kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Balcicek Pamir @ SABAH
 

Kötülük genetik mi yoksa sonradan mı?

"Merdivenden düştü" diyor annesi, "Nasıl oldu bilmiyorum ama gözleri şişti." Babası başını kaldırıp bakmıyor. Gözlerini bir türlü göremiyorum

Unutamıyorum. Bütün haftadır bu görüntü aklımdan gitmiyor. Kızıyorum, hırslanıyorum, üzülüyorum, gözlerim doluyor, tekrar kızıyorum. Unutamıyorum bir türlü. Bir insan bir başka insana bunu nasıl yapabilir bilemiyorum. Bir insan bir çocuğa bunu nasıl yapabilir, onu hiç bilmiyorum. Bir insan kendi çocuğunu bu hale nasıl getirir, cevap veremiyorum. Rüyalarıma giriyor; 3,5 yaşındaki o küçüğün amcasına sarılıp "Kurtar beni" deyişini hatırlıyorum. Kimden? Annesinden, babasından. Sonra annesinin konuşmaları geliyor aklıma... Ne diyor biliyor musunuz?

"Merdivenden düştü" diyor. "Nasıl ikna oldu bilmiyorum ama merdivenden düştü sonra da gözleri şişti." Babası arkada bir yerde duruyor, başını hiç kaldırmıyor, bakmıyor, göremiyorum gözlerini. İçimde iyi bir niyet, nedense? "Acaba?" diyorum, acaba merdivenden mi düştü gerçekten? Sonra miniğin yeni konuşmalarını duyuyorum "Annem beni döverken babam bacaklarımı ısırıyordu." İçim üşüyor bir anda. Öylesine üşüyorum ki buz kesiyorum. Gözlerim televizyona kilitlenmiş bir halde kıpırdamadan oturuyorum. Ne mi hissediyordum? Hiç, büyük bir boşluk.

***


Üniversitede psikoloji okudum. Davranışlarımız, onların kökeni, yaşadıklarımız, hissettiklerimiz... Her zaman ilgimi çeken bir konu da yaşanmış örneklerdi. Çok kişilikli insanlar, anne ve babalarının şiddetine maruz kalmış hatta aynısını kendi çocuklarına uygulamış olanlar ve gerçekten de ruhsal olarak çok ama çok hasta olanlar... Sınıf arkadaşlarımla uzun uzun tartışırdık, "Ruhsal bozukluk genetik midir yoksa sonradan mı olur?" diye... Sadece biz değil bütün dünya tartışıyordu. Hala da tartışıyor ya, o başka. Çoğu arkadaşım kişisel problemlerin ailenin genetik yapısından kaynakladığını iddia ederdi. Ben dünyaya saf gelindiğini savunanlardandım. Yani inanmak istemiyordum kötülük geni, suçluluk geni falan olduğuna. O yüzden hem çok etkilendim, hem de nefret ettim "Natural Born Killers (Katil Doğanlar)" isimli filmden. Sonra birkaç staj imkanım oldu çeşitli hastanelerde, özellikle çocuklar üstünde çalışmalar yapan önemli psikiyatristlerin yanında... Öyle örneklerle karşılaştım ki bir ara ikna bile olmuştum kötülük geni olduğuna... Bana göre değildi inanın, insan psikolojisiyle uğraşmak. O kadar zor, o kadar yorucu ki... Korkup uzaklaştım galiba. Bir haftadır 3 yıl 6 aydır dünyada bulunan o küçüğü düşünüyorum. Gözünü açıp dünyaya gülümsediği andan itibaren tanıştığı, kokusunu bile özlediği anne babası var karşısında. Hayatta ne olup bittiğinin daha yeni farkına vardığı anda dayak yiyor, hem de öylesine bir dayak yiyor ki amcasına sarılıyor sımsıkı kurtar beni diye. Bir yabancıya, bir başkasına...

***


Bugün cumartesi biliyorum, keyif duyacak, gülümseyecek yazılar istiyorsunuz onu da biliyorum. Ama unutamıyorum işte. Hem de çocuğum olmamasına rağmen... Normal bir şekilde büyüme hakkının elinden alınmasına isyan ediyorum. Fazlası değil, sadece normal bir şekilde büyüme hakkı diyorum!

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Of, of kömür gibi yanıyorum   / 06-11-2004
 Ah şu papatya falları başka bahara kaldı   / 30-10-2004
 Evinizde işler yolunda mı?   / 16-10-2004
 Kötülük genetik mi yoksa sonradan mı?   / 09-10-2004
 "Seri ol" deyip popoma vurulmasın   / 02-10-2004
 Erkekçe kavga etmeyi senden öğrendim   / 25-09-2004
 Dünyada erkek sayısı azalıyor mu?   / 18-09-2004
 Kadınları en iyi anlayan yazar   / 11-09-2004
 Ölmeden önce mutlaka Ateş Hattı'na katılın   / 04-09-2004
 Fotoğraflar iyi ama sen yoksun   / 28-08-2004
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Ona kimse çamur atamaz
Bütün kadınlara buradan...
KENAN ONUK
Çok güzel bir konser izledik
Borusan İstanbul Filarmoni...
ŞAFAK KARAMAN
Bir video klip üç albüm
Müzik kanallarında yayınlanan...
Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
Günün her saati tüketilen fast food ürünler, bazı ufak düzenlemelerle daha...
Diyabet artık kader değil
Doç. Dr. Cihan Top, "Şeker hastalığı görülme sıklığı katlanarak artıyor" diye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.