kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Az yiyerek ömrünüzü uzatmak elinizde
Hayat kurtaran hesap

Vücut kitle indeksinize dikkat ederek sağlıklı kalabilirsiniz.

Boy ve kilo oranına bakılarak bulunan vücut kitle indeksinizin 24'ü aşmasına izin vermezseniz, yaşam kalitenizi yükseltebilirsiniz. Vücut kitle indeksine göre 76 kilo olması gereken biri 85 kilodaysa, 9 kilo vermelidir. Haftada bir kilo kaybetmek normaldir. Bel çevresinin göbek hizasından ölçümü de kilo fazlalığı hakkında bilgi verir. Bu çevre erkekte 101, kadında 89 santimden fazla olmamalıdır.


Az yiyerek ömrünüzü uzatmak elinizde

Boy ve kilo oranına göre bulunan vücut kitle indeksinizin 24'ü aşmasına izin vermeyin. Çünkü araştırmalar 100 yaşını görenlerin az yiyen ve zayıf kişiler olduğunu gösteriyor.

Besinlerle alınan enerji, fiziksel çalışmalar, büyüme ve gelişme, tüketilen besinlerin vücutta kullanılması ile vücut organlarının çalışması (bazal metabolizma) için harcanır. İdeal kilonun sürekliliği, alınan ve harcanan enerjinin eşit olması halinde sağlanır. Bunun için kalori saymaya gerek yok. Çeşitli besinlerden ölçülü miktarda yemek gerekir. Sık yemek öğünleri, karbonhidrat yönünden zengin, fazla kalorili, fakat yetersiz vitaminli beslenme, yaşlanmayı hızlandırıcı ve tehlikelidir. Az yemek, kalori alımını düşürmek ömrü uzatır. Araştırmalar 100 yaşındaki kimselerin yaşam boyu az yemek yiyenler ve genelde zayıf bireyler olduğunu ortaya koyuyor. Eğer uzun ömürlü ve sağlıklı olmak istiyorsanız vücut kitle indeksinizin kadınlarda 19-23, erkeklerde 21-24 arasında olması için çaba göstermelisiniz.

Öğün araları sık olmamalıdır. Uzun saatler bir şey yenmezse, kan şekeri ve insülin düzeyi düşer. Ancak bu zaman zarfında gençleştirici büyüme hormonu salgılanması mümkündür. Ayrıca kalori kısıtlanmasında zararlı serbest radikallerin oluşması da azalır. Gençleştirici büyüme hormonu, geceleri daha fazla miktarlarda salgılandığı için son öğün mümkünse 17.00-18.00 arasında olmalı, daha sonra sadece kalorisiz içeceklerden (su, şekersiz çay, madensuyu) içmelidir. Çünkü şekerli ve alkollü içkiler, kanın insülin düzeyini yükselterek büyüme hormonu salgılanmasını önler. "Akşam yemeğini düşmanına bırak." Bu Çin atasözü çok önemli bir gerçeği yansıtmaktadır. Haftada bir gün oruç tutmak da etkin bir anti-aging önlemidir. Böylece hafta boyunca alınan toplam kalori azalmış olur. Oruçlu bir gün, en az 3 litre kalorisiz içecek dışında hiçbir şey yememelidir. Kahve kalorisizdir ancak açlık hissi uyandırdığından oruç tutmayı güçleştirir. Şişmanlık yağ dokusunun artışına bağlı olarak vücut ağırlığının artmasıdır. Şişmanlık derecesini saptamak için çeşitli yöntemler vardır. Bunlardan sık kullanılanı vücut kitle indeksi kilonun, boyun karesine bölünmesiyle bulunur. VKİ= Kilo / boy2 Örneğin; 1.78 m. boyunda 76 kilo ağırlığındaki bireyin vücut kitle indeksi 76/(1.78)2= 24'tür. VKİ 24 ve altında ise bireyin kilosu normaldir. 25-30 hafif şişman, 30'dan büyük değerler ise çok şişmanlıktır. Karın bölgesindeki yağ, erkekte 4 cm, kadında 2,5 cm'den kalın olmamalıdır. Bel çevresinin, göbek hizasından ölçümü de kilo fazlalığı hakkında bilgi verir. Bu çevre erkekte 101 cm, kadında 89 cm'den fazla olmamalıdır. Kilo almada birçok faktörün rolü vardır. Genetik yatkınlık, çok yeme ve yanlış beslenme, fiziksel aktivite azlığı (özellikle güçlendirici egzersizlerden yoksunluk) şişmanlamaya yol açan etmenlerdir.

