kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Erkeklerin iktidar savaşı
Erkeklerin iktidar savaşı


Cinsel güç yalnızca yaşlanmayla azalmıyor. Sigara, alkol ve beslenme de iktidarsızlığı tetikliyor. 40 yaşını geçen erkeklerin yüzde 5'i bu sorunu yaşıyor. 35 yaşın altındaki erkeklerde ise sorunun kaynağı genellikle psikolojik.

İktidarsızlık, bugün toplumun azımsanamayacak bir bölümünü ilgilendiren, ancak çoğu zaman açıklanmayan bir sorun. Libido, cinsel istek demektir. Yaşlandıkça libido yavaş yavaş azalır. Erkekte ve kadında seks dürtüsünün bulunmaması testosteron (erkeklik hormonu) düzeylerinin olağandışı düşük olmasına bağlıdır. İktidarsızlık ise libidodan farklı bir sorundur. Cinsel uyaranlara karşı penisin sertleşmemesi, dikleşmemesidir. Cinsel güç yaşlandıkça azalır, ancak iktidarsızlık yalnızca yaşlanmanın bir sonucu değildir. Sorun erken yaşlarda da ortaya çıkabilir. 40 yaşındaki erkeklerin yüzde 5'i iktidarsızdır. Cinsel güç, beyinden çıkan uyarıların omurilikteki sinirlerle penise ulaşması ve penisin uzunluğu boyunca bulunan iki süngersi cismin kanla dolarak penisi dikleştirmesi biçiminde olaylar zincirine dayalıdır. Penise kanı taşıyan atardamarların da plaklarla daralmamış olması önemlidir. Ruhsal, sinirsel ya da damarsal nedenler bu olaylar zincirinde kopukluk yaparak, iktidarsızlığa neden olur. Olguların yüzde 80'inde neden yapısal bir bozukluk, yüzde 20'sinde psikolojiktir. İyi bir seksüel yaşamın insanı sağlıklı, canlı ve genç tuttuğunu araştırmalar göstermektedir. Çünkü iyi bir seksin, testosteron düzeyini bir-iki gün yüksek düzeylerde tuttuğu bilinmektedir. Libidoda azalma organizma için bir alarm işaretidir. Kalp enfarktüsü geçiren her üç hastadan ikisinde, yıllar önceden seksüel yetersizlik başladığı saptanmıştır. Yaş ilerledikçe daha önce seksüel aktif olan kadınlar ve erkeklerde seks için enerji kalmaz. Kimi erkeklerde ereksiyon (sertleşme) olmaz, kadınlarda kuruluk problemleri başlar. Andropoz ne kadar geç başlarsa, erkek o kadar uzun yaşar. Birey ne kadar sağlıklı ise, o kadar uzun süre seksüel aktif kalır. Viagra'nın ününü kavramak zor değil. Çünkü 50 yaş üzerindeki erkekler sıklıkla sertleşme sorunu yaşar ve bu eşler arasında da huzursuzluk yaratır.

NEDENLERİ
İktidarsız erkeklerin yüzde 80'inde neden, organik (organ ya da dokunun yapılarıyla ilgili)'dir.

Dolaşım bozukluğu
Ön planda penisin dolaşım bozukluğu bulunur. Yatakta seksüel ilişkinin gerçekleşememesinin nedeni, genellikle dolaşım bozukluğuna ve seksüel uyarı üzerine bol miktarda kanın penise gelmemesine bağlıdır. Bu kimselerde sıklıkla tansiyon yüksekliği, diyabet ve yağ metabolizması bozukluğu vardır ya da fazla sigara içmektedirler. Damar ameliyatları ve alt karın bölgesindeki ameliyatlar dolaşım bozukluğuna yol açabilir. Kolesterol yüksekliğinin neden olduğu damar bozukluğu ve genital bölge travması (dış darbeyle olan lokal yaralanma ve bisiklet selesinin baskısı sonucu damarların zarar görmesi) iktidarsızlığa yol açan önemli nedenlerdendir. Şeker hastalığı damar ve sinirlerde yaptığı kötü etki ile iktidarsızlığa götürür. Saf dolaşım bozukluğu güç ya da geç olan sertleşme ile kendini belli eder.

