kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
  » Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Suda doğum ağrıyı yarı yarıya azaltıyor

Özellikle Hollanda, Almanya ve Rusya'da anne adaylarının tercih ettiği suda doğum, maliyeti yüksek olduğu için Türkiye'de şimdilik pek rağbet görmüyor. Uzmanlar suda doğumun suyun gevşetme etkisi sebebiyle ağrıları yarı yarıya azalttığını vurgulayarak, bu konuda eğitim almış deneyimli bir uzman eşliğinde yapılması halinde, hiçbir riskinin olmadığını belirtiyorlar

International Hospital Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Kübra Taman, uzun yıllar Almanya'da suda doğum konusunda eğitim aldı. Pek çok kadının suda doğum yapmasını sağlayan Taman, Türkiye'de henüz fazla talep görmeyen, ancak Avrupa'da moda gibi yayılan suda doğum konusundaki sorularımızı yanıtladı...

* Suda doğum bir fantezi mi, yoksa aslında yaygınlaşması gereken bir doğum yöntemi mi?
Fantezi değil, ancak özel bir doğum yöntemi. Bu yöntemle doğum yapabilmek için özel bir küvetin bulunması gerekli. Bu konuda tecrübeli, suda doğum konusunda eğitim görmüş bir doktor ve ebenin doğumda olması şart. Yoksa, suda doğum "ılık su içine oturarak, kendi kendine doğum" anlamına gelmez. İlk kez 1805 yılında Fransa'da uygulanan bu yöntem, bugüne kadar 250 bin dolayında anne tarafından kullanıldı. Özellikle Hollanda ve Almanya'da yaygın olarak kullanılıyor. Rusya'da da tercih ediliyor. Ancak maliyeti yüksek olduğu için Türkiye'de henüz yabancı aileler dışında pek tercih edilmiyor.

* Suda doğumun avantajı nedir?
Doğum zamanını son derece kısaltır. Hasta daha rahat olduğu için ve dokular yumuşadığı için kolay doğum yapıyor. Ağrı suyun içinde daha az hissediliyor. Dolayısıyla, bebeğe kıyasla anne açısından daha çok avantajı bulunuyor. Suda doğum yapmak, doğum ağrılarını yarı yarıya azaltıyor.

* Her isteyen suda doğum yapabilir mi?
Suda doğum yapacak insanları önceden seçmek gerekli. Erken doğum, çoğul doğum olacaksa, çocuk ters duruyorsa, suda doğum yapılamaz. Su kesesi patladıysa, annede hepatit (sarılık) veya enfeksiyon gibi durumlar varsa, yine suda doğumdan vazgeçmek gerekir. Bebeğin kalp atışlarında herhangi bir problem görülürse de suda doğum yapmak uygun değildir.

* Suda doğan çocukların gelişiminde bir fark oluyor mu?
Çocuk anne karnında zaten su içinde bulunduğu için bu doğum şeklinden rahatsız olmuyor. Suda doğum sırasında doktor ve ebe hiçbir şey yapmadan, doğal olarak doğumun olmasını izlerler. Rahim ağzı dört-beş santim olduğundan itibaren, anne adayı küvete alınır. Çocuğun kalp atışları takip edilir. Çocuğun yanağı sudan çıkana kadar bir şey yapılmaz. Yanağı çıktığı anda, çocuğun hemen çekilmesi gerekli. Bu, çok özel bir yöntemdir. Sıcak su içinde vajina çok daha rahat olduğu için gevşeme kolay sağlanır.

* Suda doğum yapmadan da doğum ağrısını azaltmak için küvetten yararlanılabilir mi?
Evet, Avrupa'da bu da sık kullanılan bir yöntemdir. Suyun gevşetme özelliğinden yararlanılır. Mutlaka suda doğurmaya gerek yok. Ağrı başladığı andan itibaren suyun rahatlatıcı özelliğinden yararlanılır. Anne adayı, partneriyle birlikte küvette oturabilir. Ebe kontrolü altında, doğum başladığı anda müdahaleye doğumhanede devam edilebilir.

* Suda doğumun normal doğumdan ve sezaryenden en önemli farkı nedir?
Sezaryeni kategori dışı bırakmak gerekir. Tartışılabilecek konu suda doğumla normal doğum arasındaki farklar. Bence en önemli fark, suyun kaldırma kuvvetinin ve su ısısının verdiği rahatlık. Bu rahatlığın havuzun içinde kolay hareket edebilme özgürlüğüyle birleşebilmesi önemli. Ayrıca, kişilerin çok bilinçli olması, konuyu iyi araştırması ve kooperasyon da çok önemli.

* Her kadın bu yöntemi tercih edebilir mi?
Suda doğum yapabilmek için bebeğin çok büyük olmaması ya da gelişiyle ilgili herhangi bir problemle karşılaşılmamış olması gerekir. Anne adayında astım, kalp, şeker gibi hastalıkların bulunmaması ve en önemlisi bebeğin düzgün geliyor olması durumunda suda doğum yapılabilir. Bütün bunların yanı sıra; doğum öncesi nefes egzersizleri yapmak da önemlidir. Anne adaylarının gönül rahatlığıyla suda doğum yapabilmeleri için doktorlarıyla bu yöntemin detaylarını tartışmaları gerekir.
DİĞER SAĞLIK HABERLERİ
 Modern Yaşam Fazla Kiloyu Şişmanlık Diyabeti Getirdi
 Şekeriniz Varsa Asla Öğün Atlamayın
 Alışkanlıklarınızı Değiştirin
 12 Eylül Darbesi Beni Diyabetli Yaptı
 Bayram İkramı, Şeker Hastası Olsun Olmasın Herkesi Tehdit...
 Tatlıdan Sonra Mutlaka Ayran İçin
 Bebeklerde Zihinsel Gelişim
 Kayısı Sinirleri Güçlendiriyor
 Suda Doğum Ağrıyı Yarı Yarıya Azaltıyor
 Anne Adayının Az Su İçmesi Vücut Şişkinliğini Artırıyor
 Fazla Kalsiyum İçeren Sular Böbreklerde Taş Yapıyor
 The Body Shop'tan Vücut Bakım Kitabı
 Babalık Testi Yaptıranların Yüzde 20'si Hüsrana Uğradı
 Kaplıcalar Çocukları Üst Solunum Yolu Hastalıklarından...
Balık Pazarı'nda eylem hazırlığı
Balık Pazarı'nda eylem hazırlığı
Tarihi Beyoğlu Balık Pazarı'nın 103 esnafı, ekmek teknelerini korumak...
Yılmaz Güney benim için geçilmemiş bir duraktır hâlâ
Yılmaz Güney benim için geçilmemiş bir duraktır hâlâ
Yılmaz Güney'in hayatını değil, onu simgeleyen bir sanatçının bir...
Okyanusa yelken açtı
Okyanusa yelken açtı
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç, 18 Eylül'de Nazenin 4...
Haberler iyi
Haberler iyi
Çiğdem Kayalı'nın, Ercan Akın ile evliliğinden olan oğlu Sinan...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.