Ayrılığın ilk sinyali marttaki genel kurulda ortaya çıkmıştı
Sabancı Holding'in Mart 2004'teki genel kurulunda Demir Sabancı yönetimden ayrılmıştı. Demir Bey'in Sabancı hisselerini ailenin diğer üyelerine değil borsada satması aile içi dengeleri bozmamak olarak yorumlandı.
İkinci çocuğunun doğumu nedeniyle ABD'de bulunan Demir Sabancı'nın, Sabancı Holding'de bulunan tüm hisselerini satacağını açıklaması, iş dünyasında Sakıp Sabancı'nın vefatından sonra "Sabancı soy ismini taşıyan hissedarların birlikte hareket etme geleneğinin" sona ermesi olarak yorumlandı. İş dünyası bir yandan bu satışan ne anlama geldiğini sorgularken, öte yandan Mehmet Sabancı'nın cenaze töreninde ailenin büyük acısını paylaşıyordu. Demir Sabancı'nın holdingden uzaklaştığının ilk sinyali, mart sonunda yapılan genel kurulda anlaşılmıştı. Toplantıda yenilenen holding yönetim kurulunda Demir Sabancı'nın yerine kardeşi Serra Sabancı seçilmişti.
CEO TARTIŞMASI Hacı Sabancı'nın vefatı ve Demir Sabancı'nın babası Özdemir Sabancı'nın holding binasında suikasta kurban gitmesinin ardından, uluslararası danışmanlık şirketi Mc Kinsey, ailenin isteği üzerine bir Aile Anayasası hazırlamıştı. Bu anayasa gereği bir Aile Konseyi kuran aile, ana hissedarları da holdingde birer kişinin temsil etmesi kararı almıştı. Yönetim Kurulu'nda Özdemir Sabancı'nın ailesini oğlu Demir Sabancı temsil etmeye başlamıştı. Sakıp Sabancı'nın vefatı hiç kuşkusuz aile dengelerini değiştirdi. Aile çevrelerine yakın olanların anlattığına göre, Sabancı'nın ölümüyle Demir Sabancı önce babasından miras kalan tüm hisselerin temsil hakkını annesi Sevda hanım ve kardeşi Serra ile paylaştı. Celal Metin'in holding CEO'su olarak seçildiği son genel kurulda, Demir Sabancı annesi ve kardeşi ile görüş ayrılığı içine girdi. Nitekim, genel kurul sonrasında holdingde dengeler değişti. Demir Sabancı, Toyota'da uzun yıllar birlikte çalıştığı Hazım Kantarcı'nın CEO olarak devam etmesini arzuluyordu. Ama aile Metin'den yana tavır koydu. Bu gelişmenin ardından da Demir Sabancı, Perakende Grup Başkanlığı görevini bıraktı.
BORSACILARIN YORUMU Demir Sabancı'nın Akbank'ta yüzde 2.5 olduğu söylenen hisselerini satacağını açıklamaması dikkat çekici nokta. Aile içindeki güç dengelerini yakından takip eden borsa çevreleri şu değerlendirmeyi yaptı: "Öyle görünüyor ki, vefatlarla birlikte hisseler bölünüyor. Bu noktada özellikle ailenin genç kuşağı bir yol ayrımına geliyor. Kimi kendi işlerinde büyümek istiyor. Kimi sadece hissedar olarak kalmak istiyor. Ancak Sakıp Sabancı döneminde çok önemli bir karar verdiler. Mali iştirakler Akbank'ta, sanayi şirketleri ise holdingde toplandı. Dolayısıyla aile fertlerinin kimi holdingde kimi ise Akbank'ta kalarak hissedarlığını devam ettirebilir. Ayrıca Demir Sabancı'nın hisseleri aile içinde satışa çıkarmaması da, aile içindeki geleneklerin sürdüğü anlamına gelir. Hissedarlardan birisi güç dengesini kendi lehine çevirmek niyetindeyse, bunu borsa kanalıyla yapmak zorunda. Aile içi bir çatışmanın söz konusu olmadığı bu satış ile ortaya çıktı."