Sinirsel bozukluklar
Nadiren sinirsel bozukluklar (nöropati) iktidarsızlık nedenidir. İktidarsızlık olgularında neden araştırılırken, bazen o ana kadar fark edilmemiş olan şeker hastalığının ilk olarak belirlendiği olur. Bilindiği üzere şeker hastalığı sinirlerde yaptığı kötü etki ile iktidarsızlığa neden olmaktadır. Diğer sinirsel nedenler; beyinden seksüel uyarıların ulaşımını önleyen omurilik ezilmeleri ve parkinson ya da beyin tümörleri gibi beyin hastalıklarıdır. Temel kavram olarak merkezi (beyin) ve çevresel sinir sisteminin tüm bozuklukları iktidarsızlığa neden olabilir. Aşırı alkol kullanımına bağlı bir sinire yayılmış bozukluk da iktidarsızlığa götürür.

Hormon yetersizliği
Testosteron (erkeklik hormonu) yetersizliği de iktidarsızlığa neden olur. Bu tür yetersizliklerde testosteron tedavisi olguların üçte ikisinde başarılı sonuç verir. Hormon tedavisi her cinste libidoyu hatta seksüel enerjiyi artırır.

İdrar yolu şikayetleri
Bu durum seksüel fonksiyonu ileri derecede bozar. Bu kategoride tüm alt idrar yolu hastalıkları vardır ve prostat büyümesi de bunlara dahildir. Yaşlanmayla birlikte yaklaşık her iki erkekten birinin idrar zorluğu ile birlikte prostat sorunu olduğundan, sertleşme yetersizliği de belirti olarak sıklıkla ortaya çıkar.

İlaçlar da neden oluyor
*
Tansiyon ilaçlarının çoğu

* Depresyon ilaçları

* Epilepsi (sara) ilaçları

* İdrar söktürücüler

* Kolesterol düşürücü ilaçlar

* Sakinleştirici ilaçlar

* Steroidsiz romatizma ilaçları

* Kalp glikozitleri

* H-2 blokerleri

Ruhsal nedenler
35 yaş altındakilerde yüzde 70 ruhsal nedenler, iktidarsızlığa yol açmaktadır. 50 yaş üzerindekilerde ise yüzde 80 organik nedenler rol oynarlar.

ERKEKLERDE
tansiyon ve diyabet gibi sorunlar dolaşım sistemini etkileyerek iktidarsızlığa yol açıyor
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 Erken yaşlanmayı önleyin
 Kalp sağlığı için en iyisi "ceviz"
 Günümüz kadınının sorunu cinsel isteksizlik
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
 Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
 Sonu gelmeyen savaş
 Işık vadeden doktor
 Ünlüler bu küçük aleti çok seviyor
 Sağlığa giden yol çinkodan geçiyor
 Göğüs estetiğinde bir ilk
 Eklem ağrılarından kurtulun
 Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
 Az yiyerek ömrünüzü uzatmak elinizde
 Göğüs kanseri ilacı prostata umut oldu
 Bir hastalığın çaresi diğerine davetiye çıkarıyor
 Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
 Doğal reçeteler ilaç gibi geliyor
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
Biricik'le ne zaman mutlu görünsek nazara geliyoruz
Şimdi de oyunculuğuyla dikkat çeken Mazhar Alanson, eşi Biricik...
Sevilmeyen 'First Lady' yeniden gündemde
Kapatmadığı sarı saçları ve lükse düşkünlüğüyle Filistin Lideri Yaser...
Organ mafyası yasanın boşluklarını iyi kullanıyor
Organ ticareti yasak ancak bağış adı altında sürdürülüyor. Türkiye...
Picasso'nun en sevdiği tatlı, armut tatlısıydı
Fransızlar'ın yiyeceğe yaklaşımı özeldir. Sofraya verdikleri özen diğer...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.