kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
  » Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Popülizmin gerçek hikayesi ve aşkın şaşırtan gerilimi
Popülizmin gerçek hikayesi ve aşkın şaşırtan gerilimi

Bir hafta TÜYAP Kitap Fuarı'nda dolaşarak, kitap sayfaları çevirerek geçti. Ancak yeni eserler de yolda. Polisiye yazarı Ahmet Ümit'in "Aşk köpekliktir" kitabı, sizi aşkın farklı diyarlarına götürecek.

İstanbul'un havasında23. TÜYAP Kitap Fuarı'nın neden olduğu muhteşem bir kitap kokusu var. Birçok yayınevi ve kurumun katıldığı ve yarın sona eren fuar Beylikdüzü'nde TÜYAP Fuar Alanında gerçekleştiriliyor. Bu yıl ilk kez çocuklar için oluşturulan ayrı bir salonda da okuma ve tartışma saatleri gibi etkinlikler yapılıyor. Günışığı Kitaplığı, çoğumuzun Okumuyor bunlar" diye dertlendiği çocuklarımız ve gençlerimiz için emek emek hazırladığı kitaplarının yanı sıra tartışma programı düzenledi. Yarın 14.30-15.30 arasında Interexpo Salonunda gerçekleştirilecek etkinlik "Gençler Tartışıyor: Kitap Okuma Hallerimiz" adını taşıyor. Tartışmacı gençler büyük bir özel okulun 8, 9 ve 10. sınıflarından 9 öğrenci. Evde ve okulda, okumaya özendirilen, kitap edinmek için hiçbir zorluk çekmeyen bu gençlerin kimi için kitap okumak ne denli "olağan"sa, kimi için o denli gereksiz. Onlar kitap okuma konusundaki farklı düşünceleriyle olumlu ve olumsuz yaklaşımları temsil eden gençler. Yalnızca yaklaşımlarımızı değiştirdiğimizde çevremizdeki, etki alanımızdaki çocuklar-gençler üzerinde ne derece yapıcı ve özendirici olabileceğimizi hatırlamak için bu tartışma programı belki vesile olur.

ARA CAFE'DE HOŞ RASTLANTI
Kitap Fuarı'nda stantları dolaşmak elbette çok güzel. Ama Beyoğlu'nda gezmek, yayınevlerini ziyaret etmek en büyük keyiflerimden biri. Geçen hafta Yapı Kredi Yayınları'nın Basın Reklam Halkla İlişkiler Birim Yönetmeni Arzu (Haksun) ile birlikte, Ara Cafe'nin yolunu tuttuk. Yapı Kredi Yayınları'nda yeni hangi kitaplar var, neler hazırlanıyor, fuar telaşı nasıl geçiyor gibi sorularımın cevapları onda gizliydi çünkü... Kahvelerimizi yudumlarken karşı masamıza Ara Güler geldi. Ara Cafe'de Ara Güler'e rastlamak bizi heyecanlandırdı. Arzu bana yeni çıkan "49. Paralel" adlı kitaptan söz etti. Kanada'nın en önemli edebiyat dergisi Descant, 2003 Yaz sayısını Türk edebiyatına ayırmış. YKY de buna incelikle cevap verip, Kanada Büyükelçiliği ve Descant katkılarıyla "49. Paralelin Ötesinde" adlı Kanada edebiyatı seçkisi yayınladı. Geçtiğimiz günlerde bu kitapla ilgili bir de söyleşi düzenlenmiş. Kitabın çevirilerini Sevin Okyay yapmış. Bu yazarların birçoğu aslında Türk okuruna hiç de yabancı değil. Kimler mi bunlar; Alberto Manguel, Nancy Huston, Margaret Atwood, Alice Munro ve Timothy Findley... Yeni çıkan yayınlar arasında en çok Mine Söğüt'ün "Kırmızı Zaman", Ümit Bayazoğlu'nun "Uzun İnce Yolcular", Amin Maalouf'un "Beatrice'ten Sonra Birinci Yüzyıl" kitapları satılıyormuş. Ünlü şair Ümit Yaşar Oğuzcan, ölümünün 20. yıldönümünde İş Sanat Kültür Merkezi'nde anılıyor. Dostları "aşkın şairi"ni selamlıyor. 1 Kasım Pazartesi günü saat 20.00'de yapılacak etkinliği, tiyatro sanatçıları Haluk Bilginer ve Derya Baykal sunacak. Oğuzcan'ın şiirleri seslendirilecek, bestelenen ünlü yapıtlarından örnekler verilecek. Hamit Kınaytürk ve şairin oğlu Devlet Tiyatrosu sanatçısı Lütfi Oğuz Oğuzcan'ın girişimleriyle düzenlenen etkinliğin sanat yönetmenliğini Can Gürzap üstleniyor. Ataol Behramoğlu, Mücap Ofluoğlu, Demirtaş Ceyhun ve Gülden Avşaroğlu'nun konuşmacı olduğu gecede Timur Selçuk, Sadun Aksüt ve Emel Sayın, şarkılarıyla ünlü şairin ölümsüz yapıtlarını yorumlayacak. Tiyatro sanatçıları Ayşe Lebriz, Taner Birsel, Ayda Aksel, Mehmet Aslantuğ, Tilbe Saran, Selçuk Yöntem, Arsen Gürzap, Cüneyt Türel, Oğuzcan'ın şiirlerini seslendirecek. Şair, Kültür Sanat Müşaviri olarak İş Bankası'na uzun yıllar hizmet vermişti. Sinema eleştirmeni-yazar Şükran Yücel, Galatasaray'daki "Can Kitabevi"nde bugün 18.00'de yapılacak etkinlikte "Yeni Roman" akımı yazarlarının eserlerinde kamera dili kullanmalarından ve postmodern edebiyatın sinemadan yararlanmasından söz edecek.

