kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Modern yaşam fazla kiloyu şişmanlık diyabeti getirdi

Halkın eski yıllara oranla geçim standartlarının yükselmesi; daha çok beslenip, buna karşın kalori harcamasının azalması diyabetin giderek daha yaygın görülmesine sebep oluyor. Üstelik, yapılan araştırmalara göre; pek çok kişi hasta olduğunun farkında bile değil

Yaşam standartlarının yükselmesi hayatımıza her zaman olumlu yansımıyor. Bol gıdanın ardından teknolojinin getirdiği hareketsiz yaşam önce şişmanlığı, ardından diyabeti ve diğer hastalıkları getiriyor. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüsrev Hatemi, Türk Diyabet Cemiyeti olarak Ramazan ayında yaptıkları taramanın sonuçlarına dikkat çekerek, gizli diyabet hakkındaki sorularımızı yanıtladı...

* Türkiye'de gizli şeker görülme oranı nedir? Türk Diyabet Cemiyeti'nde Ramazan boyunca yaptığımız ve 10 gün süren tarama sonunda, 908 kişi üzerinde ölçüm yaptık. Bu araştırmayı Ramazan'da yapmamızın nedeni; uzun süren açlık döneminin ardından verilere kolay ulaşabilmemizdi. Kendisinde diyabet olduğunu bilmeden başvuranların yüzde beşinde şüpheli değer, yüzde bir buçuğunda ise 200 mg üzerinde kan şekeri bulduk.

* Türkiye'de şeker hastaları artıyor mu? Evet, diyabet son derece yaygın bir hastalık olduğu gibi, giderek de yayılıyor. 1990'lı yılların başlarında Türk Kardiyoloji Derneği'nin projesini yürüten Prof. Dr. Altan Onat ve arkadaşları Türkiye'de diyabet sıklığının yüzde üçte kalmayıp, yüzde beşe yaklaştığını bildirmişlerdi. 2000'li yılların başında Prof. Dr. İlhan Satman ve Prof. Dr. Temel Yılmaz, Türkiye'de diyabet sıklığının yüzde yediyi biraz aştığını hesapladılar. Türk Diyabet Cemiyeti 2000 yılında Gaziantep'te, 2001 yılında Konya'da bir diyabet taraması yaparak, 20 yaş üzerindeki nüfusta yüzde altı-yedi civarında diyabet sıklığı saptadı. Böylece, Prof. Dr. CelÖker'in diyabet taramalarını başlattığı 1959 yılından bu yana geçen 45 yılda, diyabet sıklığının önce yüzde bir buçuk-ikiden yüzde üç-dört rakamına, sonra da yüzde yedilere yükseldiği görüldü.

* Dünyada da artış var mı? Evet, sadece bizde değil, son 45 yıl içinde batıda da aynı artış gözlemlendi. Bizde yüzde yedi civarında olan diyabet sıklığı, Avrupa ülkelerinde de yüzde beş-altı arasında. 20 yaşın altındaki nüfusta, diyabet daha az görülür. Mesela 15 yaşa kadar olan nüfusta diyabet sıklığı on binde 10-20 arasında görülür.

* Diyabet neden giderek büyüyor? Halkın eski yıllara göre biraz daha fazla kalori alması, enerji olarak ise yediklerini daha az tüketmesi, sebep olarak başta geliyor. Bu durum bütün dünyada ekonomik gelişme ile doğru orantılı olarak artıyor. Kısacası; diyabetin artmasının başlıca sebebi, şişmanlığın artmasıdır. 2000'li yıllar başlarken erişkin nüfusta kadınların üçte biri erkeklerin beşte biri, kadın erkek birlikte olarak dört erişkinin biri şişmandır.

* Diyabet ve şişmanlığın artışı başka hastalıkları da beraberinde artırabilir mi? Diyabet ve şişmanlık artışı; tansiyon yüksekliğinin, koroner damar hastalıklarının, beyin damarı hastalıklarının artışı demektir. Bir ülkede diyabetin artışı böbrek yetersizliğinin, enfarktüslerin, diyalize girenlerin, koroner by pass ameliyatlarının, artacağının, daha doğrusu arttığının habercisidir. Aynı şekilde, şişmanlık artışı da hipertansiyon (yüksek tansiyon) ve diyabetin artacağının, daha doğrusu arttığının habercisidir. Hipertansiyon artışı, kalp yetersizliğinin, koroner hastalıklarının, felç (inme) gibi durumların, artacağının ve arttığının habercisidir.

* Hipertansiyon, diyabet ve şişmanlık neden sıklıkla bir arada görülüyor? Diyabet, damar sisteminin bir hastalığıdır. Şişmanlık da diyabete götüren bir durumdur. İster doğumdan itibaren insanın kalıtım yoluyla yani irsiyet yoluyla aldığı sebepler olsun, ister beslenme yanlışları sebebiyle olsun, bunlardan biri baş gösterirse, dişli çark işliyor. Biri diğer çarkı, üçüncü çark her iki çarkı işletiyor. "Kısır döngü" dediğimiz "açmaz"lara düşüyoruz.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Diyabet Ve Şişmanlık Dayanışması Akupunktur İğnesiyle...
 Limon Suyu Şekeri Düşürür Mü? Diyabetli Olan Patates...
 Adacık Nakli Yapılan Hastalar İnsülinsiz Yaşama Kavuşuyor
 Tedavide Umut Veren Çalışmalar Sürüyor...
 Kendime Göre Bir Düzen Kurdum
 Sağlık Dünyası
 Diyabetli Kadın Anne Olmak İstediğinde Uzmana Başvurmalı
 Düşük Şeker De Yaşam Kalitesini Bozuyor
 Bu Belirtiler Sizde Varsa Gizli Şekere Dikkat!
 Hayal Gücüyle İncelmek Kolay
 Modern Yaşam Fazla Kiloyu Şişmanlık Diyabeti Getirdi
 Şekeriniz Varsa Asla Öğün Atlamayın
 Alışkanlıklarınızı Değiştirin
 12 Eylül Darbesi Beni Diyabetli Yaptı
Doç. Dr. BENGİ SEMERCİ
Her kesimden insanın depresyona yakalanma riski birbiriyle...
Şimdi moda new-fill'le gençleşmek
Şimdi moda new-fill'le gençleşmek
Yüze, göze, ele, ayağa derken botox fırtınası yavaş yavaş diniyor.
UNESCO'nun hoşgörü ödülü Nesrin'e gitti
UNESCO'nun hoşgörü ödülü Nesrin'e gitti
Kadın hakları konusunda yazdığı makale ve kitaplarla tanınan...
Tuğçe'den Kenan'a ev kazığı
Tuğçe'den Kenan'a ev kazığı
İki yıl aşk yaşayan ama geçen nisan ayında ayrılan Tuğçe Kazaz ve...
Zinnur, Hande'ye bir ayda 92 milyar kazandırıyor
Zinnur, Hande'ye bir ayda 92 milyar kazandırıyor
Bir dönem en çok kazanan oyunculardan biri olan ancak uzun süre...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.