluğu getiriyordu.

28 sayfadan oluşan pasaportların süresi en çok bir yıl olarak belirlenmiş, pasaport almak isteyenlere nüfus tezkereleri ile birlikte "ilmühaber" ibraz etme koşulu getirilmişti. Sıkı bir denetime tabi olduğu şu hükümden de anlaşılır: "Pasaportlar, mukarrer olan şekle tevkifen Türkçe ve Fransızca olarak Dersaadet'te Zaptiye nezareti ve taşradan Vilayet ve Liva'nın en büyük memuru tarafından imza ve mühr-ü resmi ile mehtum olarak ita kılınır." Nizamnamenin 2. maddesi, pasaportlarda hangi bilgilerin mevcut olacağını belirtiyordu. Uyruğu, ikamet yeri ve mesleği, doğum yeri ve yaşı, gideceği yer gibi bilgiler vardı. Ayrıca karısı, çocukları veya hizmetçileri ile seyahat edecekler için, bu kimseler hakkında bilgiler de pasaporta işleniyordu. 3. madde ise pasaport haçları için düzenlenmişti.
DİĞER HOBİ HABERLERİ
 Uçağa Mercedes'li servis
 İmkansız bir sefer
 Hem herkesten şişman hem dersine çalışmamış
 Otomobil dünyasının doğuşu
 İstanbul'u marka yapma fantezileri
 Chirac Ve Blair
 Hava yolcu ve kargo trafiği arttı
 Süpersonik yolculuklar yakın
 Paris'te Veda
 Top ense, süzgün gözler, vişne kravat
 Uyuyorum, uyuyorum günler çabuk geçmiyor
 Artık eskisi gibi değiliz bu film bizi değiştirdi
 Jumbo jet A380 şubatta uçacak
 Kraliyet sistemiyle bale öğretiyorlar
 Pırıltılı, şıkır şıkır, metalik 2005
 Geçmiş Unutulmuyor
 Dubai sanki zaman tüneli
 Hayatta hep bir adım önde olmayı seviyor
 Uykunuz sizi ele veriyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
  » Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
GÜNTAY ŞİMŞEK
Uçakta mantı neden tutmadı?
Çok değil, yaklaşık 3-4 yıl...
REFİK DURBAŞ
Ay, buluta girdiğinde...
Ömrümün kaçıncı yılıydı,...
STELYO BERBERAKİS
Cehalet Üzerine
Batı Trakya'da yağmura yakalanıp ıslanan...
YASEMİN TAŞKIN
Duvar Nostaljisi
Berlin duvarının yıkılışının üzerinden...
Sağlığımızın sigortası enzimler
Sağlığımızın sigortası enzimler
Enzimler birçok hastalığın tedavisinde önemli rol oynuyor. Vücudun...
O bizi yalnız bırakmaz
O bizi yalnız bırakmaz
İrfan Korkmazlar geçirdiği beyin kanamasının ardından komaya girdi.
Karımı kıskandım ben de kanser oldum
Emre Altuğ'un son klibinde oyunculuk dersi veren Erol Günaydın,...
Tutku benim pusulam
Tahtakale'den aldığı boncuklarla takı tasarlamaya başlayan Tansa...
Yansımalar Pervane'yi tanıtacak
Bab-ı Esrar ve Serzeniş albümleri ile geniş bir dinleyici kitlesine ulaşan...
Ama Dablam'a çıkan ilk Türk
Dört yıl önce Everest'e tırmanan Tunç Fındık geçtiğimiz günlerde...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.