Yaşın ilerlemesi ile bazal metabolizma hızı yavaşlar. Fiziksel aktivite azalır. Alınan enerji azaltılmaz ise vücut ağırlığı artar. Vücut kitle indeksine göre 76 kilo olması gereken bir kişi 85 kiloda ise 9 kilo vermelidir. Haftada bir kilo verilmesi normaldir. Bu da günde normalden bin kalori düşük beslenme ile sağlanır. Bireyin alması gereken günlük kalori, çok basit bir yöntemle, kilosunun 30 ile çarpılması ile bulunur. 30 yaştan sonraki her 10 yıl için 100 kalori düşülür. Örneğin; kilosu 76 olan 50 yaşındaki birinin günlük kalorisi 76 x 30 = 2280 200 = 2080 kalori olmalıdır. Bu bireyin haftada 1 kilogram vermesi için 2 bin 80'den bin kalori daha az alması gerekmektedir. Bu demektir ki; o ana kadar yediklerinin yaklaşık yarısını yemelidir. Zayıflama diyetine başlayan kişide, bazal metabolizma diyete uyum sağlayarak azalır. Bu nedenle diyetle birlikte fiziksel aktivitenin artırılması gerekir. Kısacası kilo vermek ve gençleşmek için en iyi yol; daha az yemek ve daha çok spor yapmaktır.

Gençleştirici büyüme hormonu geceleri daha fazla salgılanır. Ancak geç vakitlerde yenen yemekler ve alkollü içkiler bu hormonun salgılanmasını önler.
DİĞER İYİ YAŞA HABERLERİ
 100 yıl yaşamak tesadüf değil
 Kalbinizi egzersizle koruyun
 Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
 Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
 Sonu gelmeyen savaş
 Işık vadeden doktor
 Ünlüler bu küçük aleti çok seviyor
 Sağlığa giden yol çinkodan geçiyor
 Göğüs estetiğinde bir ilk
 Eklem ağrılarından kurtulun
 Erkekler de 'liposuction'la biçimli vücuda kavuşuyor
 Göğüs kanseri ilacı prostata umut oldu
 Bir hastalığın çaresi diğerine davetiye çıkarıyor
 Erkeklerin iktidar savaşı
 Düzenli yapılan spor ve doğru beslenme önlüyor
 Doğal reçeteler ilaç gibi geliyor
 Obez çocuklar tehdit altında
 Vitamin alırken iki kere düşünün
 Sporda buluşuyorlar
    Aktüel Pazar Yazarlar
    Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
  » İyi Yaşa
En çok saçlarımı taramayı özledim
En çok saçlarımı taramayı özledim
Altı ay önce buluşmuştuk Houston'da. Saçları dökülmüştü, midesinden...
Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
Gelenekçiyim, turşumu hala kendim kuruyorum
Bu yılki açıkhava konserlerinde en fazla izleyici toplayan Candan...
Sokak bilgesi saksafoncu
Yaşayan saksafon efsanelerinden Charles Lloyd, bütün dünyada büyük...
Gizemli avukat şöhreti ikinci baharında yakaladı
Uzanların TMSF tarafından satılan milyarlık şarapları ile Sikorsky...
Güllaç her kapıyı açar mı?
Ramazan bir gelenekler bütünüdür. En azından yaşadığımız topraklarda. Güllaç...
Küçük şişedeki doyulmaz lezzet
Beş on yıl öncesine kadar balzamik sirkeyi İtalya sınırları dışında bilenlerin...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.