kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
  » Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Uçan Süpürge radyo programı kitap oldu
Uçan Süpürge radyo programı kitap oldu
Üniversitelerimizde okutulsun istiyoruz
TRT spikerleri programın devam etmesinden yana
Devlet radyosunda ilk kez tecavüz ve cinsellik konuşuldu

Uçan Süpürge radyo programı kitap oldu

TRT Ankara Radyosu tarafından yayınlanan 'Kadın 2004' radyo programı sayesinde 26 hafta boyunca kadınlar seslerini tüm Türkiye'ye iletti 'Uçan Süpürge' kadın kuruluşunun koordine ettiği program, kadınları radyoda buluştururken erkekleri de kadın hakları konusunda eğitti Gerek üniversitelerde okutulmak gerekse dinleyememiş olanlar için radyo yayınının metinleri hem CD hem de kitap olarak kaynak haline getirildi.

Türkiye'de 81 ilde faaliyet gösteren en aktif kadın kuruluşlarından biri olan 'Uçan Süpürge', 26 hafta boyunca TRT Radyo 1'den canlı yayınlanan 'Kadın 2004 Radyo Programı'nın metinlerini bir kitapta topladı. Program sayesinde kadınlar arasında bir iletişim ağı kurduklarını söyleyen Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Halime Güner, hazırlanan kitabın üniversitelerde okutulması için de çalışmalar yaptıklarını belirtti. Avrupa Komisyonu Demokrasi ve İnsan Hakları Girişimi Programı çerçevesinde hazırlanan ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen proje, 14 bin Euro'ya mal oldu. Proje kapsamında kadınlar, Ocak 2004'te başlayan radyo programıyla, devlete ait tek yayın organı olan TRT'nin Ankara Radyosu'ndan tüm Türkiye'ye seslerini duyurma fırsatı elde etti. Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Güldal Akşit, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Yılmaz, akademisyenler ve sivil toplum örgütleri üyelerinin konuk olduğu programda; Türkiye'de kadın haklarından kadın sorunlarına, cinsiyet ayrımcılığından insan hakları ihlallerine kadar her türlü konu tartışıldı.

KADINLARI BULUŞTURDUK
Türkiye'de radyonun kadınlar için ayrı bir önemi olduğunu vurgulayan Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Halime Güner, programın amacına yönelik, "Türkiye'nin her yerinde evlerinden dışarı çıkmayan kadınlar var. Bazen aynı mahallede, aynı köyde birbirlerine ulaşamıyorlar. Oysa erkeklerin kahveleri, kışlaları, hatta meclisleri var. Onlar sürekli bir iletişim içindeler. Ama kadınlar tek tek evlerindeler ve onlar için radyonun ayrı bir önemi var" diye konuştu. Kadın 2004'ün televizyon ve radyolardaki birçok kadın programından farklı olduğunu belirten Güner şunları söyledi: "Bu program bazı kanallardaki programlar gibi kadına yaprak sarmasını daha iyi nasıl yapacağını gösteren, kadınları bulunduğu noktadan ileri götürmek yerine, bulunduğu noktada kalmasını sağlayan türden değil. Çünkü bunlar Türkiye'nin demokratikleşmesi, kadınların mutlu olması için bir engel. Kadınlar birbirlerinden haberdar olamadıkları için yaşadıklarını 'kaderimdir' şeklinde yorumluyor. Oysa evlerinden dışarı çıktıklarında birçok şeyi sadece kendilerinin yaşamadığını fark ediyorlar. İşte bu program da kadınların evden dışarı çıkmalarını, ya da çıkamıyorlarsa böyle programlarla haberleşerek buluşmalarını sağladı."

DENEYİMLERİ AKTARIYORUZ
Canlı bağlantı yapılmayan sadece özel bir telefon numarasından kadınların ulaşmasının sağlandığı programda, Türk kadınları üzerine genel bir profil de çizilebildi. Koordinatör Güner, bu konuya şu açıklamayı getirdi: "Bu program sayesinde gördük ki, kadınların yaşananlara stratejik bir bakışları yok. Mesela yerel seçimleri konuşurken, 'Ben aday olabilir miyim?', 'Ben müracaat edebilir miyim?' gibi o günkü konuşmalar doğrultusunda sorular sordular. Biz kadınların bulundukları yerlerde çalışmalar yapmalarını, 'Türkiye'yi nasıl 5 yıl 15 yıl ileri götürebilirim?' gibi sorular sormalarını istiyoruz. Uçan Süpürge, bunun gerçekleşmesi için sabırsızlanan bir kuruluş. Bizler uzun yıllar çok fazla şey biriktirdik. Şimdi bu birikimleri kadınlara yaymak için çalışıyoruz. İşte radyo da bizi örgütlü olmayan, evinden dışarı çıkmayan kadınlarla buluşturdu."

GÖZDE GEBELEK HABER MERKEZİ

DİĞER GÜNAYDIN HABERLERİ
 Zenginliğine değil insanlığına aşığım
 Markette anında organ bağışı
 Gelin adaylarına 'Cosmo' önerileri
 83'lük mücevherci hâlâ yenilik peşinde
 Yeni TL'ye 10 taksit!
 Hollywood'da ne var, ne yok
 Kıng Kong şehre geri dönüyor
 Sıkılma belirtileri!
 Eski yaramazlar şimdi melek oldu
 Formula'ya Türk krankı
 En genci 300 yaşında
 'Sarong' Truva'dan modaya miras kaldı
AYŞE ÖZYILMAZEL
Ramazan'da içme, bayramda ipini kopar... Yok ya!
Mis...
HAKAN & UTKU
Adam köpeği ısırırsa...
Bir köpek bir adamı ısırırsa...
AYŞE TÜTER
Mutfakta lezzet güneşi
Vişneli pasta
Krem...
Adacık nakli yapılan hastalar insülinsiz yaşama kavuşuyor
Adacık nakli yapılan hastalar insülinsiz yaşama kavuşuyor
Şeker hastalarının insülinsiz yaşamalarına olanak sağlayan 'adacık...
Tedavide umut veren çalışmalar sürüyor...
Tedavide umut veren çalışmalar sürüyor...
Acıbadem Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı...
Ex aşklarına döndüler!!!
Ex aşklarına döndüler!!!
Hande Ataizi ile Fethi Pekin, 4 Ağustos'ta nikâh masasına...
Helin'e tam not
Helin'e tam not
Ünlü sanatçı Hülya Avşar'ın, Antalya'daki Kremlin Place...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.