kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Yeni TCK için uluslararası panel yapıldı

Türk yargı sisteminde büyük bir devrim olarak nitelendirilen Yeni Türk Ceza Kanunu'nun hukuksal ve toplumsal yaşama etkileri tartışılmaya devam ediyor. 11 Eylül 2004 tarihinde gerek yerli gerekse yabancı pek çok bilim adamını bir araya getiren Hukuki Perspektifler Dergisi (HPD), son sayısında TCK ile getirilen düzenlemelerin ayrıntılarını tartışmaya açtı.

Uluslararası Toplantı
Yayımcılığını Avukat Kenan Tekdağ'ın yaptığı derginin son sayısında ise yapılan paneldeki görüşlere geniş şekilde yer verilmiş. Dergide Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in yanı sıra Almanya, İtalya, Polonya, İspanya, Yunanistan ve Avrupa Konseyi'nden uzmanların ve Türkiye'den öğretim üyelerinin görüşleri yer alıyor. Dergide Alman Ceza Kanunu'nun mimarlarından Ord. Prof. Dr. Claus Roxin'le yapılmış bir söyleşi de bulunuyor. Dergide ayrıca İtalya, Almanya, Yunanistan, İspanya ve Rusya'daki ceza kanunu reformlarına ilişkin olarak yabancı akademisyenlerin incelemeleri yer alıyor.

Tck'da Kadın Hakları
Dergide TCK'daki kadın haklarıyla ilgili maddeler de inceleniyor. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Kadına Yönelik Şiddet Özel Raportörü Prof. Dr. Yakın Ertürk ile yapılan söyleşide, TCK'nın kadın hakları konusunda ileri adımlar içerdiği vurgulanıyor. Hukuki Perspektifler Dergisi'nde yer alan konulardan biri de AB sürecinde Türkiye'deki temel hak ve özgürlükler. Dergide Doç Dr. Adem Sözüer, Prof. Dr. Niyazi Öktem, Prof. Dr. Edibe Sözen ve Prof. Dr. Mustafa Erdoğan'ın katıldığı yuvarlak masa toplantısındaki görüşleri var. Prof. Dr. Niyazi Öktem, bir insanın bir hak üzerine savunma yaparken "Bu sadece benim için olsun. Diğerleri için olmasın" zihniyetinde hareket ettiğini öne sürüyor. Prof. Dr.Mustafa Erdoğan ise Türkiye'de daha geniş toplumsal kesimlerin siyasete etki etmeye başlamalarının söz konusu olduğunu ve ilginç bir biçimde dinin demokratikleşmeye katkı yaptığını vurguluyor. Prof. Edibe Sözen ise "AİHM'nin aldığı kararlar Türkiye'de türban sorununun çözümüne engel kararlardır ama içeride türban meselesi zaten çözüm arayan bir mesele değildir" tespitinde bulunuyor. Doç. Dr. Adem Sözüer ise AİHM'yi hep doğru kararlar veren bir merci gibi görmek yerine, kendi hukuk birikimimize dayanarak kişi hak ve özgürlükleri konusunda AİHM'den daha özgürlükçü, daha üstün ve farklı yorumlara gidilebileceğini belirtiyor.

Devlet Değil Birey
TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Zonguldak AKP Milletvekili Köksal Toptan da, yeni TCK ile ilgili komisyondaki çalışmaların perde arkasını anlatıyor. Derginin Kıyas adlı bölümünde ise yeni TCK'daki 'Adam Öldürme' suçuyla ilgili maddeler çeşitli ülkelerin aynı suça ilişkin maddeleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınıyor. Derginin 'Academia' adı verilen bölümünde de yeni TCK'nın hazırlanmasında Adalet Alt Komisyonu'nda danışman olarak görev yapan ve yeni TCK'yı kaleme alan öğretim üyelerinden Doç Dr. İzzet Özgenç ile Doç. Dr. Ahmet Gökcen'in TCK üzerine geniş bir incelemesi yer alıyor. Doç. Dr. Özgenç yeni TCK'yı genel hatlarıyla incelerken, Doç. Dr. Ahmet Gökcen düşünce özgürlüğü açısından yeni TCK'yı değerlendiriyor. Bu bölümde ayrıca Doç. Dr. Veli Özer Özbek'in 'Mağduru Koruma ve Mağduriyetin Giderilmesi', Doç. Dr. Mahmut Koca'nın 'Yağma Suçları' ve Doç. Dr. Bengi Semerci'nin 'Kanun Çocukları Korur mu?' adlı çalışmaları bulunuyor.

NEVZAT ATAL / HABER MERKEZİ

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Çevre Sokak' düellosu
 Bizans'ı ikinci kez fethettik
 Erdoğan müzakere tarihi için Lüksemburg'a gitti
 Türk-Yunan komutanlar bir araya gelecek
 Başkan yardımcısı rüşvetle suçlanıyor
 Balmumcu'ya yeni çehre
MAHMUT ÖVÜR
'Türkiye'nin bütün kızları okumak istiyor'
Tam 15 yıl...
MUHARREM SARIKAYA
CHP'de bitmeyen kavga
Çevre Sokak, her ne kadar barları,...
YAVUZ DONAT
Avrupalı'nın "içini ısıtan adam"
Almanya'da, Giesen...
Türk hamamına bayılıyorum
İrlanda asıllı ünlü oyuncu Colin Farrell: "Türkiye'ye gelmek...
Yatak odasında kurşun yağmuru
Adana'da ayrıldığı eşinin başka biri ile yaşadığını öğrenen eski koca...
'Madam' SABAH'a konuştu
'Madam' SABAH'a konuştu
Nalan Güney, Sedat Peker'in Magic Life'nin eski sahibi Kınay ile...
Sanık: Amerikan askeri. Suçu: Yargısız infaz. Tanık: Bütün dünya
Sanık: Amerikan askeri. Suçu: Yargısız infaz. Tanık: Bütün dünya
Felluce'de 'savaş suçu'... Yaralı olarak camiye sığınan silahsız bir...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu