kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Türk "Maral"ı Avrupa yollarında
Türk "Maral"ı Avrupa yollarında
Tereciye tere satacak
Kendisi yeni ama ruhu eski

İngilizler'e el yapımı otomobil satıyoruz

Hasan Yurdakul İngilizler'e özel otomobil tasarladı.

İş hayatından sıkılıp yetiştirdiği ustalarla el yapımı otomobil üretmeye başlayan Hasan Yurdakul, İngilizler için "Nilly" markasını yarattı. 2 kişilik spor otomobil hız meraklılarına hitap ediyor.


Türk "Maral"ı Avrupa yollarında

Küçük bir atölyede imal ettiği spor otomobilleri Maral markasıyla Almanya'ya ihraç etmeyi başaran Hasan Yurdakul, şimdi gözünü İngiltere'ye dikti.

Türk lisansına sahip ve tamamı yerli imalat olan "Maral" marka iki kişilik, üstü açık spor otomobillerimiz olduğunu, üstelik iki yıldır da Almanya'ya ihraç ettiğimizi biliyor muydunuz? Ya Maral'a "Nily" adlı bir kardeş geleceğini ve onun da ocak 2005'ten itibaren İngiltere'de satılacağından haberiniz var mı? "Türkiye'de güzel şeyler de oluyor" dedirten bu başarıda tek bir kişinin, Hasan Yurdakul adlı bir otomobil meraklısının imzası var. 52 yaşında iş hayatından sıkılıp hobisiyle uğraşmak üzere yola çıkan Hasan Yurdakul, 1992'den beri 4. Levent Sanayi Sitesi'nde Maral'ı üretiyor. Yurdakul'un, İngilizlerin ünlü spor otomobili Morgan'dan esinlenerek yarattığı Maral, Türkiye'de olduğu kadar Almanya'da da büyük ilgi görüyor. Yurdakul bugünlerde, kızının adını (Kızının adı Nil'e soyadının baş harfini eklemiş) verdiği Nily adlı spor otomobilin prototipi üzerine çalışıyor. Sağdan direksiyonlu üreteceği Nily'yi sadece İngiltere'de satacak. Hasan Yurdakul, uzun yıllar kendi şirketinde ve başka şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış. 52 yaşında işi gücü bırakıp hobi olsun diye otomobil imalatına başlamış. Bir İngiliz klasiği olan Morgan otomobillerinden esinlenip kendi markası olan Maral'ı yaratmış. Hasan Yurdakul'a, neden Morgan gibi klasik bir spor otomobili tercih ettiğini soruyoruz. "Dünyada efsane olmuş markalar vardır. Bunlardan başlıcaları Morgan ve 356 Porsche'dir. Önümde bu iki seçenek vardı ve ikisi arasında karar vermem gerekiyor. 1957'de Londra'da okurken, okula bir Morgan gelmiş ve herkes onu görmeye gitmişti. Bu çok ilgimi çekmişti. Bir de 1988'de İtalya'nın bir kasabasında gezerken bir trafik karmaşası gördüm. Gidip baktığımda beyaz bir Morgan ve içinde de genç bir İtalyan çift olduğunu gördüm. Etrafına toplanmış İtalyanlar da tezahürat yapıyordu. Bunun üzerine 1953'den beri dizaynını hiç değiştirmeyen Morgan'ın benzerini yapmaya karar verdim". Hasan Yurdakul, Maral'ı 1994'e kadar tadilat ruhsatıyla üretmiş. 1994'de Sanayi Bakanlığı, şirketini Türk lisanslı, Türk sermayeli otomobil şirketi olarak, ürettiği otomobili de Maral adıyla tescil etmiş.

ATÖLYEDE 26 KİŞİ ÇALIŞIYOR
Morgan'ın 1930'larda yürür akşamı büyük otomobil firmalarından alıp üstüne el yapımı kasayı imal ettiğini söyleyen Yurdakul, kendisinin de üretime bu şekilde başladığını söylüyor;"Ben de yürür aksamını Ford'dan aldım. Uzun süre Ford Tanus motoru kullandım. Daha sonra Tempra motoru kullanmaya başladım. İhraç ettiklerimize ise 2 litre BMW motoru koyuyoruz. Şu anda motor, lastik, far ve gösterge tabloları dışında bütün her şeyini kendi atölyemizde imal ediyoruz." Maral, 4. Levent Sanayi Sitesi'nde 26 kişinin çalıştığı bir atölyede imal ediliyor. Çalışanların bu tarz otomobil imalatı hakkında hiçbir tecrübeleri olmadığı için önce eğitimden geçirilmişler. Maral, 2002 yılından beri Almanya'ya ihraç ediliyor. Bu ihracat Almanların İstanbul'a gelip Hasan Yurdakul'u bulmasıyla olmuş. Maral'ı inceleyip test ettikten sonra Almanya'da satmak istemişler. Bu amaçla Almanya'da ortak bir şirket kurup seri otomobil üretim belgesi almışlar. Otomobiller burada üretiliyor, Almanya'daki atölyede BMW motoru monte edilip satışa sunuluyor. Yürüyen aksamı dışında tamamı el yapımı olan Maral otomobillerinden şimdiye kadar kaç adet imal edildiğini sorduğumuzda Hasan Yurdakul'dan şu cevabı aldık: "10'arlı partiler halinde üretim yapıyoruz. 10 otomobili imal etmemiz üç ayı buluyor. Türkiye'de Türk plakasıyla yollarda dolaşan 51 adet Maral var. Ancak Almanya'ya ne kadar ihracat yaptığımızı söylemek istemiyorum. Çünkü orada Almanlarla ortağız."
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Yeni nesil yaşlılar artık gençler gibi yaşıyor
 İç mimari ve orkestra benzerliği
 Abdülhamit'in teknoloji merakı
 Işık karanlıkta güzeldir!
 Tüm çocuklar kitaba ulaşsın diye yola çıktı
 Dilin tozu nasıl alınır?
 Barışa kadın eli değiyor
 Sandalyeli sergi
 Kadının her türlüsünü gördüm
 Savaşın iki farklı yüzü
 Füzyon mimarisi
 Çocukluk hayali sonunda gerçeğe dönüştü
 Çağdaş sanat cumhuriyeti
 Bienalin başlığı 'İstanbul'
 Hayvanların da genleri bozuluyor
 Potalara yeni yıldızlar geliyor
 Engelleri tiyatro, müzik ve resim sayesinde aşıyorlar
 Kuzguncuk semttir set değil
 Bu masalın sonu prensese bağlı
    Cumartesi Yazarlar
  » Güncel
    Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
BALÇİÇEK PAMİR
Ona kimse çamur atamaz
Bütün kadınlara buradan...
KENAN ONUK
Çok güzel bir konser izledik
Borusan İstanbul Filarmoni...
ŞAFAK KARAMAN
Bir video klip üç albüm
Müzik kanallarında yayınlanan...
Hamburgeri sağlıklı hale getirmenin yolunu bulun
Günün her saati tüketilen fast food ürünler, bazı ufak düzenlemelerle daha...
Diyabet artık kader değil
Doç. Dr. Cihan Top, "Şeker hastalığı görülme sıklığı katlanarak artıyor" diye...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.