kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sonu gelmeyen savaş
Sonu gelmeyen savaş


Aşı gripten korunmak için en iyi yöntemdir. Bağışıklık sistemini bedensel aktivite sauna, bol sebze ve meyve, hatta gerekirse vitamin C ve çinko ile güçlendirmelisiniz.

Bitkinlik, yutak bölgesinde (genizde) kaşınma, göz sulanması ve sık sık hapşırma, burun tıkanıklığı ve öksürük, herkesin bizzat yaşadığı veya yaşayacağı soğuk algınlığının belirtileridir. İçinde bulunduğumuz mevsimin özelliği sis, nem ve soğuk; nezle, ses kısıklığı, boğaz ağrısı ve grip gelişmesine uygun koşulların olduğu mevsimdir. Çünkü bu koşullarda güneşin ultraviyole ışınlarına ve sıcağa karşı dayanıksız olan virüslerin yayılması kolaylaşır. Soğuk algınlığı, burun tıkanıklığı, üst solunum yolları iltihabı (bronşit), sinüzit, orta kulak iltihabı ve ateş yükselmesi gibi birçok belirtileri kapsayan bir hastalıktır. Tüm bu belirtiler temel bir mekanizmaya bağlıdır. Soğuk algınlığı virüsleri üst solunum yolları mukozasına yerleşir ve hücreleri tahrip eder. Mukoza hücreleri savunmaya geçer ve prostaglandin (doku hormonu) salgılar. Bu olay ağrı, ateş ve iltihabi reaksiyonla birlikte olup, bir gripal enfeksiyon belirtilerini oluşturur. İnsan nezle ve soğuk algınlığı ve grip virüsünden niçin kaçınamaz? Virüs, yerleştiği üst solunum yolu hücrelerini önce bir enzim yapımına zorlar. Bu enzim virüsün kendi RNA moleküllerinin çoğalmasına yardımcı olur ve yeni nezle virüsleri oluşur. Ayrıca virüsün yaptığı durdurucu maddeler üst solunum yolları hücrelerinin normal metabolizmasını felç eder. Neyse ki vücut birkaç koruyucu mekanizmaya sahiptir.

* Burun mukozası vücudun en iyi kanlanan dokularından biridir. Eğer kişi aşırı soğuktan kaçınırsa, virüsler 37 derecedeki burun mukozasında zor gelişir.

* Gırtlak yoluyla mideye ulaşan virüsler mide asidinde ölürler.

* İmmün sistemi virüsleri özel savunma hücreleri ile yok eder.

* İmmün sistem beyini vücut derecesini artırması için uyarır ve ateş yükselir. Virüsler ateşi sevmez. Halk arasında akut solunum yolları enfeksiyonları yanlışlıkla grip olarak tanımlanır. Klinik olarak gerçek virüs gribi ile gripal enfeksiyonu birbirinden ayırmak gerekir. Gripal enfeksiyona üst solunum yollarına giren çok sayıda etken neden olabilir. Ancak bunlar influenza (grip) gibi ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Bu bakımdan koruyucu aşının bunlara yararı olmaz. Kural olarak sadece semptomatik (bulgulara göre) tedavi yeterli olur. Yani hangi belirtiler hastayı en çok rahatsız ediyorsa, tedavi ona yöneliktir. Yatak istirahatı, terleme (kalın örtünme), ballı sıcak bitki çayları, meyve suları ve aspirin (prostamilandin oluşumunu önler) yararlıdır. Grip hastalığı genellikle bir hafta sonra sonlanır ve geçirilmiş hastalıktaki virüs tipine karşı bağışıklık kazanılır. Her geçirilen gripten sonra, o virüs tipine bağışıklık oluşur. Bundan dolayı yaşlı insanlar çocuklara göre daha seyrek grip olurlar.

