kapat
   
SABAH Gazetesi
 
  » Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Omer Lutfi Mete @ SABAH
 

Bit kelin perçeminde mi?

Siyaset hayatımızı yozlaştıran çeşitli etken ve unsurların en çürütücüsü herhalde 'ulufeci gazeteci' taifesi olsa gerektir. Saltanat düzeninin çöküş demlerindeki 'kazan kaldıran' yeniçerinin yerini çok partili siyasi hayatta 'darbeci asker' değil, 'kalem kaldıran' tetikçi almıştır. Darbeci bir sıçramış, iki sıçramış, üç sıçramıştır ama 'ulufeci gazeteci' sürekli ip atlamış ve atlamaktadır.
Denebilir ki: Bu taife neden 'en çürütücü' unsur olsun ki? Siyaset kendi kemirgenleri ile devlet emzikli iş dünyasının pişkin bencilleri daha azgın ve daha yaygın bir kirletim şebekesi değil midir? Kanaatimce değil.
Çünkü bunlar 'temiz ahlakın havarileri' olarak ortalıkta dolaşamamaktadırlar. Oysa 'özgür basın' siyaset mahallesinin 'namus bekçileri' olarak geçinmeyi çok iyi becermektedir. Zira ellerinde 'geri tepmesi' neredeyse sıfır olan bir silah vardır. 'Kalem kaldıran' zamane yeniçerisi ateş ettiği zaman kaybedeceği bir şey yoktur. Aksine bir daha ateş etmesini önlemek isteyen siyasetçiden koparacağı şeyler çoktur.
Bu taife öncelikle 'eleştiri ahlakı'nı katlederek siyaset mahallesinde namusun değil, adaletsizliğin ve akçeli pisliğin dolaylı nöbetçiliğini üstlenirler. Böyle olduğu içindir ki toplumda artık 'analar erdemli gazeteci doğuramaz' yargısı kökleşir. O kadar kökleşir ki, siz istediğiniz kadar sırf vicdanınız ve namusunuz öyle emrettiği için eleştiride bulunacak olsanız bile 'ulufeci gazeteci' muamelesi görürsünüz:
-Yahu bu adam ne istiyor? Ona ne vermemizi bekliyor? Bir de başlangıçta iktidara biraz hoşgörülü davranmış, icraatların derinliğinde ne ölçüde adil ve namuslu bir irade oluşacağını görmek için mühlet tanımış, hele bazı girişimleri alkışlamış veya en azından uğradıkları haksız saldırılara karşı çıkmış iseniz işiniz daha da zordur. Bu sefer iki arada-bir derede kalmış olanlar bile şüphelenir:
-Allah Allah, ne oldu da bu adam eleştirilerini yoğunlaştırdı? Neden böyle düşünülür? Gazeteci deyince artık hemen herkesin aklına 'ulufeci' geldiği için eleştirinin namuslu olabileceğine inanan kalmamış gibidir. Kazara liderin 'Has Bahçe'si hakkında eleştiri mi yaptınız? Bazı yakınlarınız bile kıskançlığınıza veya başka parti adına muhalefet yaptığınıza yorabilir, belki 'Has Bahçe'de yer alma arzusu ile yine bir çeşit 'ulufeci' tavrı sergilemiş olabileceğinizden dahi kuşkulanabilir.
Mebzul miktarda hakiki 'ulufeci' ile her dakika burun buruna geldiğiniz için bizzat kendiniz bile 'acaba yanlış anlaşılır, o taifeden biri gibi algılanır mıyım' diye kaleminizi gerektiğinden fazla hizaya sokma ihtiyacı bile duyabilirsiniz. Öyle ya da böyle; siz evcil biri değilsinizdir artık. İstediğiniz kadar temel düstur olarak kendinizle barışıklığı ve mertliği; temel kaygı olarak da 'Münafık sınıfı'na girmemeyi benimseyin.. Sizi de ballı parmak emmeye alıştırılmış ulufe şımarıkları gibi görmeyi arzulayanlar, tam da kaygılandığınız sıfatı yapıştırmaya kalkabilirler: Münafık! Parti içinde her şey güllük gülistanlık iken siz çomak sokuyorsunuz ya..

***

Çarpıcı bir 'kıssa'yı tekrar hatırlamak vacip olmuştur: Peygamberimizin amcazadesi, Hazret-i Ömer ve Hazret-i Ali'nin dostu, tefsir öncülerinden Abdullah İbn-i Abbas'a birileri -Muaviye veya Yezid döneminde- gelip fetva sorarlar.
-Efendim bizler zaman zaman hükümdarın, emirlerin, valilerin meclislerinde bulunuyoruz. Oralarda bazen içimize sinmeyen icraatlara veya sözlere tanık oluyoruz. Ancak ortam elverişli olmadığı için itiraz edemiyor, sesimizi çıkaramıyoruz.. Bizim hükmümüz nedir? Bilge İbn-i Abbas der ki:
-Sizin hükmünüzü bilmem ama Peygamber zamanında böyle yapanlara 'münafık' diyorduk.

***

Bir önceki yazımda yer alan 'Has Bahçe' eleştirisi üzerine 'ol canip'ten bir dostum pek sitemkar bir soru yöneltti:
-Has Bahçe'de kim PKK'cı? Sanki oradaki birilerini PKK'cı diye suçlayan benim.. Tırmanan sevgisizliği vurgulamak için 'Has Bahçe'den bazıları hakkında parti içinde bile öyle bir hava uyandığını yazan birine 'Kim PKK'cı' diye mi sorulur, 'Kim öyle suçlamada bulunuyor' diye mi? Dost olduğu için eleştirimin altında 'ulufe' dürtüsü arayamayanlar da muhtemeldir ki ideolojik veya siyasi şartlanmaya hükmediyorlar..
Kafasının içi kaşınanlar biti kelin perçeminde ararlar.

YAZARIN ÖNCEKİ YAZILARI
 Başbakan'ın azarları ve azalttıkları   / 05-11-2004
 Lozan-bozanlık ve Lozan-borazanlık   / 04-11-2004
 Atatürk karakteri ve İncirlik karakteri   / 02-11-2004
 Dalkavukluk ve yolsuzluk   / 01-11-2004
 Yine 'Türkiyelilik' sihirbazlığına dair   / 29-10-2004
 Bugün Türkiyelilik, yarın Kürdiyelilik   / 28-10-2004
 Cici mafya-öcü mafya   / 26-10-2004
 Militanlık ve yargı   / 25-10-2004
 Balıkçı Salih Amca   / 22-10-2004
 Kızıl Danny ve pembe Türk   / 21-10-2004
ERDAL ŞAFAK
Can damarı tartışması
Nereden nereye... Bir zamanlar...
ÖMER ÇELİK
Bütünsellik, farklılık ve azınlık
"Azınlık"...
ÖMER LÜTFİ METE
Bit kelin perçeminde mi?
Siyaset hayatımızı yozlaştıran...
UMUR TALU
Adalet piyasası (2)
Dünden devamla, "küresel adalet...
ERGUN BABAHAN
İğneyi kendimize batırma zamanı
Gazetecilerin tuhaf bir...
2'nci Irak Savaşı başlıyor
Amerikan tankları, zırhlıları, savaş uçakları ve 10 bin askeri...
Rumlar'ın vetosunu önlemek için formül
Aralıkta Türkiye'nin AB'den tarih almasını Rumlar'ın veto etmesini...
Kartal'a el freni: 2-2
Kartal'a el freni: 2-2
Beşiktaş, 4'te öne geçti. Konya, 23'te 10 kişi kaldı... Herkes fark...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.