kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Sigaramın kurşunuyla esire infaz

Felluce'de cami içindeki yaralı esire uygulanan kuduz infazı belki binlerce uygulama içinde belgelenebilmiş tek örnek.. Belki İslam dünyasına 'bakın sizi caminizin içinde, çaresiz durumda iken bile öldürsek doymayacak kadar azmışız, ona göre davranın' demek üzere özellikle sızdırılmış bir 'gözdağı' numunesi.. Belki de, en güçlünün en güçsüzü zevk için yok ettiği sapıklık türü açısından iğrenç bir savaş suçu olarak ABD için Vietnam'daki gibi utanç verici sonun başlangıcı..
Görüntüleri izlerken yaşanan yürek dağlanmasından sıyrılıp zihnine mukayyet olabilen kişi bu olay için altı çizilecek çok şey bulur.. Bense, çaresizliğimin hissettirdiği kahır ve utanç biraz dinginleşince garip şekilde yerli bir resmi palavrayı hatırladım:
-Ödediğiniz her kuruş vergi, size hizmet olarak döner.
Dürüst ve güçlü olduğuna ilişkin kendi halkına güven veremediği için vergi toplamayı beceremeyen, bu yüzden de ancak yakalayıp ümüğünü sıkabildiğini soyup soğana çeviren devletimiz daha 'fazla tahsilat' için çoğu zaman evcilik oyunu oynayan çocukların düzeyinde çözümler buluverir.. Bu palavra da onlardan biri!
-Ödediğiniz vergi size hizmet olarak geri döner.
Bu veciz (!) çağrının vergi gelirlerinde sağlayacağı artış belki kendi masrafını, yazı-boya harcını karşılamaz! Malum; ödediğimiz vergiler hizmet üretmekten çok üçlü bir çeteyi ihya etmeye yarar. Bu çete kirli siyasetçi, kirli bürokrat ve kirli işadamından oluşur.. Devlet yatırımları sanki, tedarikçi ve müteahhitlere iş imkanı sağlamak üzere hazırlanmış veya benimsenmiş tasarılardır.. Böylece üçlü çete ihya edilir.. Bundan sonradır ki vergi gelirlerinden bir kısmı, üç-beş günde yıpranıp delinmek üzere yapılan -mesela- asfalt olarak vatandaşa döner. Amma bu bile halka hizmet dürtüsünden çok, o yol sayesinde irili ufaklı tedarikçi veya müteahhitleri tekrar tekrar nemalandırmak arzusu ile yapılmış gibi görünür..

***

Ödediğimiz vergi bize hizmet olarak geri dönmez ama satın aldığımız her ABD malı herhangi bir yeryüzü sakinine kurşun olarak geri gelebilir..
Denebilir ki: -Efendim dünyanın gelişi ve gidişatı böyle; her yerde savaş ve ölüm var..
Doğru ama şu Felluce'deki yaralı esire uygulanan infaz çok farklı ve çok kapsamlı bir küresel tepki gerektirmiyor mu?
Bu ABD düşmanlığı veya karşıtlığı değil.. Bu, insan olmanın gereğidir.. Lakin medyanın söylediği veya zannettiği gibi dünya kamuoyu bu olaya büyük tepki göstermiş ve gösterecek değildir.. Bırakalım dünyayı, İslam toplumları bile buna anlamlı bir tepki gösteremeyecektir.
Hadi diyelim Hıristiyan olan veya İslam'dan başka bir inanca mensup bulunan kişi, bencil insanın doğası gereği bu olayı 'kendisine yapılmış gibi' hissedemeyeceği için 'ağyar'dan pek şiddetli bir tepki beklememek gerekir.. Fakat İslam dünyasının ve birey birey Müslümanların olduklarından çok daha çaresiz gibi duruşlarını nasıl açıklayabiliriz?
Daha da acısı, eğer ABD şahinlerinin umursayacakları bir tepki gelişecekse Müslümanlardan değil Hıristiyanlardan çıkmış olacaktır..
Kendi mağdur ve mazlumu için, bir kısım Hıristiyanlar kadar dahi anlamlı ve etkin tepki geliştirmekten aciz olduğunu gözlemek acaba şu veya bu İslam topluluğu için nasıl bir duygusal deney?.
Bu harabeliğin tahlili gazete sütunlarının boyutlarını aşar..

***

AB, nice zamandır Amerikan sigara üreticilerinin kaçak ürün pazarlatmalarından şikayetçi.. Bilindiği üzere bu dalavere, AB'nin sigaraya koyduğu ağır vergilerin arkasından dolanma mantığına dayanıyor. Böylece üretici firma vergisiz satılacak kaçak sigaralardan daha büyük vurgunlar elde ediyor.
İşte; doğru veya yanlış, bu tezgahın arkasındaki önemli taşeronlardan birinin PKK olduğuna ilişkin söylemler özellikle internet sitelerinde yankı bulmaya başladığı günlerde konuya eğilmemi isteyen ülkücülerden birinin gömlek cebinde Amerikan sigarası görmek benim için tuhaf bir deneydi.. Lakin herhalde, bu sapık ABD'li askerin saldırısıyla şehit edilen Iraklı esirin cebinde Amerikan sigarası yoktur.
Öyle veya böyle; bu olay İslam dünyasındaki ABD nefretini Amerikan olan her şeyi boykot etme bilincine doğru dönüştürebilir.
Bundan böyle mesela Amerikan sigarası tüttürecek her Müslüman, kendini o yaralı esire kurşun sıkıyormuş gibi hissedebilir..

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Allavi ve kallavi   / 16-11-2004
 Bayram ve kefaret   / 15-11-2004
 Sömürge ruhlu kahramanlar   / 12-11-2004
 Felluce'de Haçlı sapıklığı   / 11-11-2004
 Diyanet ve Yayın Kongresi   / 09-11-2004
 Bit kelin perçeminde mi?   / 08-11-2004
 Başbakan'ın azarları ve azalttıkları   / 05-11-2004
 Lozan-bozanlık ve Lozan-borazanlık   / 04-11-2004
 Atatürk karakteri ve İncirlik karakteri   / 02-11-2004
 Dalkavukluk ve yolsuzluk   / 01-11-2004
ERDAL ŞAFAK
Mesih Paşa'nın ataları
Adalet Bakanı Çiçek'in "Entel...
ALİ KIRCA
Şahinleri de vururlar!
Şimdi Felluce'de olanları, birkaç...
ÖMER LÜTFİ METE
Sigaramın kurşunuyla esire infaz
Felluce'de cami...
UMUR TALU
Kan kardeşlerimiz
Ne yapalım; bu iş böyle. "Ambargoda...
'Bu dramı durdurun'
ABD askerinin yaralı Iraklı esiri öldürdüğü görüntülere tepkiler...
Putin'den ultra atom bombası
Başka ülkelerin sahip olmadığı ve olamayacağı türden bir atom bombası...
Sistem gereği gid-Ersun hocam
Sistem gereği gid-Ersun hocam
* Ukrayna'nın en büyük silahı hızlı hücumlardı... Ersun Yanal, önlem...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.