kapat
   
SABAH Gazetesi
 
    Yazarlar
    Günün İçinden
    Ekonomi
    Gündem
    Siyaset
    Dünya
    Spor
    Hava Durumu
    Sarı Sayfalar
    Ana Sayfa
    Dosyalar
    Arşiv
    Etkinlikler
    Günaydın
    Televizyon
    Astroloji
    Magazin
    Sağlık
    Cuma
    Cumartesi
  » Aktüel Pazar
    Otomobil
    Sinema
    Çizerler
Bizimcity
Sizinkiler
emedya.sabah.com.tr
Google
Google Arama
 
Cumhuriyet'in coşkulu baloları
Cumhuriyet'in coşkulu baloları

Atatürk'ün Ankara Palas'ta başlattığı özel balolar zamanla başka şehirlere de yayıldı. Kadınlar şık tuvaletlerini aylar öncesinden hazırlar, Ata ile dans etmeyi hayal ederlerdi.

Cumhuriyeti coşkuyla kutlamak ve mutluluğu aramak için çok zengin olmak gerekmiyordu. Tarifsiz sıkıntılar çekmiş, acılar büyütmüştü onlar. Askeri ve sivil zevat, yılın mutad günlerinde Gazi Paşa'nın davetiyesine mazhar olabilmenin heyecanını yaşıyorlardı. Davetli listesinde bulunan hanımlar ve beyler sandıklarından veya gardıroplardan bu ürünler için itina ile saklanan balo kıyafetlerini kömürlü ütüden geçiriyordu. Hanımlar müstakbel Türk kadınını temsil edeceklerini bildiklerinden kıyafet ve makyajlarına önem veriyor ve saçlarını kuaför değil, bigudilere teslim ediyorlardı. Fotoğraflara baksanız hepsinin aynı kaptan çıktığına hükmedersiniz. Birbirinden farklı olmayan bayanlar, balolara son derece zarif ve duru bir güzellik getirirlerdi. Cumhuriyet baloları özellikle Ankara'da ileriye dönük, aydın ve aydınlık olayların yaşandığı bir içtenlik göstergesiydi. Ankara Palas ise bu baloların düzenlendiği ilk önemli mekandı. 17 Nisan 1928'de tamamlanarak hizmete açılan Ankara Palas sadece politik etkinliklere sahne olmamıştı. Uzun yıllar çalışmalarını giriş katının üstünde bulunan özel dairesinde sürdüren Atatürk, Cumhuriyet balolarının bu mekanda düzenlenmesine ön ayak olmuştu. Atatürk'ün Ankara Palas'ta başlattığı Cumhuriyet baloları zamanla diğer şehirlerde de düzenlenmeye başlamıştı. Cumhuriyet'in dışındaki balolar da bir birini takip etmiş, özellikle yeni yıl kutlamaları ön plana çıkmıştı.

İSTANBUL'DA BİR BALO
İstanbul Maksim Gazinosu da böyle gecelere sahne olmuştu. 1930 yılında düzenlenen Matbuat Balosu dönemin gazetelerinden okurlarına şöyle yansıtılacaktı: "Evvelki gece Maksim bar salonlarında verilen matbuat balosu pek eğlenceli geçmiştir. Baloda şehrimizde bulunan meb'uslar, vali muavini, defterdar, diğer devair rüesası (daire reisleri), şehrin en kibar ve güzide zümresine mensup zevat bulunuyordu. Gece yarısından sonra hazırlanan yerli mamulatından kotiyonlar, bu meydanda tütün inhisarı mamulatı davetlilere dağıtılmış ve çok rağbet görmüştür. Baloda bulunan hanımlardan birçoğu yerli kumaştan tuvalet giymişler, bazıları da başka balolara gittikleri tuvaletlerle gelmişlerdir. Hanımlar arasında yerli tuvaletlerin güzelliğinden bahisler yapılıyordu. Şafak sökerken hala Maksim'in salonlarından neşe ve cazbant sesi yükseliyordu." Atatürk, Türkiye'nin alacağı yeni idare şeklini üç kelime ile şöyle özetlemişti: "Buna Cumhuriyet Derler." Cumhuriyet'in ilan edileceğini çalıştığı gazeteye iletmek isteyen Mecdi Sadrettin hazırlıklar ile ilgili telgrafın metnini tamamlamış ve postaneye gitmişti. Sonrasını anılarında şöyle anlatıyor: Kelimeleri saymak için kağıdı eline alan gişe memuru Yusuf Efendi yüzüme manalı manalı baktı. Sonrasında bir şeyler söylemek istedi. Yerine göre, zahmetlerimizi, paramız olmadığı zaman makbuz tutarını ertesi günü tahsil için de nazımızı çeken Yusuf Efendi'nin dili tutulmuştu. Mecdi Sadrettin Bey'in çektiği telgraf 22 Eylül 1923 günü İkdam Gazetesi'nde yayınlanıyordu: "Teşkilatı Esasiye kanunu mühim tadilat yapılarak 15 güne kadar fırkada müzakereye konacaktır. Gazi paşa beyanatta bulunarak hakimiyet bilakaydü şart milletindir. İcra kudreti, teşri salahiyeti milletin yegane hakiki mümessili olan Meclis'te tecelli ve temerküz etmiştir. Bu iki cümleyi bir kelimede izah edebilmek için hangi lügatte aranırsa aransın mezkür kelime Cumhuriyet olacaktır." Yusuf Efendi'nin okuduğunda dili tutulduğu şey gerçekleşmiş ve Cumhuriyet ilan edilmişti.

