kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
  » Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Felluce harekatı başladı

Felluce'de beklenen operasyon başladı. Ülkede 60 gün süreyle olağanüstü hal uygulanacağını söyleyen Irak Başbakanı Allavi amaçlarının Felluce'de hukuku hakim kılmak olduğunu söyledi..

Amerikan ordusu ile Irak kuvvetlerinin, direnişçilerin kalesi olarak görülen Felluce'ye yönelik geniş kapsamlı operasyonu başladı.

Amerikan askerlerinin, savaş uçakları tarafından bombalanan ve karadan da topçu bataryaları tarafından dövülen kente batı bölgelerden girdiği ve Felluce hastanesinin yanı sıra Fırat nehri üzerindeki iki köprüyü ele geçirdiği belirtiliyor.

BAŞBAKAN ALLAVİ: HUKUKU HAKİM KILACAĞIZ

Irak başbakanı İyad Allavi düzenlediği basın amaçlarının Felluce'de çok kısa sürede hukukun hakim kılmak olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Irak başbakanı Allavi "Felluce'ye çok sayıda teröristin sızdığını biliyoruz. Bu insanlar camileri hastaneleri okulları kullanıylor buradan halka zulum ediyorlar" diye konuştu.

Allavi toplantıda direnişçelerin ellerinde tuttuğu bölgeleri göstererek teröristelerin camileri, okulları, hastaneleri kullandıklarına işaret etti.

'ULUSLARARASI KUVVETLERLE IRAK KUVVETLERİNE, FELLUCE'Yİ TERÖRİSTLERDEN TEMİZLEMELERİ İÇİN YETKİ VERDİM'

Irak Başbakanı İyad Allavi, 'Uluslararası kuvvetlerle Irak kuvvetlerine, Felluce'yi teröristlerden temizlemeleri için yetki verdim' dedi. Allavi, düzenlediği basın toplantısında, direnişçilerin kalesi olarak görülen Felluce'de düzenin çok kısa zamanda sağlanacağını söyledi.

Felluce'deki teröristlerin barış yoluyla çözümden yana olmadığını belirten Allavi, ''Felluce'yi teröristlerden temizlemeye kararlıyız'' dedi. ABD ile Irak kuvvetlerinin Felluce'ye yönelik geniş kapsamlı operasyonunun başlaması için düğmeye basan Allavi, Felluce ile Ramadi'de, olağanüstü hal çerçevesinde yerel saatle 18.00'den (TSİ 17.00) itibaren sokağa çıkma yasağı uygulamasına geçileceğini söyledi.

BAĞDAT HAVAALANI 48 SAAT KAPALI

Allavi, Bağdat havaalanının da 48 saat süreyle kapatılacağını belirterek, Ürdün ile Suriye sınırlarının daha sıkı kontrol edileceğini, bu sınırların, sadece gıda taşıyan araçlara açık kalacağını ifade etti.

Felluce hastanesinin Irak kuvvetlerince, 38 direnişçi öldürülerek ele geçirildiğini kaydeden Allavi, kentteki sokağa çıkma yasağının ne kadar süreyle uygulanacağına dair bilgi vermedi.

Hastane ele geçirildiği sırada öldürülenlerin Iraklı olup olmadığını bilmediğini ifade eden Allavi, bu kişilerin, terör eyleminde bulunmak için hastanede konuşlandığını kaydetti.

Allavi, 'Felluce'yi operasyonları için üs olarak kullanan teröristlerin eylemlerine devam ettiğini bir kez daha gördük. Irak halkını bu katillerden kurtarmak için gerekli önlemleri almaktan başka çare kalmadı' diye konuştu.

Hadisa'daki polis karakoluna saldıran ve polis memurlarını öldüren 200 kişinin Iraklı olmadığını belirten Allavi, Felluce'deki hastane operasyonu sırasında ele geçirilenlerden 2 kişinin Fas vatandaşı olduğunu kaydetti.

ABD OPERASYONA SABAH BAŞLADI

ABD savaş uçakları günün ilk saatlerinde Felluce kentine yeni bir hava saldırısı düzenlerken, ABD kara birlikleriyle Iraklı direnişçiler arasında da kentin eteklerinde şiddetli çatışmaların başladığı bildirildi.

Görgü tanıkları Fırat Nehri üzerindeki bir köprünün de bulunduğu kentin, doğu ve batı uçlarında şiddetli çatışmalar meydana geldiğini belirttiler.

