kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
  » Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
    Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Sorguda Amerikan modeli

Ceza Muhakemeleri Usul Kanunu tasarısındaki değişiklikle kolluk güçleri yakaladığı kişiye haklarını anlatacak, ifadesi alınırken yanında avukat bulunmasını sağlayacak.

TBMM Alt Komisyonu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanun (CMUK) tasarısında yaptığı bir değişiklikle Amerika'daki uygulamanın Türk vatandaşlarının hayatına da girmesini sağladı. Buna göre kolluk güçleri, bir kişiyi yakaladığı anda, hangi suç nedeniyle yakaladığını, konuşmama, avukat tutma, durumu bir yakına bildirme gibi haklara sahip olduğunu anlatacak. TBMM Adalet Komisyonu'nda CMUK için kurulan Alt Komisyonun, dün bazı değişikliklerle benimsediği düzenlemeler şöyle:

İFADE VE SORGU: İfade alma ve sorguda şüphelinin ve sanığın beyanı, özgür iradesine dayanacak. Bunu engelleyici nitelikte kötü davranma, fiziki veya ruhsal müdahaleler yapılamayacak. Müdafii hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hakim veya mahkeme huzurunda sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınmayacak.

NEZARETHANE DENETİMİ: Cumhuriyet savcılarına, nezarethaneleri, ifade alma odalarını, gözaltına alınanların durumlarını, gözaltına alınma neden ve sürelerini, göz altına alma ile ilgili tüm kayıt ve işlemleri araştırma yetkisi verildi. Bu araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler Nezarethaneye Alınanlar Defterine kaydedecek.

KELEPÇE SINIRLAMASI: Yakalanan kişi ya da tutuklunun bir yerden başka bir yere nakli sırasında sadece 'kaçacağı yada kendisi veya başkasına zarar vereceğine ilişkin kuvvetli belirti bulunması' halinde kelepçe takılacak.

YAKALANMA TUTANAĞI: Bir kişinin yakalanmasının tutanağa bağlanması hükmü getirildi. Tutanağa şüphelinin hangi suç nedeniyle, hangi koşullarda, hangi yer ve zamanda yakalandığı, yakalamayı kimlerin yaptığı, şüphelinin hangi kolluk mensubunca tespit edildiği ve haklarının tam olarak anlatıldığı açıkça yazılacak.

YÜKSEK TAZMİNAT: Gözaltı süresi içinde hakim önüne çıkartılmayan, kanuni hakları hatırlatılmayan ya da bunlardan yararlanmasına izin verilmeyen, tutuklu olarak geçirdiği günler hükümlülük süresinden fazla olan, hakkındaki arama kararı ölçüsüz şekilde gerçekleştirilen, koşullar oluşmadığı halde eşyası ve malvarlığına el konulan, bu malvarlığının değerinin korunması için gerekli önlemler alınmayan devlete tazminat davası açabilecek. Hakim, bu hakka sahip olduğunu mahkeme salonunda sanığa okuyacak. Tasarıya eklenen bir hükümle mahkemelerin bu tür durumlar karşısında değer olarak düşük tazminatlara karar vermesinin de önüne geçildi. Yapılan düzenleme ile daha yüksek tazminatlar ödenmesi sağlandı. Tazminat ile ilgili hükümler başka bir yasada bulunuyordu. Tasarı ile birlikte ilk kez CMUK'a taşınmış oldu. Para, görevini kötüye kullanarak tazminata neden olan kamu görevlisi tarafından ödenecek.

ZORUNLU AVUKAT: Süresi 5 yılı geçen cezalarda kişilere avukat sağlanması zorunlu olacak. Mevcut sistemde bu şüpheli ya da sanığın isteğine bağlı idi. Ayrıca ilk sorguda üç avukat bulundurma hakkı da verildi.

VATANDAŞ KORKMAYACAK: Çağrı yazılarında vatandaşların neden mahkemeye çağrıldıkları açıkça yazılacak.

SORUŞTURMANIN GİZLİLİĞİ: Soruşturma sırasındaki usul ve işlemler gizli olacak. Yani basın soruşturma dosyalarındaki belge ve ifadeler ile ilgili haber yapamayacak.

Karakolda avukatlı ifade
* Kolluk güçleri yakaladığı kişiye haklarını anlatacak

* Sorguda müdafii de hazır olacak. Müdafii olmadan alınan ifade hükme esas olamayacak

* Tutuklu kişiye kelepçe takılması belirli koşullarla mümkün olacak

Zübeyde YALÇIN-ANKARA

DİĞER SİYASET HABERLERİ
 Çiçek: Kurul 'entel' işi
 Gül: AB şaka yaptık demezse...
 'Başbakan Erdoğan amca'
 Erdoğan'a danışman
 AKP'den savunma
 Tutuklulara da tahliye yolu göründü
 Feribotta 10 saat mahsur kaldılar
 Bireysel başvuru hakkı
MAHMUT ÖVÜR
Talimhane'de hayat var
Beyoğlu, İstanbul'un cazibe...
YAVUZ DONAT
"Güme giden" konuşmalar
Çarşamba akşamıydı.
Yitik bir hayat
Çorum'da 23 kişinin tecavüzüne uğradığı öne sürülen ve kaldığı...
Hayalleri ikiye katlandı
Oynadığı reklam filmiyle tüm Türkiye'nin sevgilisi olan ve hep bir...
Ölümle savaşına devam ediyor
Ölümle savaşına devam ediyor
Paris'teki hastanede ölümle yaşam arasındaki çizgide duran Arafat'ın...
Tutuklulara da tahliye yolu göründü
TBMM Alt Komisyonu, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu (CMUK)...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar | Arşiv | Ana Sayfa
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.
Üretim ve Tasarım   Merkez Bilgi Grubu