kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Vatan elden gidiyor mu?
30 hektardan fazlası izne bağlı
Karşılıklılık ilkesi mahkemeye uyuyor

Vatan elden gidiyor mu?

İsrailli ve Yunanlılar'ın Türkiye'yi istila edeceği söylentisinin ardından, Anayasa Mahkemesi bugün yabancılara mülk satışının iptal talebini karara bağlayacak.

Anayasa Mahkemesi, bugün yabancılara gayrimenkul satışına kolaylık getiren yasanın iptali istemiyle CHP'nin açtığı davayı görüşerek, "Vatan elden gidiyor" iddiasına karşı kararını verecek. Kamuoyunda, İsrailli ve Yunanlılar'ın gayrimenkul alarak GAP bölgesini istila etmeye çalıştığı iddialarının ardından açılan davaya karşı, resmi makamlar Avrupa Birliği'ne uyum çerçevesinde savunma yapacak.

AB'YE NE DERİZ?
Maliye Bakanlığı, AB Genel Sekreterliği ve Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri bugün yapacakları sözlü savunmada, tapu kayıtlarının dökümünü vererek, yabancılara mülk satışının iptalinin yaratacağı sakıncaları anlatacak. AB müktesebatı çerçevesinde yabancıların gayrimenkul hareketlerinin yakından izlendiğini belirten üst düzey bir yetkili şöyle dedi: "Bir yandan Türk kamuoyuna 'yabancılara satış yapamazsın' derken, öte yandan Avrupa'da Türk mahalleleri oluşmuş. Anayasa Mahkemesi'nde biz çelişkiyi anlatmaya çalışacağız. Bir Türk vatandaşı, Almanya'da istediği kadar mal satın alabiliyor. Kimse rahatsız olmuyor. Almanlar burada sahil bölgesinde yazlık ev aldıklarında ise kıyamet kopuyor. Bu çelişkiyi nasıl aşacağız, bilmiyoruz."

İSRAİL EFSANESİ
Son zamanlarda İsrailliler'in GAP Bölgesi'nde arazi satın aldığı söylentileri, "Vatan elden gidiyor" ve "İsrailliler GAP'a yerleşiyor" söylentilerini körükledi. Bu iddianın dayanaklarından birisi Tevrat'ta yer aldığı öne sürülen bir emir. Emirde, GAP'ın bir kısmının da bulunduğu Dicle-Fırat bölgesi, Yahudiler'in "Kutsal Topraklar" saydığı alan içinde kalıyor. Yetkililerin "asılsız" dediği söylentilerin ikinci dayanağı ise, 1940'lı yıllarda Filistinliler'in gayrimenkullerini Yahudiler'e satması. Bu iddiadan yola çıkılarak ulaşılan nokta ise, İsrailliler'in Filistinliler'in topraklarından sonra, GAP bölgesini de işgal edip, hak iddia etmeleri. Resmi rakamlara göre ise, Türkiye'de İsrail vatandaşı 102 kişi, toplam 136 adet taşınmaz mal aldı. Bu taşınmazların toplam alanı 78 bin 869 metrekare. 19 Temmuz 2003 tarihli yasa sonrasında ise 24 İsrailli, 65 adet taşınmaz edindi. Toplam alanı 46 bin 632 metrekare ve hiçbiri GAP bölgesinde değil. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, GAP Bölgesi'nde Yunan uyruklu olup gayrimenkul alan da bulunmuyor. Türkiye genelinde bugüne kadar 14 bin 415 Yunan uyruklu, toplam 12 bin 547 adet taşınmaz edindi. Bu taşınmazların toplam alanı 4 milyon 202 bin metrekare. Söz konusu rakama, gayrimenkulu olup Türkiye'den ayrılmak zorunda kalan Suriyeli'nin, 4 bin 606 adet taşınmazı var.

GAP'TA ALMAN VAR
Kayıtlara göre, Türkiye'de taşınmaz alan yabancılar arasında, 11 bin 666 adet taşınmaza sahip olan Almanlar başı çekiyor. Yasadaki değişikliğin ardından GAP'ta 3 Alman uyruklu, 6 adet taşınmaz edindi. Bunlardan birisi, Türk vatandaşlığından çıkarılan bir Türk, 2'si ise Alman asıllı ve GAP'ta aldıkları toplam alan. 49 bin 867 metrekare yer aldı. Rumlar da dahil. Yasadaki değişikliğin ardından ise 258'i Türk asıllı Yunan uyruklu, 21'i Yunan uyruklu gerçek kişiler toplam 279 adet taşınmaz edindi. Bunların 260 adeti Türk asıllılara ait ve toplam 279 adet gayrimenkulun alanı 134 bin 883 metrekare. Suriyeliler'in ise Türkiye'de gayrimenkul edinimi ise 1939'dan önce olmuş ve 2 bin 469

MİT VE TSK İZLİYOR
Tapu Kadastro yetkilileri, bu arada, özellikle şirketler aracılığıyla arazi alımının takibini, Hazine Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü'nden alınan isimleri Milli İstihbarat Teşkilatı ve Genelkurmay'a bildirerek yaptıklarını da belirttiler.

Cahit SARAÇOĞLU / ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 'Azınlık Raporu' ve Lozan'da birleştiler
 Yüce Divan kavgası
 Meclis'te 'ilahi' tartışması
 Tayyip Erdoğan 'Yılın Avrupalısı' ödülüne aday oldu
 Yabancı ve azınlık okullarında Türk müdür şartı kalkıyor
 'Toplu mezar' TBMM gündemine getirildi
 Rize Valisi Salihoğlu'na göre 'bürokratların üçte biri hain'
MAHMUT ÖVÜR
Bütünleşme girişimi heyecan yarattı
DYP ve ANAP'ın...
YAVUZ DONAT
Devletteki dağınıklık
Meclis, İnsan Hakları Komisyonu...
Gökçen elma püresi ile boğuldu
Hemşire olan annesinin yedirdiği elma püresi nefes borusuna kaçan 7.5...
Büyük aşk başladığı yerde bitti
20 yıl önce Londra'da tanışan Sabancı çiftini yine Londra'da trajik...
Oğlumu evimizin bahçesine gömdüm
Oğlumu evimizin bahçesine gömdüm
Felluce'de sivil halk "trajedi" yaşıyor. 9 yaşındaki oğlu vurulan...
Hoşgörü ülkesinde medeniyetler çatışması
Hoşgörü ülkesinde medeniyetler çatışması
Özgürlük ve hoşgörü ülkesi olarak bilinen Hollanda'da İslami yaşamı...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu