| |
|
|
Baklanın fazileti
Türk ürünlerini Avrupa'nın her ülkesine pazarlayan Nihat Üzen "her şey bir yana, bakla bir yana" diye konuşunca... "Ne baklası" diyerek sözünü kestik. Nihat bey: - Bildiğiniz kuru bakla. - Çok mu önemli? - Kuru bakla demek, ne demek biliyor musunuz? - Hayır, bilmiyoruz. - Öyleyse anlatayım.
*** Kuru baklanın müşterisi "İtalya." - İtalya kuru baklayı ne yapıyor? - Üzerinde ince bir kabuk var... Zar... Onu soyuyor. - Sonra? - Bu zar presleniyor, suyu çıkarılıyor... Baklanın kabuğunun suyu, parfüm sanayiinde kullanılır. Parfümün uzun süre dayanmasını sağlar... Parfüm yıllar geçse de bozulmaz. Baklanın zarının "suyu" alındıktan sonra geride "posası" kalıyor. Nihat Üzen dedi ki "o posa da çok önemli." - Neden? - Krem sanayiinde kullanılır. Kreme kayganlık verir. Krem, pamuk gibi yumuşak olur, yağ gibi kayar.
*** "Ya baklanın kendisi" diyecek olduk. Nihat Üzen: - Kuru bakla ikiye ayrılır... İriler ve ufaklar. - Onlar ne olur? - 11 kalbur diye bir ölçü vardır... 11 kalbur üstü irilikteki bakla, konserve sanayiinde kullanılır. - 11 kalburun altındakiler? - Değirmende un haline getirilir... Yem sanayiine gider... Hayvan yeminin katkı maddesidir. - Demek bakla bu kadar önemli. - Önemli tabii... Ama her bakla değil tabii. - Yani? - Çanakkale'nin Biga ilçesiyle, Balıkesir'in Bandırma ve Susurluk ilçelerinde yetişen bakla, dünyanın en iyi baklasıdır. - Diğer ülkelerde durum nedir? - Çin, Kanada, Tunus ve Fas'ta da bakla yetişir yetişmesine ama... Hiçbiri Biga, Susurluk ve Bandırma baklasının yerini tutmaz.
|