kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
  » Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Kapkaç olaylarında artış

1 Nisan 2005'te yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Kanunu'nda kapkaç suçuna 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecek.

Ramazan Er, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde düzenlediği haftalık bilgilendirme toplantısında, yaklaşan Ramazan Bayramı dolayısıyla alınan tedbirleri anlattı. Er, alınan bütün trafik tedbirlerine rağmen herhangi bir sebeple karayollarının trafiğe kapandığı veya yol güvenliğinin olumsuz yönde etkilendiği hallerde, durumun Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı'na bağlı kaza danışma biriminin 0312 412 25 92 numaralı telefonu veya 0312 468 91 43 numaralı faksına bildirilebileceğini kaydetti.

ORGANİZE SUÇ ÖRGÜTLERİYLE MÜCADELE''
Ramazan Er, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde 2003 yılında 230 adet operasyon gerçekleştirildiğini, bu operasyonlarda yakalanan 1643 kişiden 579'unun tutuklanarak cezaevine konulduğunu belirterek, operasyonlarda, 275 adet tabanca, 7 adet uzun namlulu silah, 35 adet av tüfeği, 6005 adet çeşitli çap ve markalarda fişek, 738 adet çek-senet, 40 adet sahte kimlik, 2 adet pasaport ele geçirildiğini kaydetti.

Er, 26 Ekim 2004 tarihine kadar gerçekleştirilen 174 adet operasyonda ise yakalanan 1600 kişiden 636'sının tutuklandığını, operasyonlarda 377 adet tabanca, 11 adet uzun namlulu silah, 63 adet av tüfeği, 10 bin 260 adet çeşitli çap ve markalarda fişek, 1800 adet çek-senet, 76 adet sahte kimlik, 8 adet el bombası, 37 adet kurusıkı tabanca, 13 adet pasaport, 41 adet araç, 13 adet çelik yelek, 5 adet telsiz, 91 adet cep telefonu, 3 adet plaka ve 4 adet kelepçe ele geçirildiğini bildirdi.

KAPKAÇ OLAYLARINDAKİ ARTIŞ
Son günlerde kapkaç olaylarındaki artışın toplumsal bir rahatsızlık boyutuna ulaştığını vurgulayan Er, bu konuda birçok önleyici tedbir aldıklarını söyledi. Er, kapkaç suçuna karışanların profilleri incelendiğinde, özellikle büyük şehirlere göç eden çok çocuklu ailelerin bir bölümünün uygun olmayan ekonomik şartlarının, anne-babalarının birbirlerinden ayrı yaşamalarının ve ailevi problemlerinin etken neden olarak belirlendiğini ifade ederek, ''Suç işlemeye teşvik edilen bu çocuklar, mevcut yasalardaki çocuklar lehine hükümlerden de yararlanarak, kapkaç suçuna yönelmişlerdir. 1 Nisan 2005'te yürürlüğe girecek yeni Türk Ceza Kanunu'nda kapkaç suçuna 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası verilecektir'' dedi.

Ramazan Er, trenlerde meydana gelen kapkaç olaylarıyla ilgili olarak TCDD ile Asayiş Daire Başkanlığı arasında bir dizi toplantı gerçekleştirildiğini belirterek, ''TCDD Genel Müdürlüğü ve illerdeki işletme müdürlükleriyle görüşüyoruz. İşletme müdürlükleri ile polisimiz yakın işbirliği içinde olacak. İlgili birimlerden gelen talepler doğrultusunda, yolların ve olayların durumuna göre polis takviyesi yapılacak. Trenlerde TCDD özel güvenlik görevlilerine ek olarak polis de görev alacak. Bu konuyla ilgili genelge de dün itibariyle bütün illere iletildi'' diye konuştu.

Emniyet Genel Müdürlüğü Sözcüsü Er'in verdiği bilgiye göre, 2003 yılının ilk dokuz ayında İstanbul'da 3745, İzmir'de 1897, Ankara'da da 472 kapkaç olayı yaşanırken, 2004 yılının ilk dokuz aylık döneminde İstanbul'da 5999, İzmir'de 1757, Ankara'da ise 433 kapkaç olayı yaşandı. Kapkaç olayları İstanbul'da yüzde 60 artarken İzmir'de yüzde 7, Ankara'da ise yüzde 8 oranında azaldı. Türkiye genelinde 2003
yılında 9700, 2004 yılında ise 11886 kapkaç olayı yaşanırken, bu oran yüzde 23 arttı. Kapkaç olayları, Balıkesir'de yüzde 186, Denizli'de yüzde 482, Kayseri'de yüzde 312 oranında dikkat çekici şekilde yükseldi.

