kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Abdurrahman Yildirim @ SABAH
 

Hükümetin iki yılı, tartışmaları bitirdi: Yüksek büyüme tek haneli enflasyon

Bugün AKP Hükümeti'nin üçüncü kuruluş yıldönümü. İki yılını geride bırakan hükümetin ekonomideki karnesi, büyümenin çift haneye çıkmasından ve enflasyonun 30 yıllık aradan sonra tek haneye indirilmesinden dolayı iyi. 2001 sonrası uygulamaya konulan programı devam ettiren hükümetin son iki yılda çok parlak ekonomik sonuçlar sağlaması da mümkündü, ancak yapısal önlemleri almada isteksiz davranması bunu önledi.
* Geçmişte tek başına iktidarlar döneminde ortaya çıkan yüksek büyüme hızı konusunda, AKP Hükümeti de kimseyi yanıltmadı. Geçen yılki yüzde
5.9'luk makul büyümenin ardından bu yıl yüzde 10 ile çift haneli GSMH artışı bekleniyor. Bunun sokaktaki vatandaşa yansıması istihdamda artış olmadığından dolayı tartışmalı. Ama kişi başına gelirin 2.609 dolardan yüzde 57 artışla
4.112 dolara çıktığı da bir gerçek. İstihdam yaratma ise henüz çok sınırlı. İşsizlikte son çeyrekte küçük oranlı düşüş olsa da, bunun kalıcı şekilde sürüp sürmeyeceğini gelecek çeyreklerde göreceğiz.
* Bitişikteki tabloda ana ekonomik faaliyetler itibariyle sağlanan sonuçlar var. 2001 krizinden sonra uygulamaya konulan programla ekonominin toparlanması bu hükümet döneminde de sürdü. Hükümet yapısal önlemleri ağırdan aldı ama programın kreditörü ve garantörü IMF ile çalışmayı sürdürdü. Bu, ekonomi politikalarına güvenin devamını sağladı.
* Bu dönemde büyümenin ve yatırımların finansmanı daha çok yurt dışından yapıldı. Dolar faizlerinin yüzde 1 ile son yarım yüzyılın en düşük düzeyine inmesi ve gelişmekte olan ülkelere ve bu arada Türkiye'ye de uluslararası fonların yönelmesi, ithalatı ve cari işlemler açığını rahat finanse etmeyi sağladı.
* AB'den müzakere takvimi almak için ev ödevlerini bir bir yapan ve kararlı davranan hükümet, bu yolda ilerlemesinin asıl yararını ekonomide gördü. Yaratılan büyük AB beklentisi, reel kesimden finansal piyasalara, döviz kurundan faize ve borsaya kadar ekonominin en önemli çıpası ve yönlendiricisi haline geldi. Hükümetin bu yıl parlak ekonomik sonuçlar sağlamasında AB beklentisinin de büyük payı var.
* Yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi, hükümet mali disiplini sağladı. Bütçe açığı iki yıl önceye göre TL bazında bile yüzde 9 azaldı. Buna karşılık faiz dışı fazla yüzde 58 arttı. Başarının arkasında yatan temel faktörlerden biri bu.
* Bütçe açığının azaltılmasının, enflasyonla birlikte faizlerin düşürülmesinin ve büyümenin etkisiyle, kamu borçlarında iyileşme sağlandı. Gerçi iç borçlar son iki yılda TL bazında yüzde 50, kurun gerilemesinden dolayı dolar bazında yüzde 71.5 büyüdü. Dış borçtaki genişleme yüzde 17.5 ile sınırlı kaldı. Ancak borçların sürdürülebilirliği asıl net kamu borcunun milli gelire oranı ile ölçülüyor. Bu oranda da 10 puanlık iyileşme kaydedildi ve yüzde 78.4'ten yüzde 68'e indi. İç borçlarda nakit borçlanmaların vadesi 11.3 aydan 15.1 aya yükseldi. Hazine faizleri de yüzde 64.2'den yüzde 23.7'ye indi.
* Son iki yılda gerçekleştirilen yüksek büyümenin, bu büyümeye karşılık enflasyonu tek haneli rakamlara düşürmenin bir bedeli çıktı ortaya. Yurtdışından da gelen sermayenin etkisiyle kurların düşük kalması ve ithalatın patlaması. Bu nedenle dış ticaret açığı yüzde 138 büyüdü, cari işlemler açığı yüzde 1.156 gibi rekor düzeyde arttı. 1 milyar dolara bile varmayan cari açığın 9 aylık dönemde 10 milyar doları geçmesi bundan sonrası için ekonominin en önemli korku kaynağı haline geldi.
AB'nin vereceği kararın da etkisiyle ekonomide kırılma noktasına doğru yaklaşılırken, gelecek bir yılın irdelenmesi yarına kaldı.

Sonuç
"İşi, sonu taçlandırır"
Lesage

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Teletaş'a bak Coca Cola'yı anlarsın   / 12-11-2004
 Artmasına artacak da ne zamana ve nereye kadar?   / 11-11-2004
 Halka arzda tablo nasıl değişecek?   / 10-11-2004
 Halka arzlarda üç perdelik oyun   / 09-11-2004
 2005'e enflasyon ve cari açık kıskacı   / 08-11-2004
 Enflasyon düşüşü buraya kadar mı?   / 05-11-2004
 17 Aralık finalinde iki çıpa ve yüksek faizle yüksek kazanç için son fırsatlar   / 04-11-2004
 Faizde kalıcı düşüşü engelleyen ne?   / 03-11-2004
 Bu faizde bir gariplik var   / 02-11-2004
 Yabancıya dolar bazında % 30 faiz   / 01-11-2004
YAVUZ SEMERCİ
Bayram otomobilde geçti
İnsan yaşamı çok kısa. Bu...
İLKER SARIER
Televizyonların işi RTÜK'ü üzmek mi?
atv'yi çok...
SERVET YILDIRIM
Kritik 5 hafta
Bayram tatilinin hemen ardından 17...
ABDURRAHMAN YILDIRIM
Hükümetin iki yılı, tartışmaları bitirdi: Yüksek büyüme tek...
Yedi yaşında ölüme iki kez çalım attı
Bir yıldır böbrek bekleyen Cenk'e müjde bayramın üçüncü günü geldi.
Azrail peşini bırakmadı
İki yolcu otobüsünün çarpıştığı kazadan sağ çıkan doktor, diğer...
Onlar bunu hep yapıyor
Onlar bunu hep yapıyor
İskeçe'de camiye çıplak girerek olay çıkartan TV dizi film...
'Adli kolluk'ta top hükümette
TBMM'de 17 Aralık'a kadar yeni CMUK tasarısını geçirmeyi...
IMKB
E: 22,566 D:% 2.09
DOLAR
S: 1,450,000 D:% -0.48
EURO
S: 1,891,000 D:% 0.27
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.