KORUNMA YOLLARI
Gripte belirtiler aniden başlar. Bacaklarda ve sırtta ağrılar tipiktir. Şiddetli baş ağrısı, titreme ve ter boşalması ve bitkinlik vardır. Ateş 40 derece üstüne çıkar. Boğaz ağrısı, ağrılı kuru öksürük, daha sonraları nezle ve hapşırma ortaya çıkar. Bu basit bir hastalık değildir. Tehlikeli komplikasyonlara (akciğer iltihabı) yol açabilir, hatta ölümcül olabilir. İmmün sistem ne kadar güçsüzse, gribin seyri de o kadar şiddetli olur. Ülkemizde senede yaklaşık 15 bin kişi gripten yaşamını yitirmektedir. Her yıl yapılan grip koruyucu aşısı korunmak için en iyi önlemdir. Özellikle immün sistemi zayıf olan yaşlılar ve enfeksiyon ortamı ile iç içe olan kişilerin aşı yaptırmaları gereklidir. Ayrıca kronik kalp ve akciğer hastalığı olanların da aşı yaptırmaları çok önemlidir. Bunlarda ayrıca her 5 yılda bir pnömokok aşısı uygulaması yararlı bir önlemdir. Grip aşısı eylül-ekim aylarında uygulanır. Özellikle gribe duyarlı bireylerde takip eden ocak ayında tekrar edilir. Neuraminidaz insibitörü (tamiflu) grip aşısının yerine kullanılacak bir ilaç değildir. Ancak grip aşısını ideal bir biçimde tamamlar. İmmün sistemi; bedensel aktivite, sauna, bol sebze ve meyve, gerekirse vitamin tabletleri ile özellikle vitamin C ve çinko ile güçlendirmelidir. Vitamin C ve çinkoyu birlikte değil, ayrı ayrı zamanlarda almalıdır.

TEDAVİ YÖNTEMLERİ
İlk planda yatak istirahati, ağrı ilaçları, ateş düşürücüler uygulanır. Eğer bronşit, pnömoni (ateşin yeniden yükselmesi, balgam vb) varsa, Cefuroxim damar yoluyla günde 2-3 kez 1,5 mg ya da ağızdan günde 2 kez 250-500 mg verilir (Zinacef, Zinnat). Antivirütik ilaç Zanamivir (Relenza) günde 2 kez 75 mg, hastalığın başlangıcından sonraki 30 saat içinde alınırsa hastalık süresini kısaltır.

GRİP bir hafta sonra son bulur. Her gripten sonra, o virüs tipine bağışıklık olur. Bu yüzden yaşlılar, çocuklara oranla daha seyrek hastalanır
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Erken yaşlanmayı önleyin
 Kalp sağlığı için en iyisi "ceviz"
 Günümüz kadınının sorunu cinsel isteksizlik
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
 Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
 Işık vadeden doktor
 Ünlüler bu küçük aleti çok seviyor
 Sağlığa giden yol çinkodan geçiyor
 Göğüs estetiğinde bir ilk
 Eklem ağrılarından kurtulun
 Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
 Az yiyerek ömrünüzü uzatmak elinizde
 Göğüs kanseri ilacı prostata umut oldu
 Bir hastalığın çaresi diğerine davetiye çıkarıyor
 Erkeklerin iktidar savaşı
 Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
 Doğal reçeteler ilaç gibi geliyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
Şimdi de oyunculuğuyla dikkat çeken Mazhar Alanson, eşi Biricik...
Sevilmeyen 'First Lady' yeniden gündemde
Kapatmadığı sarı saçları ve lükse düşkünlüğüyle Filistin Lideri Yaser...
Organ mafyası yasanın boşluklarını iyi kullanıyor
Organ ticareti yasak ancak bağış adı altında sürdürülüyor. Türkiye...
Picasso'nun en sevdiği tatlı, armut tatlısıydı
Fransızlar'ın yiyeceğe yaklaşımı özeldir. Sofraya verdikleri özen diğer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.