KAVRAMLAR DİZİSİ İLGİ ÇEKECEK
İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları Paul Taggart'ın "Popülizm" kitabıyla "Sosyal Bilimlerde Kavramlar" adıyla yeni bir diziye başladı. Dizinin siyaset bilimi, siyaset felsefesi ve uluslararası ilişkilere ilgi duyan, bu konularda dünyada süregelen güncel tartışmalardan uzak kalmak istemeyen okurların ve özellikle öğrencilerin ilgisini çekeceğine inanıyorum. İngiltere'de Sussex Üniversitesi öğretim üyelerinden Paul Taggart'ın "Popülizm" adlı kitabı çok zengin bir literatüre sahip olan bu kavramı enine boyuna incelerken, kısa ama özlü yorumlar getiriyor. Popülizm kimi zaman dünya çapında büyük yankı uyandırmış, ancak kimi zaman da önemsiz bir yer tutmuştur. Okuyuculardan ilgi gören yeni kitaplardan biri de "Unutulanlar Dışında Yeni Bir Şey Yok"un yazarı Osman Pamukoğlu'na ait "Ey Vatan". Kitapta, 1. Dünya Savaşı'ndan yeni çıkmış bir ulusun, yeniden doğuşu anlatılıyor. Bu hafta köşemizi, yeni bir kitabın müjdesi ile noktalayalım. Ünlü polisiye yazarı Ahmet Ümit, okuyucuların karşısına "Aşk köpekliktir" kitabıyla çıkıyor. 10 ayrı öyküden oluşan kitapta, psikolog, caz müzisyeni, iç mimar, hapishane müdürü, terzi gibi kahramanlarla aşkın farklı yüzleri anlatılıyor. Ümit, aşkın sadece iyilik, güzellik ve mutluluk olmadığını, "kötülük, yıkıcılık ve çirkinlik" de barındırdığını gösteriyor. Gerilimli aşk öykülerinin yer aldığı kitap, kasım ayının sonunda Doğan Kitapçılık tarafından okuyucuya sunulacak.

Sayım Çınar

DİĞER YAŞAMA DAİR HABERLERİ
 Fırtınalarla dolu hayatın içinden
 YKY'de görev değişikliği
 Haftanın Kitapları
 Usta kemancı
 42 yıldır süren bir Beyoğlu klasiği
 Spor hekimlerimize güvenin
 Dansın seksi ikilisi
 Dünyanın oyuncakları birleşti
 Amerika'da üç kent tek sergide
 Nostaljik sergi
 Bir kadının aşk günlüğünden
 Uygun fiyata deri alışverişi
 Bir kitap bir gösteri
 Memecan dünya devleri arasında
 Berkay ve Ricks aynı sahnede
 Haftanın Kitapları
 AIDS kedileri de tehdit ediyor
 Anadolu'daki evlerinden kaçıp İstanbul'a sığındılar
 Kahvenin fazlası kalbe zarar veriyor
    Cumartesi Yazarlar
    Güncel
  » Yaşama Dair
    Sinema
    Gurme
FİLİZ AKIN
Amerika'dan müjdeyle döneceğim
Sağlık kontrollerim için...
AYŞEGÜL ALDİNÇ
Bir uçağa yakışma kuralları
Başlıyorum: Uçak, mesafeleri...
Genç devrimci ülkeyi ve hayatı tanıyor
Genç devrimci ülkeyi ve hayatı tanıyor
Film, klasik sinemayla anlatılmış bir yol günlüğü biçiminde...
En değerli anılarımız zorla silinebilir mi?
En değerli anılarımız zorla silinebilir mi?
Joseph Ruben, öyküsünü özenli ve sapasağlam bir sinemayla anlatmış.
Sihirli diyetlerin hepsi birer yalan
Mucize diyetlerden uzak durun. Çünkü hızla kilo verdirdiği iddia...
Kadının her türlüsünü gördüm
Savaş Ay'ın bu haftaki konuğu bu kez bir erkek. Süzer Holding'in veliahtı, genç...
Savaşın iki farklı yüzü
Semaver Kumpanya, üçüncü sezonuna savaş temalı oyunlarla başlıyor. Bu...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.