CNN televizyon muhabiri ise ABD askerlerinin bölgede bulunan ana hastanenin kontrolünü ele geçirdiklerini duyurdu. Çatışmalar hakkında henüz ayrıntılı açıklama yapılmadı.

AMERİKAN TOPÇUSUNUN FELLUCE'YE SALDIRISI ÖĞLEN ŞİDDETLENDİ

Amerikan ordusunun Felluce'ye yönelik topçu saldırısının şiddetlendiği bildirildi.

Reuters'in kent yakınlarındaki bir tanığa dayanarak verdiği habere göre, Felluce'ye dakikada bir top mermisi düşüyor. Bu arada, Amerikan deniz piyadelerinin tanklarının da kente saldırıya hazırlandığı belirtiliyor.

SAMARRA DA BOMBALANIYOR

Öte yandan, Amerikan savaş uçaklarının Samarra kentinin kuzeyindeki bir bölgeyi bombaladığı bildirildi. Görgü tanıkları, bombardımanda hedefin kentin kuzeyindeki Cubeyriye olduğunu belirtti.

Tanıklar, Amerikan güçleriyle direnişçiler arasında kentin iç kesimlerinde çatışmalar başladığını da kaydetti. Sokağa çıkma yasağı yüzünden ambulansların bölgeye gitmekte güçlük çektiği ifade edildi.

Samarra'da önceki gün düzenlenen saldırılarda 34 kişi ölmüş, 49 kişi yaralanmıştı.

İRAN FELLUCE OPERASYONUNU KINADI

İran, ABD ordusunun Iraklı güçlerle birlikte Felluce kentinde düzenlediği askeri operasyonu kınadı. İRNA'nın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hamid Rıza Asefi yaptığı açıklamada, Felluce kentine yönelik operasyonun yoğunlaşmasından ve Irak halkının operasyon nedeniyle göreceği zarardan kaygı duyduklarını söyledi.

Asefi, ''Geçmişteki deneyimlere bakarsak, Irak'ta güvenlik sorununu halletmek için askeri yola başvurmak uygun ve etkili bir yol değildir'' dedi. Sözcü, Irak'taki soruna çözüm bulmak için siyasi çabaların sürdürülmesinin önemli olduğunu da kaydetti.

İKİ ABD PİYADESİ ÖLDÜ

Irak'ın Felluce kentinde 2 Amerikan deniz piyadesinin öldüğü bildirildi. Amerikan ordusu, iki askerin, buldozerlerinin Fırat Nehri'ne yuvarlanması sonucu boğulduğunu açıkladı.
DİĞER DÜNYA HABERLERİ
 Suha Arafat krizi
 Bağdat'ta patlama: 2 ölü
 Japonya'da 5.8'lik deprem
 2'nci Irak Savaşı başlıyor
 Rumlar'ın vetosunu önlemek için formül
 Yeni Yaprak Operasyonu tamamlandı
 Fransa, Fildişi'ne ek asker yolladı
 Demokratlar klinik tedavi altına alındı!
 Er Jessica'nın 'çarşı' üniforması
 Yine fotoğraf skandalı
 İki Türk şoför öldürüldü
 Britney'e 2 yıl hamilelik tatili
 Hepsi 'erkek' güzeli
 Çocuklara iki trilyon bağışladı
ASLI AYDINTAŞBAŞ
Dört yıl daha
Amerikalılar yavaş yavaş seçim heyecanını...
Kartal'a el freni: 2-2
Kartal'a el freni: 2-2
Beşiktaş, 4'te öne geçti. Konya, 23'te 10 kişi kaldı... Herkes fark...
Rehavete kapıldık pahalıya patladı
Rehavete kapıldık pahalıya patladı
Del Bosque, "Bir puan aldık ama zevk alamadık. Üzerimizdeki sakinliği...
'YÖK eylemleri demokratik değil'
'YÖK eylemleri demokratik değil'
YÖK'ü protesto gösterilerinde çıkan olayları değerlendiren Başbakan...
Cami kapısı bilime açıldı
Topkapı Çinili Cami imamı Ahmet Yüter, camisinde bilimsel...
Vakıf üniversitesi maaş veriyor, biz ise ismimizi
141 yıllık Boğaziçi Üniversitesi'nin ilk kadın rektörü Ayşe Soysal,...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu