kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Safran pamuğun alternatifi oluyor
Safran pamuğun alternatifi oluyor

Bir gramı 8 dolara satılan safran, TEMA Vakfı'nın Harran Ovası'nda sürdürdüğü projeyle yöre çiftçisinin yeni geçim kapısı olmaya aday
Safran antik çağda zafer törenlerinde kullanılan, tahta çıkan krallara sunulan, ünlü hekim Hipokrat'ın reçetelerinde yer alan, dünyanın en eski ve en değerli baharatlarından biri. Anavatanı Anadolu olan safranın tarımı, son yüzyılda ülkemizde yok denecek kadar azalmış durumda. "Safran Bitkisinin Gen Kaynaklarının Korunması ve Tarımının Yaygınlaştırılması Projesi" ile safran, Harran Ovası'nda bölge ikliminin gerektirdiği fazla sulama nedeniyle toprağın aşırı tuzlanmasına ve mineral kaybına yol açan pamuk tarımına alternatif olacak. Aynı zamanda eski Yunanlar'dan bu yana ülkemizde pek çok yerde yetiştirilen bu altın bitki anavatanında yeniden can bulacak. TEMA Vakfı'nın uyguladığı Safran Projesi'nin ilk adımı geçen yıl ekim ayında atıldı. İlk safran soğanları Harran Ovası'nda Kuruyer Köyü'nün, Çütlük mezrasında 800 metrekare alana dikildi. İlk çiçekler Aralık 2003'te toplandı. İkinci yılına giren projede bu ay dikilen soğanların aralık ayında çiçek vermesi bekleniyor. Sekiz ailenin sürdürdüğü ve 3 yılda tamamlanacak projenin sonunda ekim alanının 16 dekara ulaşması hedefleniyor. Tarım İl Müdürlüğü, Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü ve GAP Eğitim Yayım Araştırma Müdürlüğü EYAM'ın da destek verdiği proje, devlet, özel sektör ve sivil toplum arasında kurulan işbirliklerinin başarılı bir örneği. Bu başarısı da aldığı iki uluslararası ödül ile tescillendi.

ÖDÜLLERLE TESCİLLİ BAŞARI
Safran Projesi, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği'nin (IPRA) her yıl halkla ilişkiler alanında bölgesel ve yerel programların en iyilerine verdiği Golden World Award ödülünü çevre dalında kazandı. Ayrıca proje Birleşmiş Milletler Özel Ödülü'nü aday gösterilen 3 çalışma arasında yer aldı ve mansiyona layık görüldü. Safran, tıp, kozmetik, gıda gibi birçok alanda önemli bir hammadde. Öyle ki tekstil için boya hammaddesi olarak kullanıldığında kendi ağırlığının 100 bin katı büyüklüğünde bir alanı boyayabiliyor. Ve safranla boyanan bir kilim veya kumaşın rengi solmuyor. Yemeklerde de renk verici ve aromatik tatlandırıcı olarak kullanılıyor. İlaç sanayisinde ise, kalp çarpıntısı, nefes zorluğu, gut ağrıları, iştahsızlık, uykusuzluk, bronşit, sindirim bozukluğu ve iktidarsızlık gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılıyor. Safran, soğan ile üreyen bir bitki. Toprağın üstüne çıkardığı çiçekleri ekildikten bir ay sonra toplanabiliyor. Toprağın altında kalan soğan ise her yıl yeni çiçekler veriyor, daha sonraki yıllarda ekilmek üzere üç yıl boyunca yeni soğanlar üretiyor. Çiçeklerin ekonomik değere sahip olan yeri, orta kısmında yer alan dişi ve erkek organlarının tepecikleri. Kırmızı renkteki dişi organından elde edilen tepecik, safrana adını veren en pahalı kısım. Bir dekar alana ekilen 200-250 kg. soğandan bir ay sonra 80-90 bin çiçek çıkıyor. Bu çiçeklerden ise bir kilo tepecik elde ediliyor. Ekilen soğanlardan toprağın altında üç yıl sonra 400-450 kg. soğan oluşuyor ve üretim katlanarak artıyor. Safranın perakende olarak gramı ABD'de 7-8 dolardan alıcı buluyor yani gramı altının bir gramına eşdeğer.
DİĞER GEZİ HABERLERİ
 Köy Hizmetleri kapatılmasın
 Bugünkü Hava Durumu
 Göcek'te kirlilik alarmı
 KISA...KISA...KISA
 Kışın soğuğunda bahar sefası sürün
 Bolu'nun keyfi sonbaharda çıkar
 Oyun çiftliğinde büyüklere oyunlar
 Soluyorlar diye üzülmeyin
 Burada gezmek için çimlere basmak şart
 Çevreyi koruyan kartpostallar
 Genç çiftlerin ilk fidanları Çankaya Belediyesi'nden
 Astım hastaları sonbaharda dikkatli olmalı
 Bugünkü Hava Durumu
 İstanbul kendine aşık etmeyi bilir
 Akdenizli öğrenciler "su"da buluşuyor
 Yalıda eğlence yeniden başlıyor
 Küçükçekmece'de her eve bir fidan
 Bu hafta yağmur yok
 İstanbul'u hiçbir şeye değişmem
    Yazarlar
    Alışveriş
    Yaşam
    Ajanda
    Güncel
  » Gezi
EMRAH SOYUER
Birleştiren zevkler
Bazı zevkler ve tutkular farklı...
En sevilmeyen hoca
En sevilmeyen hoca
G.Saraylılar ve Beşiktaşlılar Yanal'a kızgındı. Ve Ukrayna maçı...
Dizleri titriyordu
Dizleri titriyordu
Yirmi yıllık fotomuhabiri Vahap Hacıoğlu, Türkiye-Ukrayna maçından...
İşte ABD'nin kasım ayı seçimi: Daha fazla ölüm
Irak'ta en çok kan, henüz tamamlanmayan kasım ayında döküldü. 13...
Bakire raporlu yurt kızı 8 aylık hamile
Gelen ihbar, Kilis Kız Yetiştirme Yurdu'ndaki bir skandaldan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.