UYUŞTURUCU MADDE OPERASYONLARI
Uyuşturucu madde operasyonlarında da 2002 yılında 4147 olayda 8360 kişi, 2003 yılında 3736 olayda 7934 kişi, 11 Kasım 2004 tarihine kadar gerçekleştirilen 4682 olayda ise 9423 kişi yakalandı. Bu yılki operasyonlarda, 5 ton 60 kilogram eroin, 4 ton 447 ton baz morfin ve 3 ton 402 kilogram esrar, 41 kilogram afyon, 110 kilogram kokain, 5 milyon 597 bin 688 adet captagon, 617 bin 410 ecstasy ile 40 litre
asetik anhidrit ele geçirildi. BM Uyuşturucu ve Suç Ofisi'nin (UNODC) 2004 yılı Türkiye çalışmasına da değinen Er, bu çalışmanın sonuçlarının basına yansıdığı şekilde olmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
''Çeşitli uluslararası raporlarda Türkiye'nin uyuşturucu ile mücadelesindeki gelişmelere övgüyle yer verilmektedir. BM UNODC 2004 Dünya Uyuşturucu Raporu'nda Türkiye'deki başarılı uyuşturucu yakalamalarından bahsedilirken, Uluslararası Narkotik Kurulu 2001, 2002 ve 2003 raporlarında ise bölge ülkelerine örnek teşkil edecek TADOC'un başarılı uluslararası eğitimleri ve çalışmalarından bahsedilmektedir. Halen ciddi boyutlarda bir madde kullanımı sorunu yaşamayan ve bu haliyle dünya ülkelerinin hayranlığını kazanan ülkemizde amaç, ulusal kullanıcı profilimize dayanarak risk gruplarımızı tespitle bunlara yönelecek tehlikeleri önleyip, kullanım sorununu kontrol altında tutmaya ve ortadan kaldırmaya çalışmaktır.''
DİĞER GÜNÜN İÇİNDEN HABERLERİ
 Maviş'in gözlerine yeniden 'renk' geldi
 Doktor, mallarının hesabını veremedi
 Cep telefonundan tabanca yaptılar
 İşkence yapıp kol ve bacaklarını kırmışlar
 Adliyede arazi cinneti: 5 ölü
 Van'da kanlı misilleme
 Yavrusunu göremedi
 Bunları yiyen hasta olmaz!
 Firari son kapkaççı otoparkta yakalandı
 Dilenciden pasaport ve 1.5 milyar çıktı
 9 taciz olayından 3'ü için tahliye
 Kamyon küle döndü
 İyi ki doğdun
 Alo SABAH İstanbul
 Başımız Sağolsun
REHA MUHTAR
Bekir Çölaşan
Derin Medya sitesinde çok ilginç bir...
MANSUR FORUTAN
Halay çekmek istiyorum sayın seyirciler
Hani hayatta...
MEHMET BARLAS
Televolecilere teşekkür ve bir de sitem...
Perşembe...
REFİK DURBAŞ
Genelge yetmez Sayın Bakan'ım...
Tamamen ticari...
SAVAŞ AY
Tezgâhsız bayram arefeleri!..
Tüyü yeni terlemiş bir...
EMRE AKÖZ
Olmaz ki, böyle de görüş alınmaz ki...
Önce başıma...
Suçlu daha ilerde
Suçlu daha ilerde
Fenerbahçeli Deniz Barış, Avrupa'da yedikleri goller nedeniyle...
İstanbul Ayağa Kalktı
İstanbul Ayağa Kalktı
Trabzonspor Başkanı Atay Aktuğ'un önceki gün SABAH'a yaptığı...
Erdoğan'dan iki yılın muhasebesi
Başbakan Erdoğan 'Ulusa Sesleniş' konuşmasında vatandaşlara "Bize...
Sarıgül'den Baykal'a rest
Şeyh Bedrettin, Pir Sultan Abdal yollarından döndü mü ki ben döneyim!...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu