kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Mithat Yilmazturk @ SABAH
 
Yaşlanmayı yavaşlatmak mümkün
Serbest radikaller nedir?

Yaşlanmayı yavaşlatmak mümkün

Vücudu bir kullanımlık paket olarak tasarlayan evrime karşı koymak mümkün olmadığından her insan yaşlanır. Fakat yaşam biçimimizi düzenleyerek, sağlıklı beslenerek, alkol ve sigaradan uzak durarak erken yaşlanmanın önüne geçebiliriz

Yaşlanma ya da ölüm için belirli bir gen yok. Yaşam biçimimizle ömrümüzü kısaltabilir ya da uzatabiliriz. Yani yaşamınızı uzatmak sizin elinizde. Örneğin bir kimse 80 yerine 100 yaşına kadar yaşamışsa uzayan 20 yılın 15'i yaşam biçimine, 5 yılı ise genlerine bağlı olarak uzamıştır. Acaba en iyi olan yaşam biçimi hangisidir? Buna en güzel örnek Pasifik Okyanusu'nda bir takım adası olan Okinowa Adası sakinlerinin yaşam biçimidir. 1,3 milyon nüfuslu adanın insanları dünyanın en uzun ömürlü insanlarıdır.
Okinowalılar'ın yaşam biçimi Alkol ve sigara içmezler. Çok az et tüketirler. Çok az yağ ve şeker tüketirler. Çok sebze ve meyve yerler. Bol pirinç ve kuru baklagiller yerler. Tam doymadan sofradan kalkarlar (Batı ülkelerine göre günde yaklaşık 500 kalori daha az kalori alırlar). Düzenli bedensel aktiviteleri (yürüme, bahçe işi vb.) vardır. Meditasyon ve sosyal ilişkilerle strese karşı koyarlar. Okinowalılar kalp problemleri ve felci bilmezler. Kanser vakaları da Batı ülkelerine göre pek seyrektir. Okinowalılar Batı ülkelerine göç edip oranın yaşam biçimine uyduklarında uzun ömür için olan şanslarını kaybetmektedirler. Demek ki olay genlerle ilgili değildir, yaşam biçimine bağlıdır.

YAŞAMI KISALTAN FAKTÖRLER
Yaşlanma olayına değişik teoriler başka başka açılardan bakmaktadırlar. Çok farklı görünen bu teorilere göre yaşlanmaya yol açan ve yaşamı kısaltan faktörler aynı olup, aşağıda sıralanmıştır. Stres. Aşırı besin tüketimi (sık ve küçük ara öğünler). Sigara. nn Hormon bozukluğu. Uyku yetersizliği. Antioksidan, vitamin, mineral ve bitkisel kimyasal maddeler yetersizliği. nn Aşırı yoğun spor. Çevre kirliliği. Bu yaşlanma faktörleri çabuk yıpranmaya, serbest radikallerin aşırı oluşumuna neden olur. Tüm hastalıklarda olduğu gibi yaşlanma da başlangıcında önlenebilir ve geriye döndürülebilir.

HÜCRE YENİLENMESİ
İnsan vücudu kendini yenileme yeteneğine sahiptir. Eskiyen hücrelerin yerini sürekli gelişen yeni hücreler alır. Örneğin kemik iliği sürekli kırmızı kan hücreleri yapar. Çünkü kırmızı kan hücrelerinin ömrü 1 aydan azdır. Keza sindirim sistemi mukozası (iç zarı) besin emiliminin problemsiz fonksiyonu için sürekli yenilenir. Bu hücre yenilenme fonksiyonu yaşlanmayla birlikte yavaşlar ve besin emilimi gençlik yıllarına göre yetersizleşir. Ancak hücre yenilenmesi yani yeni hücre yapımı yeteneği sonsuz değildir, sınırlıdır. Bir hücre kendini 50 kez yenileyebilir. Acaba niçin hücreler çoğalıyorlar, sonra bu çoğalma duruyor. Yaşlandıkça hücrede olan zararların birikimi sonucu oluşan bir mekanizma bu çok özürlü hücrenin çoğalmasını artık önlemekte ve böylece bozuk hücrenin çoğalarak ileride kansere dönüşüm olasılığını yok etmektedir. Buraya kadar nasıl yaşlandığımızdan söz ettik. Şimdi çok önemli bir soruya geliyoruz.

ACABA NİÇİN YAŞLANIYORUZ?
Newcastle Üniversitesi Gerontoloji (Yaşlanmayı Araştırma Bilimi) Profesörü Tom Kirkwood'un ortaya koyduğu teori ilginçtir. Bu teoriye göre evrim vücudu bir kullanımlık paket olarak tasarlamıştır. Yani bir sefer kullanılıp atılan enjektör gibi üreme için kullanıp atacaktır. Genler vücuda "bir kullanımlık paket" muamelesi yapmakta; hücrelere ancak üreme için gerekli olduğu kadar enerjiyi sunmaktadır. Evrim canlının soyunun devamını sağladığı üretken olduğu yıllardan sonraki hücre kusurlarını önemsememektedir. Gençlerdeki hücrelerde olan zararlı değişikliklerin evrim için anlamı vardır. Bu zararlar tamir edilmektedir. Yaşlılarda ise birey korunmamakta, bu işler tavsamaktadır. Gerontoloji'de hızlı gelişmeler olmaktadır. Genlerin sırrı çözülmektedir. Gelecekte yaşlanma konusunda devrim niteliğinde gelişmelere şahit olacağız.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Yaşlanmayı yavaşlatmak mümkün   / 22-08-2004
 Kimyasal maddelere karşı savaş   / 08-02-2004
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
MİTHAT YILMAZTÜRK
Sağlığımızın sigortası enzimler
Enzimler birçok...
Karımı kıskandım ben de kanser oldum
Karımı kıskandım ben de kanser oldum
Emre Altuğ'un son klibinde oyunculuk dersi veren Erol Günaydın,...
Tutku benim pusulam
Tutku benim pusulam
Tahtakale'den aldığı boncuklarla takı tasarlamaya başlayan Tansa...
Yansımalar Pervane'yi tanıtacak
Bab-ı Esrar ve Serzeniş albümleri ile geniş bir dinleyici kitlesine...
Ama Dablam'a çıkan ilk Türk
Dört yıl önce Everest'e tırmanan Tunç Fındık geçtiğimiz günlerde...
Yoksa Anis de mi Bizans'tan?
Bizans tarihinin ünlü uzmanlarının bizden olması gerek. Bizans'ın kültürünü,...
Onlar 'kadrolu akşamcılar'
Rakı tutkunlarının damak tadını bir avuç degüstatör yani tat uzmanı belirliyor.
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.