10. YIL COŞKUSU
1933 yılı Cumhuriyet Bayramı'nın büyük törenlerle kutlandığı bir yıl olmuştu. Onuncu yıl başta Ankara olmak üzere Türkiye'nin en ücra köşelerinde üç gün süren törenlerle kutlanmıştı. Atatürk saat 10.00'da Ankara Cumhuriyet Meydanı'nda yaptığı konuşmasında milletine şöyle seslenmişti: "Kurtuluş Savaşı'na başladığımızın on beşinci yılındayız. Bugün Cumhuriyet'imizin onuncu yılını doldurduğumuz en büyük bayramdır. Bu anda Büyük Türk Milleti'nin bir ferdi olarak bu kutlu güne kavuşmanın en derin sevinç ve heyecanı içindeyim. Ne Mutlu Türküm Diyene" Ardından saat 14.30'a kadar süren resmi geçit töreninden sonra Çankaya'ya dönmüştü. 29 Ekim gecesi her yıl olduğu gibi Ankara Palas bu coşkunun kutlandığı yer olacaktı. Manevi kızlarından birinin düğününü de Ankara Palas'ta yapan Atatürk, bu anlamlı gecede Dışişleri Bakanı Tevfik Rüştü Bey (Aras) ile Emel Hanım'ın nişan yüzüklerini takacaktı. Salon, alkışlar ile inliyor, Çarliston, tango ve rumbaya ayak uyduranlar, şık kıyafetlerine bedensel ritm katıyorlardı. Veda zamanı gelmişti. Önce cazbant susmuştu. Sonra tangonun hüzünlü sesi... Salon yavaş yavaş boşalıyor ve yeni bir Cumhuriyet Balosu'na randevu veriliyordu.

CUMHURİYET baloları özellikle Ankara'da ileriye dönük, aydın ve aydınlık olayların yaşandığı bir içtenlik göstergesiydi. Birbirinden şık kadınlar, balolara zarif ve duru bir güzellik getirirdi
DİĞER GÜNCEL HABERLERİ
 Tuale düşen kahve falı
 Kent Orkestrası yıldızlarla çalacak
 Müziklerinin rengi açık ve uçuk mavi
 Küçük ticari araçlar tatil canavarı olabilir
 Karsu'da resim sergisi
 Müzecilik konferansı yarın
 Kim seçilirse seçilsin kemikler kazanacak
 "Tarihe bakmalı ve son 200 yılı yeniden yazmalısınız!"
 Bir pop divası, bir enerji deposu FÜSUN ÖNAL
 Onlar kardeşlerinin küçük anneleri
 Zorunlu annelik rolü sona ermeli
 300 milyarlık taylar yarın satışa çıkıyor
 Oğlunun acısını yazarak anlattı
 Çikolatanın Gücü
 Zor rollerin kadını
 Kültür kriter olsaydı AB tam bir hayaldi
 Şarkılar bebekler için
 Aristo'nun felsefe okulu
 Artık hepsinin geleceği var
    Aktüel Pazar Yazarlar
  » Güncel
    Hobi
    Röportaj
    Gurme
    İyi Yaşa
BALÇİÇEK PAMİR
Hangi Cumhurbaşkanı'nın sözleri, niye...
MEHMET ALTAN
Değişime Fransız kalmayın
Son zamanlarda en çok...
ÖNCEL ÖZİÇER
Son imparatorun son mağduru!
Aman efendim aman... Biz ne...
STELYO BERBERAKİS
Bayrak Sevdası
Önce Avrupa Futbol Kupası ardından...
FİKRET AYDEMİR
Sandık Hesabı
Belçika'da son zamanlarda 'belediye...
YASEMİN TAŞKIN
Gündemde Türkiye Var
İtalyan radyo ve...
TURGAY NOYAN
Avrupa yat pazarında bir Türk markası
Her fırsatta...
Uykunuz sizi ele veriyor
Uykunuz sizi ele veriyor
Uçakla yolculuk ederken koltukta uyuyanlara bir sonraki uçuşunuzda...
Gül'ün uçağı eski teknoloji
Gül'ün uçağı eski teknoloji
Başbakan Erdoğan'ın, 'Hızına hayran kaldım' dediği Dışişleri Bakanı...
Haydi Kızlar Okula! kampanyası hız kesmiyor
Willows Foundation, Türkiye'de eğitim düzeyi düşük bölgelerde...
Avrupa Birliği'ne şarap yudumlayarak giriyoruz
Geçenlerde İstanbul'da bir müzayedeyi şaşkınlıkla izledim. Şaşırtıcı...
Otel olan Samode Sarayı ve hüzünlü Taj Mahal
Hindistan'a gidenler ya çok etkilenir ya da nefret eder. Bu ülkede keyifli...
Oruç hoşgörü ve paylaşma sembolü
İftar çadırları doluyor, oruç tutan aileler birlikte iftar açıyor toplum...
 
    Günün İçinden | Yazarlar | Ekonomi | Gündem | Siyaset | Dünya | Televizyon | Hava Durumu
Spor | Günaydın | Kapak Güzeli | Astroloji | Magazin | Sağlık | Bizim City | Çizerler
Cumartesi | Aktüel Pazar | Sarı Sayfalar | Otomobil | Dosyalar
   
    Copyright © 2003, 2004 - Tüm hakları saklıdır.
MERKEZ GAZETE DERGİ BASIM YAYINCILIK SANAYİ VE TİCARET A.Ş.