kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
  » Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Hastaları 'kalbinden' vurdular
Dr. Oğuz Taşdemir
Masada kalan da oldu felç geçiren de
Bahçeli'yi de ameliyat etmişti
Uzman görüşü: Ölümcül olabilir

Kalpsizlik

Yüksek İhtisas Hastanesi'nde skandal... Eski başhekim döneminde fahiş fiyata alınan 'kullanılmış' malzemelerin kalp ameliyatlarında kullanıldığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin raporuna göre, eski başhekim Oğuz Taşdemir ve ekibi, kalbin durdurularak operasyon yapılmasına imkân veren "kanül" leri dört kat fazla fiyata aldı.

MENŞEİ BELİRSİZ 2 BİN KANÜL ALINDI
Üretici firması belli olmayan ve çoğunun daha önce kullanıldığı tahmin edilen 2 bin 99 kanül için sahte belgelerle ithal izni alındı. Kanülleri getiren iki firmanın da daha sonra başka ihalelerden cezalı duruma düştüğü belirtildi.

BEŞ AMELİYATTAN BİRİ ÖLÜMLE SONUÇLANDI
Müfettişlerin araştırmasında bu kanüllerin alındığı dönemde hastanedeki her beş ameliyattan birinin ölümle sonuçlanması da dikkat çekici bulundu.


Hastaları 'kalbinden' vurdular

Kalp ameliyatlarında kullanılan kanüller, sahte ambalajla yurda sokulup hastalarda kullanıldı. 5 ameliyattan biri ölümle bitti Rapora göre eski başhekim Taşdemir'in bir firmayla anlaşarak, kullanılmış kanülleri hastaneye fahiş fiyatla aldırdığı ortaya çıktı Sağlık Bakanlığı müfettişleri, Yüksek İhtisas Hastanesi eski Başhekimi Oğuz Taşdemir de dahil bir grup doktor için suç duyurusu yaptı.

Kalp ameliyatlarında hayati önemi bulunan tıbbi malzeme alımında büyük vurgun yapıldığı müfettiş raporlarıyla ortaya çıktı. Almanya'da kullanılmış ya da menşei belirsiz 'kanül'lerin kullanıldığı hastaların bir çoğu öldü. 'İyileşti' denilerek taburcu edilen hastaların bir çoğunda enfeksiyon görüldü. O dönemde, sahte kanül (Retrograt Kardiyopleji Kanül'ü olarak bilinen ve ameliyat sırasında kalbin durdurularak operasyon yapılmasına olanak sağlayan cihaz) kullanılarak 'iyileşti' raporuyla taburcu edilenlerden biri olan Sevcan Yıldırım felç oldu. SABAH'ın ele geçirdiği Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu raporuna göre, kalp ameliyatlarında kullanılan kanüller CE (AB'nin bu tür ürünlerde şart koştuğu kalite belgesi) ibaresiz, üreticisi belirsiz, sahte ambalaj ile yurda sokularak ameliyatlarda kullanıldı.

ÖNCE DOKTORLAR FARK ETTİ
Müfettiş raporlarıyla 'sakıncalı' bulunan kanüller, 1996 yılından bu yana binlerce hastanın ameliyatında kullanıldı. İddalara göre Yüksek İhtisas Hastanesi Kardio-Vasküler Cerrahi bölümündeki bazı doktorlar, kullanılan kanüllerin menşeinin belli olmadığını ameliyat sırasında tespit edip Başhekimliği uyardı. Ancak uyarılara karşın sahte kanüller kullanılmaya devam edildiği ileri sürüldü.

MÜFETTİŞ RAPORLARI

Kanül alımı ile ilgili sonu gelmeyen ihbarlar üzerine Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu harekete geçti. Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi eski başhekimi ve yöneticileri hakkında 'teşekkül oluşturularak' fahiş fiyattan alım yaptıkları iddiasıyla bir rapor hazırlandı. Müfettişler Mehmet Aydostu ve Ünver Koyuncu imzalı 99/9-10/13 sayı ve 27 Nisan 2004 tarihli raporu şöyle:

* SAHTE BELGELER: 2000-01 yıllarında Metro firması, Sağlık Bakanlığı Eczacılık Genel Müdürlüğü'nden ithal izni istedi. İstek dosyasına, sahte belgeler konuldu. Dönemin Genel Müdür Yardımcısı (halen Genel Müdür) Hayriye Mıhçak sahte belgeleri 'görmezden geldi.'

* ŞARTNAMEDE ADRES BELİRTİLDİ: Yüksek İhtisas Hastanesi kanül alımı için açılan ihalede Metro firmasının ürünün alımına kolaylık sağlandı.

* MUVAZAALI FİRMA: Metro firması başka bir ihalede usulsüzlük yaptığı gerekçesiyle ilk alım sonrasında cezalı duruma düştü. Bunun üzerine, Metro firmasının da sahibi olan Selami Yıldırım'a ait Hat Medikal devreye sokuldu. Bu firmanın da daha sonra bir yıl devlet ihalelerine sokulması yasaklandı.

* FAHİŞ FİYAT: Hat Medikal bir başka ihalede kanüllerin tanesini 20 milyon 650 bin liraya verebileceğine dair teklif vermişti. Ancak ihalede tanesini 83 milyon 350 bin liraya çıkarttı. Bu üründen 2 bin 99 tanesi 4 kat fazla fiyatla hasteneye satıldı. Hastane 239 milyarlık zarara sokuldu.

* KULLANILMIŞ ÜRÜNLER: Müfettişler, CE belgesi bulunmayan, hangi ülke ve firma tarafından üretildiği belirlenemeyen kanüllerin, yurda girişi sırasında gümrük tarafından yakalandığını ve ceza kesildiğini de belirttiler. Aynı raporda, ürünlerin bir bölümünün kullanılmış olabileceğini, ambalajların sahte ve standartlara aykırı olduğunu da öne sürdüler. Müfettiş raporu üzerine Sağlık Bakanlığı dosyada adı geçen 21 bürokrat hakkında çeşitli disiplin cezaları uyguladı. Dosya dönemin DGM Savcısı Ömer Suha Aldan'a da iletildi. Dosya ceza davası açılması amacıyla Sağlık Bakanlığı Hukuk İşleri Başkanlığına iade edildi. Ayrıca dosyanın Ankara DGM'de başlayıp Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden 'Neşter Operasyonu' davasıyla birleştirilmesi istendi.

Zübeyir KINDIRA - ANKARA

DİĞER GÜNDEM HABERLERİ
 13-15 yaş arasında oğlu olanlar bu haberi okusun
 Gelini, oğlu ve doğmadan ölen torunu için ağlıyor
 Dededen toruna hüzünlü son görev
 'Tahsin Bey' çok yoruldu
 İstanbul trafiğine çipli çözüm
 Polis kamerası rüşvet için kayıtta!
 Ve kapkaççılar sinemada
ERDAL ŞAFAK
Kontrolden çıkan kriz
Arefe günü bu köşede "Baykal,...
ALİ KIRCA
Başbakan'a açık çağrı: Kamyonlar gitmesin!
Artık bu işe...
MEHMET ALTAN
"Bizans'ın çocukları"
Avrupa Birliği'nin değişimci...
Biz bu filmi daha önce de görmüştük
"İran'ın nükleer kapasite elde etme çabaları var" diyen ABD Dışişleri...
Erdoğan: AB vizyonuna sahip çıkın
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışına atanan büyükelçilere,...
Kralların maçı
Kralların maçı
Ligde bugün oynanacak Trabzonspor- Fenerbahçe maçında sezonun en...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu